Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvasnicové (drožďové) cukroví

Droždí je v kuchyni prakticky univerzální surovinou. Je základem pro kynutá těsta, skvělou pomazánku a také z něj můžeme upéct křehké cukroví. Chuťově je vlastně nepoznáme, na chuti potěší spíš vanilkový cukr, ve kterém jednotlivé kousky obalíme.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MissTwiggy MissTwiggy

Snadný

Doba přípravy 128 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 8 min včetně doby odpočinutí těsta

128 min (120 min příprava + 8 min tepelná úprava, včetně doby odpočinutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 713 kJ /
1 365 kcal
Bílkoviny50,63 g
Tuky9,22 g
Vláknina13,86 g
Cholesterol 7 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,12 g
Sacharidy263,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou mouku vsypeme do mísy, uděláme důlek a přidáme mléko (nejlépe teplé), do kterého nadrobíme kvasnice. Chvíli počkáme aby se kvasnice rozpustily a nedělaly hrudky. Krok 2: Poté přidáme změklé máslo, pokud je ještě tuhé, tak jej můžeme nastrouhat na hrubém struhadle, aby se nedělaly kousky. Vypracujeme těsto a dáme na chvíli do chladu, aby se s ním dobře pracovalo. Krok 3: Rozvalujeme na vále asi 0,5-1 cm tlustou placku a vykrajujeme spíše větší vzory. Ideálnější jsou kulatější vzory, vyčnívající hroty (např. hvězdičky) hnědnou dříve, než zbytek. Krok 4: Pečeme v rozpálené troubě asi na 200 °C pár minut tak, aby začaly zlátnout. Krok 5: Vyndáme plech a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. Kdo má rád pečivo hodně obalené v cukru tak obaluje úplně horké.

TIP: Jak snadno vyrobit vanilkový cukr

Zveřejněno 23. 12. 2010

Poznámka autorky MissTwiggy

Opravdu jednoduché cukroví a přitom úplně výborné. V troubě krásně nabydou, ale jinak tam kvasnice nejsou cítit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvasnicové (drožďové) cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OZ6R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvasnicové (drožďové) cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OZ6R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Hrozný recept ze 100% tuku, samé nasycené mastné kyseliny :-(( - blé! Nahradit máslem.

Karl Hackel 15. 11. 2016 18:38
mám jen malej podotek. místo pochybnýho 100% tuku dejte kvalitní máslo. nebudete litovat

Karl Hackel 2. 12. 2017 15:53
mika59: u nás děláme všecko z másla, jinej „tuk" mi nesmí do baráku

Zobrazit starší odpověď

Koppova Zdenka 3. 12. 2011 20:00
jé super:-))taky sme je minulý rok dělali a letos sem ten recept nemohla najít a toto je přesně ono,děkuji:-K

Karolínko,zkoušela jsem z 1/2 dávky,cukroví i tyčinky už jsou v čudu,takže chutnalo všem:-p

díky za krásné fotečky:-) doufám, že chutnalo:-)

:-p:-pze zbytku těsta jsem udělala tyčinky,přidala foto a:yes:+5

Takto podobně dělávala moje mamka kuličky,říkala jim buchtičky.Recept nemám bohužel,třeba je to on.Pamatuji si jen droždí a 100% tuk,nic víc.Musím zkusit.:-*:yes:

opravdu jsou výborné, moje nejoblíbenější...každý se nedřív ošklíbá nad tím droždím, ale po ochutnání všichni uznají že je to opravdu mňamka!:-)

Tak o něčem takovém jsem ještě neslyšela, nebo jsem to zapoměla!:-O

Tématické fráze:
cukroví kynuté pod vodou, kvasnicová kolečka, vanoční cukrovi z droždí, cukroví s droždím, drožďové vánoční cukroví, kvasnicové kolečka, vánoční droždové cukroví, kvasnicové vánoční cukroví, kvasnicové těsto, vánoční cukroví s droždím, cukroví pod vodou, drozdove pecivo, kynuté cukroví, drožďove testo, drožďové rohlíčky, kvasnicové rohlíčky, vánoční cukroví kvasnicové, kvasnicové pečivo, cukroví s cukrářským droždím, vanoční cukroví s kvasnice

Suroviny:
máslo, droždí, mléko, mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu