Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina fazolačka

Recept na polévku, která zasytí i početnou rodinu. Připravíme ji z uzených žeber a fazolí, zjemníme smetanou a dochutíme kořením. Na přípravu nám sice trochu času zabere, odmění se nám však svou chutí.

Hodnocení receptu je 4,8 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

k.radulka k.radulka

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 017 kJ /
3 111 kcal
Bílkoviny173,84 g
Tuky104,46 g
Vláknina100,76 g
Cholesterol 150 mg
Sodík 272 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy319,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud použijeme velké fazole, namočíme je předem, malé nenamáčíme. Krok 2: Do velkého hrnce dáme vařit žebra, fazole, koření a sůl. Vaříme, dokud nebudou fazole a žebra měkké, trvá to cca 1,5 hodiny. Krok 3: Maso vyndáme, obereme od kostí a vložíme zpět. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Přidáme brambory do polévky a doředíme vodou dle potřeby. Krok 4: Přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Krok 5: Vaříme cca 10 minut tak, aby se dovařily brambory a vše bylo měkké. Ochutíme octem, polévka by měla být lehce nakyslá. Odstavíme z ohně a přimícháme smetanu.

TIP: Nejlepší luštěninové polévky

Zveřejněno 2. 1. 2011

Poznámka autorky k.radulka

Polévka je složitá, ale stojí za to. Toto je množství pro velkou rodinu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina fazolačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEkG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina fazolačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEkG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Radko, lepší fazolačku jsem nejedla, vařila nám jí kamarádka v Praze, ale nějak jsme se nepohodly a nestačila jsem si říci o recept. Teď jsem objevila ten váš a je to on:yes:<3 jen ona dávala trochu červené mleté papriky a kysanou smetanu. Moc děkuji

Nezlobte se ale některé jídla co tady prezentujete bych nedal ani praseti a to jsem z pětí dětí ale to by nám máma neuvařila

Kony: možná vám maminka prostě jen vařila jinak ;-)
Měl byste ale spravedlivě uznat, že existují i jídla dost nefotogenická a tohle je jedno z nich. Zároveň je však i chutné, spousta z nás je zná, dělává a zrovna tento recept sdílelo na Facebooku 830 lidí - i to o něčem svědčí.

Zobrazit starší odpověď

Polévka nebo omáčka, to máš jedno, ne? Netvrdím, že to není polévka.My jsme jí doma říkali omáčka. Hlavně, že je dobrá.:-p Tenkrát mí zlatí rodiče ani nevěděli, co je to gastronomie.. To mě připomělo úsměvnou scénku z Pelíšků. Knedlík nebo nok?:-D

omáčka je omáčka, toto je polévka tzv. přesnídávková polévka podle gastronomie- nahrazuje i hlavní chod protože je vydatná a sytá:-p

Andrejko, jak se to vezme. Podle fotky je vidět, že je hustší a my tomu doma říkali omáčka:-8 Ale klidně to může být i polévka;-)Doporučuji:yes:

BILKOVAI:To bych si dala taky:-p. A nemá to být spíš polévka, než jak píšeš omáčka? Je to tam uvedeno i v zařazení;-)

Tak dnes jsem tuto omáčku spáchala a přepadla mě velká nostalgie. Vzpomínka na dětství.:-* Jak jsem psala, maminka ji vařívala. Už jsou s tatínkem na pravdě boží;-( Já do ní dala víc octa a přidala cukr, aby byla sladkokyselá a vynechala jsem česnek.Můj bratr, který se odstěhoval do Ameriky před 16 lety, tak první, co bylo, volal" pošli mi recept na tu omáčku s tím bobkovým listem":-D Doma si dnes každý nandal 2 talíře:-O:-)):yes: Děkuji a přidávám pár obrázků. Bodík už jsem dala.

Vzpomněla jsem si na své dětství.;-( Tuto polívku nebo spíš omáčku vařívala moje maminka a té byl opravdu velikánský hrnec. Podávalo se s chlebem a nahradila hlavní jídlo. Díky za připomenutí. Musím jí uvařit.:-p:-* Stráášněěě dlouho jsem ji nejedla:-K:-K:-K....+1:-)

Polívka paráda:-p:yes:, já ještě dávám kysané zelí a mám to jak zelňačku, to zase dělávala moje maminka::yes::yes:

8 BODÍK, MOC DOBRÉ:-K:yes::yes:

Ja nedelam umele vlny..ja jen totalne blbnu!!!:-8 Ja si popletla dve Radusky: Radulikk a k.radulka :-D Takze se omlouvam vsem...Ta prvni mela nedavno hodne negativnich komentaru u receptu a ma 11 let...a kdyz jsem ted tady videla prvni komentar od k.radulky,ze si polevky nejsou podobne,tak jsem si myslela,ze je to ona a ze je smutna,ze ji budou ostatni napadat,ze sem dava stejne recepty..tak jsem chtela povzbudit :-)...nooo,ale holt,kdyz si spletu dve ruzne prezdivky,tak je z toho pak nesmysl ;-)

Radulko, ale podobné recepty se dávají hlavně proto, aby si každý vybral podle své chuti, jak píše isahu, a nemusel prohledávat všechny polévky, protože mu třeba v jednom receptu nějaká přísada nesedí.
U tvého receptu nevidím jediný hanlivý komentář.
Já ji dělám podobně jako ty, jen dávám kysanou smetanu a dochucuju octem. To doufám nebereš jako urážlivý komentík, že ne ;-);-)

Oskeruško děkuji za krásné psaní, jj některé komentáře jsou k breku. Vařím hlavně pro manžela a děti a to je pro mě hlavní:-D

Okserusko, netuším, co je tak úžasného na tom, že se 28letá žena zajímá o vaření :-) navíc Radce nikdo fazolačku nehaní a podobné recepty se nedávají jako výtka, ale pro možnost širšího výběru a porovnání pro ostatní....tak co tu je zase za umělé vlny?:-O

Bibinko- učila jsem ji vařit sousedku- proni je veeelice složitá pro nás co vaříme denně to těžké není no:-8

Tématické fráze:
fazolačka, babiččina fazolová polévka, fazolačka recept, babiččiny recepty polévky fazolová, fazolačka na kyselo, babicina fazolova polevka, bílá fazolačka, pro ženy babiččiny recepty, polévka fazolačka, babiččiny recepty hlavní jidla, babicina fazolacka, fazolačka polévka, fazulacka, fazolačka - recept, babiččiny recepty, fazolová polévka od babičky, babiččiny recepty polévky, bílé fazole velké na smetaně, fazolačka polévka recept, fazolačka s uzených žeber

Suroviny:
žebra uzená, fazole bílé, koření nové koření, bobkový list, pepř celý, sůl, česnek, brambory, smetana na vaření, mouka hladká, voda, ocet

Přidat fotografie receptu