Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grundle

Pokud máte rádi ryby, tohle je recept, který musíte vyzkoušet. Grundle je označení malých sladkovodních rybiček, které jsou po usmažení dokonale křupavé a velmi chutné. Připravte je jako svačinku se zeleninou nebo jako hlavní chod.

Hodnocení receptu je 5,0 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zmrzlé rybičky obalíme v mouce smíchané s kořením na ryby. Krok 2: Smažíme na větším množství oleje dozlatova. Krok 3: Rybičky solíme až na talíři.

Zveřejněno 24. 12. 2010

Poznámka autorky JanaDorazinova

Podáváme se zeleninou, hranolky, popřípadě s chlebem, knackebrotem podle chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grundle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W8oE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grundle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W8oE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (53)

ja: mají je v makru ;-)

Grundle, co by sladkovodní ryby dnes?

spagetka: Grundle a ančovičky jsou úplně jiné rybky. Společné mají jen to, že jsou malé. Grundle (mřenka) je sladkovodní, ančovička (též sardel či sardelka) je mořská rybka a má podstatně jinou chuť.

Dělám je stejně, nerozmrazuji. Akorát místo rybího koření používám papriku, ale určitě ani s grilovacím kořením to nebude špatné...

:-O Hezké povídání o grundlích z Podolí je tady:
Smažené staropražské grundle
http://dadalovakucharka.cz/ryb/rybr0033.html

Richard a Ludmila 1. 3. 2014 18:51
casino:
Nerozmrazovali jsme je úmyslně, ale než jsme dojeli, tak byly rozmražené :)

Richard a Ludmila : Obávám se, že nevím. Já je nerozmrazovala, ale nevím, jestli to může být tím:-S

Richard a Ludmila (neregistrovaný/á)
A proč jste rozmrazovali?

Richard a Ludmila 28. 2. 2014 19:23
Zdravíme, dnes jsme dělali grundle kupované v rybárně. Byly mražené.
Nechali jsme je rozmrazit, pak jsme je dali do hladké mouky a koření a dali rychle smažit/pražit. Nechali jsme je do zlatova pak jsme dali sůl a dali do připravené směsi - pažitka, bazalka, česnek a olivový olej.
Vypadalo to krásně, ale nedalo se to jíst :O Bylo to strašně hořké. Nevíte čím by to mohlo být ?
Děkujeme ;-)

Kamarádka grundle dělává v klasickém hrnci s olejem, ale prý to strašně při smažení prská, friťák se mi zdá jako lepší varianta, ať nemám celou kuchyni "grundlovou". :-D Jinak děkuji za odpověď.;-)

zuz.ana: Já od jisté doby friťák nepoužívám. Ale určitě bych se toho nebála;-)

Ahojky, chci se zeptat, jestli rybičky děláte ve friťáku? Nenačichne ten olej rybinou? Dík moc za odpovědi ;-)

lubos:v Bulharsku ich maju na jedalnom listku ako "tza-tza"

Jirka Jedlička: carevica je v Bulharsku kukurica, nie ryba:-O

Jirka Jedlička 30. 1. 2014 20:59
ivana:

Souhlasím s Ivanou, v Bulharsku je umí udělat skvěle, zejména v Primorsku v jednom menším rybím občerstvení, kde měli kromě grundlí (careviček) i další smažené ryby.

clermonty: Souhlasím, vím,že tento recept je v tom nevinně, my jsme je koupili jednou v Penny, dokonce byly ve slevě, ale byl to děs. Slané, hořké, nedobré, už jsem od té doby nenašla odvahu je udělat znovu.

nejlepší jidlo co jsem jedla v Bulharsku:yes:

ja si nachitam male rybky u nas např do čeřínku,ale jem slapši povaha takže odřezávám hlavu,a vytahuju vnitřnosti :) jim jen tělo :) postup mam stejny jak tento recept :) :-D

ja:mají je v Kauflandu 500g mražené 70Kč

ja:

ja:mají je v Kauflandu 500g mražené 70Kč

ja:

ja: Mi je dovezla kamarádka z Karviné z nějaké rybárny.

kde se daji sehnat? nikde jsem je jeste mrazene, natoz cerstve nevidel :(

spagetka: přesně tak, nebo můžeš použít pečící papír;-)

misa:dají, jen musíš mít kvalitní pánev nebo opravdu v troubě. Já nesmím používat tuk, vím, že to jde, ale fakt záleží na kvalitní pánvi nebo pekáčku;-)

chtěla bych se zeptat, dají se grundle dělat bez oleje? jako v troubě?

Kiwi a Tlumič::-D:-D:yes:

Kiwi a Tlumič 10. 11. 2011 17:34
:-((

Petrr:;-):-p

Grundle máme moc rádi,jsou božský:-*:yes:

Marťásek: Určitě to bude totéž;-). My jsme je jedli i v Turecku, dcera v Buharsku, já i doma a byla to stejná chuť;-)

denisa.speedy@seznam.cz 2. 9. 2011 16:24
moc dorbe s tzaziky doma delane moc to mama rada ;-)

Marťásek 8. 4. 2011 17:01
Vážení nedávno jsem sehnala tyto rybičky v kauflandu.Znám je také z Bulharska,bylo to naše denní občerstvení,ale nejsem si jistá jestli grundle neboli ančovičky jsou ty samé jako v Bulharsku,tam jim říkali \\\"caci\\\",protože tyto rybky koupené u nás se loví ve sladkých vodách a jelikož v Bulharsku je moře samozřejmě i řeky,tak opravdu nevím jestli jsou to ty samé.Zdravím všechny,kterým chutnaji.M.

clermonty tam nějak snad ani nejde udělat chybu, ale je možné, že každému to chutnat nemusí. Já jsem to dělala poprvé a opravdu mi to chutnalo.;-)

No nijak zvlášť nemohu říci, že je to výtečné. Ale to je asi o tom kdo má jaké chutě, anebo jsem někde udělala chybu. Osobně ryby moc miluji, ale tyhle se mi zdáli nahořklé. Jestli ty vnitřnůstky... nevím .. příště vyzkouším znovu a dám vědět.

:-pje to dobrota, dcera s tátou se po nich můžou utlouct;-).+:yes:

Ivano není!!Jsou to jednohubky, žádné kostičky jsem necítila;-)

Já je vůbec neznám, není to samá kostička, to by mě doma hnali.:-?

:yes: dobrůtka, kupuju je dost často máme je rádi :-))

noro, já je mám z Makra;-)

nora (neregistrovaný/á) - musíš pátrat, já je mám od rybáře, viděla jsem je i v Kaufu a Interšpáru....

:;-(a kde sezenu ti rybicky

Také znám, moc veliká mňamka!:-p:yes::yes:

to musím vyzkoušet,jen grundle sehnat;-):yes:;-)+1

Díky moc všem, je to fakt dobrůtka, jedla jsem ji poprvé v životě. Krásné Vánoce, holky a kluci:-)

Vynikající delikatesa, vyzkoušejte a uvidíte, jaká je to mňamak. :-)) :-p

Grundle jsou drobné rybky - mřenky, setkala jsem se i stím, že tak nazývají rybáři ančovičky - sardelky

Teda, Jani, to je pěkné. Jen jsem asi pěknej trouba, výraz "grundle" slyším poprvé. Ale dovedu si představit, že to bude dobrůtka. :yes::-K

Jani,dělávám stejně ,jsou super.K vínku senza.:-p:-p:yes::yes:

tak tyhle rybky teda neznám - ono asi na vsi je těžko koupím - ale může to být veliká dobrůtečka - mňam

Grundle jsou fantastické a v této úpravě nejlepší...:-p:-p:yes:

Ja si čerstvé rybičky kupujem počas dovolenky v Chorvátsku na tržnici a potom smažím, pred smažením odtrhnem hlavu a vyčistím obsah brucha, jedným ťahom - naučila ma to trhovkyňa...zmrznuté som ešte nekupovala...asi to napravím...:yes:

Růžo, pro mne to také byla premiéra a byly fakt skvělé!! Máš pravdu, právě mi spustila kámoška, které to chutnalo v Bulharsku a tak si je tady koupila v Makru a já jsem ráda, že jsem to mohla vyzkoušet, ryby já můžu:-p

:yes:Jani tyto rybičky znám a jsou vynikající:-Dtyto jsme si kdysi dávno kupovali v Bulharsku na dovolené a dětičky je milovali:-Dtak je musím někdy vyzkoušet:-Ddíky za připomenutí a posílám bodík:yes::yes::-D

Tématické fráze:
smažené grundle, grundle v troube, co jsou grundle, mražené grundle, priprava grundlí, grundle příprava, priprava grundle, grundle mražené, ančovičky recept, grungle, grundle na grilu, mrazene ancovicky, co jsou to grundle, smažené ančovičky, rybičky grundle, grundle cena, grilované grundle, ančovičky kde koupím, uprava grundlí, pecene grundle

Suroviny:
grundle, mouka hladká, koření na ryby, olej

Přidat fotografie receptu