Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koleno vepřové, vařené a pečené

Vepřové koleno, uvařené a dopečené v pikantní marinádě, je velká dobrota. Křupavá kůžička a šťavnaté maso jsou neodolatelné. Pozvěte pár kamarádů, dejte vychladit pivo, připravte chléb, a hostina s pečeným kolenem může začít.

Hodnocení receptu je 4,9 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 160 min bez doby chladnutí

180 min (20 min příprava + 160 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 169 kJ /
279 kcal
Bílkoviny9,47 g
Tuky1,28 g
Vláknina27,85 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,33 g
Sůl3,00 g
Sacharidy52,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Koleno omyjeme a dáme spolu s kořením do vroucí vody. Krok 2: Vaříme pomalu cca 1 hodinu, poté necháme v teplém vývaru přikryté vychladnout. Krok 3: Vychladlé koleno nakrojíme na několika místech až ke kosti, potřeme marinádou, podlijeme vývarem z kolena, přidáme 5 stroužků česneku a 4 poloviny cibule. Krok 4: Přikryté pečeme cca 1,5 hodiny za častého podlévání na 200 °C. Poté odkryjeme a dopečeme dokřupava.

TIP: Další tradiční speciality z vepřového masa

Zveřejněno 31. 12. 2010

Poznámka autorky isindy

Kolena se často nejprve marinují a pak v láku svaří. Postup v tomto receptu je ale opačný - tj. nechat odležet v nálevu až uvařené koleno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koleno vepřové, vařené a pečené

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AmXl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koleno vepřové, vařené a pečené

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AmXl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Perfektní omáčka :)

:-)<3:yes::yes::-K

dnes jsem vařila již po 3 a výborné :yes:

Dnes uvařeno dle tohoto top receptu. Neměl jsem mletý zázvor, tak jsem přidal čerstvý do vaření a taky luxus. Vývar jsem použil na čínskou polévku, taky dobrá. Po koleni se jen zaprášilo. Mňam

Hodina zde dá jednomu více nežli hotelovka, fakt, vařit podle receptů zde to raději zůstanu u jednoduché a chtné kuchyně moji babičky a mámy

jiří: Kľudne ostante kde chcete, ale váš vulgárny komentár som zmazala. Na topkách nikomu nenadávame.

fofoja: Ani já ne, ale nejspíše nás jedinců se selským rozumem je více.

Nechápem načo na bravčové koleno kuracia omáčka 8-(

fofoja: netuším, proč měla před 7 lety v názvu "Sweet Chili Sauce For Chicken", asi vzhledem k oblíbené úpravě kuřete s touto omáčkou, ale je to dnes běžná chili sladkokyselá, nevím, proč by musela být používaná pouze na kuře... v době, když jsem recept vkládala, ještě nebyla mezi lidmi tak známá a anglický název byl pro řadu lidí zde nesrozumitelný.

Vyzkoušeli jsme a pochutnali jsme si. Díky za recept.

Vladislav Velecký 1. 8. 2017 18:34
MŇAMKA - matně si vzpomínám, že něco podobného na vojně prováděl s masem kuchař který vařil důstojníkům na vézetce - a jak litovali, když odešel do civilu :-)

Ladislav Hartych 7. 6. 2017 09:42
Už se mi zbíhají sliny. Brzy vyrobím dle tohoto návodu :-p

rok se s rokem sešel a já jdu zase pro kolínko ;-)
Bylo to úžasný,stejnou marinádu dělám ka kuřecí křídla+ hodně šťávy z limety a trochu medu . <3

Zdravím.
Naložit uvařit nechat do druhého dne, poté vyjmout a postupovat dále ;-)
můj řezník mi koleno pěklně vykostí,vše je pak rychlejší a chutě se do masa lépe dostanou,kost samozřejmě vařím i peču společně :yes:
EDIT:
dávám chilli omáčku se zrníčky-takovou tu průhlednou ...kuřecí na vepřové mi přišlo jako rouhání ;-)

kriska:dnes v obchodech běžně k mání - Sweet Chilli Sauce, dejte si do vyhledávače ;-)

Pěkný večer, velice mě zaujal tento recept a ráda bych ho zkusila. Jen nevím co je kuřecí chilli omáčka - dá se něčím nahradit?
Děkuji, K.

Honza:Protože to tak asi autorovi chutná , kdyby mu to s ní nechutnalo tak ji tam nedává :-)

sójová omáčka do marinády :-O proboha proč? :(

Daniela: na hodinové vaření není třeba papinák, to by se vám už pak úplně rozpadalo :-) tady se předvaří v normálním hrnci, není zcela měkké a maso ještě nejde od kosti....toho docílíme až dalším 1,5h. dlouhým pečením :-)

klidně se ptejte, žádný učený z nebe nespadl...;-)

Prosím prosím,měla bych dotaz. Vaříte koleno hodinu v papinově hrnci nebo v normálním? Jsem začátečník, tak než něco pokazit, raději se zeptat, že.... :-S

isindy::-D:-D;-)moc veliká dobrota:-p:-p.. pozdravuje tě, i s umaštěnou huběnkou, pan choť;-):-D:yes::yes::-K

rebeka: bylo mi ctí a národním svátkem, ukojit tvé vybíravé chuťové buňky :-);-)

zaokrouhluju krásným 20. boďanem, mlaskám si.. mňáám:-p:-p:-p
a mám to jako dělenou.. bez.. jenom masko.. bože, to je slast:-8:-p:-D:-D:-D:yes::yes::yes:

fix aleluja:-D:-D právě je v troubě.. a voní přenáramně:-p:-p;-):yes::yes:

Stejně dělám vepřová žebírka. Uvařím s kořením, nechám ve vývaru vychladnout, potřu marinádou, nechám odležet a ugriluji. Je to lepší nežli rovnou grilovat za syrova, jen marinovaná žebra.

Eli, pěkná práce, opravdu...:-K je to časově náročnější, ale výsledek za to čekání stojí, že? ;-):-p Panu manželovi i tobě díky za pochvalu, bod i krásné fotky :-K

Velmi lákavé v tuto hodinu :-p:yes:

Ivanko, musím udělit velký bod a pochvalu tomuto receptu, dnes dokončenému...:yes: Včera večer jsem dala vařit koleno a po hodině ho nechala vychladnout, nakonec celou noc ve vývaru (měla jsem ho vykostěné, ale kost vařila také). Potom pár hodin marinovala (včetně kuřecích paliček pro dceru a neteř, kterou jsem měla na stravu) a ještě déle pekla... Měla jsem trochu obavy z toho, že proces tepelné úpravy bude přerušený, ale zbytečně. Je to dokonalý recept (oceněný i manželem, a ten se v kolínkách vyzná...;-) ) Děkuju za něj, posílám obrázky a samozřejmě ten zmíněný zasloužený bod.:yes:

Andys: :-D:-D:-D krásný komentář, děkuji :-K

krindy pindy Isindy, to je recept jako hrom, už je v troubě, bude mňamka, pochválí mě snad i mamka. Dnes si dáme, už se těším, na výživě opět zhřeším. Vepřové a k tomu pivo, tady bude pěkně živo.:-p:-))

Dooga: tys mi ale udělal radost, Vašíku :yes:

Dělal jsem na Silvestra pro celou společnost. Všichni jednohlasně prohlásili, že lepší nejedli. Takže každý posílá bod - tudíž +15 bodů.;-):-D:yes:

slint :-p:-8:-K:yes:

Kolínko mě naučil jíst až manžel, u nás doma nemělo tradici... Ale je skvělé, šťavnaté a přitom docela libové masíčko, které milujeme hlavně právě v kombinaci se zázvorem, cibulí a česnekem. Myslím, že velmi podobnou marinádu jsem dělávala a sama jsem si kdysi dávno vymyslela její poměry - musím nahlédnout do mých zápisků a buď ji znovu vytáhnout, nebo vyzkoušet tuto Ivanky...:-p Já jsem koleno letos o svátcích nedělala, pořád jsme jedli někde po návštěvách, ale dostala jsem na něj ohromnou chuť...i díky těm skvělým obrázkům...:yes:

Pri takýchto fotkách zabúdam na zásady zdravej výživy...
:yes:

petrželko, tak to je báječné :-K jsem moc ráda, že jsem vám mohla pomoci k dobrému obídku hned 1. den nového roku :-K;-)
a za fotečky děkuji, vypadá to úžasně :yes:

Isahu,dnes jsem měla koleno v plánu,ale jen uvařené.Ráno nakouknu a fíííha,zkusím ho i upéct,tak jak popisuješ.Moc nám chutnalo,jestli nevadí,přidám fotečky;-):yes:

Isi, pokusím se vyfotit, mizí to ještě před Novorční polívkou...:-O:-D:-D, no jo bodík máš, tak ještě budu muset svoji porcičku bránit tělem a namířit objektiv:-D:-D:-p:yes:
Myslím že s těmi mmarinádami je to super vychytávka (teda nemyslím, vidím :-D)

Ivi, posílám bodík, koleno vypadá skvěle.:-p Už jsem také zkoušela různé úpravy, ale ještě prubnu 3. variantu. S marinádou vložím do PH a pak ho šoupnu pod gril. ;-):-)

Isahu, to je jednoznacne na bodik:-p:yes::yes:. Mimochodem nemas novy fotak???/:-?:-D. Nadherne fotky....

Jé my to měli včera a předevčírem na oběd a chlapi se nemohli doprat,tak jim to chutnalo.Je to naše delikatesa

Isahu, tak to vidím na velkou dobrůtku, která se na tento den obvzlášť hodí:yes:ale i jinak. Dávám ti s chutí 6.bod:yes:

Vy mi dáváte:-D, já ji dělám pokaždé jinak:-8, ale dobrá je např. 4 lžíce oleje, cca 2 lžičky staročeského koření / to je jedna z mála kupovaných směsí, které používám a na vepřové je vynikající /, 100 ml červeného vína, 3 stroužky česneku, jemně nasekaná petrželka, tymián, libeček, kdo má rád, může přidat pepř nebo chilli, ale staročeské koření je docela pikantní, nám to stačí. Je to jen orientační, dělám od oka, např česnek - teď, co ho kupuji na Farmářských trzích - je opravdu česnek jak má být, čínského bych asi dala víc. Zkrátka každý podle chuti ;-):-)

jééžiš mňáám,asi sním monitor :-D:-p:-p

maris, jakou máš marinádu? ráda vyzkouším :-p

tady je důležité hlavně to vložení do vařicí vody, aby se maso rychle zatáhlo, nechcheme z toho vývat na polívku ;-)

Maris, písni, prosím svoji marinádu ;-):-p

Ivo je to lákavé,to někdy vyzkouším,taky máme rádi pečené koleno,kdysi jsme na něj jezdili na Hradíšťko směr Štěchovice,tam uměli kolena báječně.;-):yes:+1

Tématické fráze:
pečené koleno, vařené koleno, vepřové koleno, vepřové koleno recepty, pomalu pecene veprove koleno, recept na vynikající pečená kolena, veprove koleno recept, vařené koleno recept, příprava vepřového kolena na pečení, vepřové koleno pomalu pečené, pečené vepřové koleno, pečené koleno recept, koleno recept, marináda na vepřové koleno, recept na vepřové koleno, recepty veprove koleno, marináda na pečené koleno, recept na vařené koleno, pomalu pečené koleno, vepřové koleno pečené

Suroviny:
koleno vepřové, voda, pepř, koření nové koření, sůl, bobkový list, česnek, cibule, omáčka chilli, zázvor mletý, pepř, omáčka sojová, česnek, cibule

Přidat fotografie receptu