Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Losos gravlax

Tuto skandinávskou pochoutku připravíme tak, že syrové filety lososa marinujeme nejméně po dobu dvou dnů v marinádě s koprem a alkoholem. Lososa poté nařežeme na velmi tenké plátky a podáváme je například na opečeném pečivu.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Drobek Drobek

Náročný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min 2 dny na odležení

15 min (15 min příprava, 2 dny na odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 174 kJ /
281 kcal
Bílkoviny2,30 g
Tuky0,50 g
Vláknina2,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18,04 g
Sůl45,00 g
Sacharidy55,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lososa rozkrojte a vyčistěte tak, aby byl bez páteře a žeber. Vytahejte z něj kleštěmi případné kůstky. Krok 2: Ostatní ingredience smíchejte v misce a lososa směsí potřete, pokud možno kompletně. Navrch položte snítky kopru. Krok 3: Lososa zabalte do igelitových pytlíků, dejte do misky, ať případně vyteklá tekutina nezašpiní lednici. Můžete ho i zatěžkat a poté dejte do lednice, aspoň na dva dny. Krok 4: Potom lososa vyndejte, omyjte, utěrkou osušte. Lososa krájejte bez kůže na co nejtenčí plátky tím nejostřejším nožem co seženete, asi v úhlu 45 ° směrem dolů. Krok 5: Výborný je na lehce opraženém kousku veky, nebo ho můžete servírovat stejně jako uzeného lososa. Při servírování ho pokapejte citronem.

Zveřejněno 8. 1. 2011

Poznámka autora Drobek

Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) ve Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu. Tento způsob je podle literatury stále používán na Islandu na přípravu hákarl (zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.

Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.

Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže.

Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je pravděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Losos gravlax

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/607V

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Losos gravlax

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/607V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Gravlax dělám poměrně často, tentokrát jsem podávala na avokádu. Foto přidáno..:-)

holka ze severu:
Určitě si dej pozor jakého kupuješ, pokud si ho neulovíš. ;-)
Nejlepší je divoký, z Pacifiku. Ondyno, v nouzi, jsem koupil Atlantického, z farmy, uměle přibarveného, a bylo to, no, prostě nedobré.:-((

Určitě vyzkouším, miluju marinovaného lososa. Právě v "syrové" verzi je prostě nejlepší. Zrovna tak, jako v suši. Díky za recept.

Marisko, ovsemze nevadi, pouze jiny kraj, jiny mrav a je na kazdem, co si vybere. Vice variant se pouze vita.......DEKUJI..... Tobe i Drobkovi. Bodik mu davam automaticky, protoze vim, jak je to dobre. Navic z teto pripravy budeme i veselejsi,,,....:-K:-K:-K:-D

Yanull, ovšemže nevadí, děkuju.:-K Už jsem to s Daniellou O. písemně prodiskutoval. Děkuju, ty jsi tu přece jen zběhlejší.;-)

O této úpravě lososa jsem už mnoho slyšela, ale ještě nikdy nejedla, ani nevyzkoušela. Jak čtu recept i komentáře, tak k mé velké škodě. Měla bych to rychle napravit, ale už nyní posílám bodík. :-p;-):yes::-K + 3:yes:

Dovolila jsem si dá recept Danielly do podobných, abychom věděli, o čem je řeč.:-)
Doufám, že to nevadí;-)

Drobku, nedal jsi dvojak, ja to s alkoholem neznam:-D:-D:yes:. Naopak k memu receptu jsi napsal krasny doplnujici komentar, ktereho si moc vazim. S tou vodkou to nalozim urcite, zase mala zmena.....:-K;-)

A jejda, tak to jsem sem dal dvoják:-? To mně mrzí, já zkusil losos gravlax a nevylezlo nic.:-O

Drobku, nedavno jsem vkladala stejny recept, jenom nasi kuchari maso konzervuji citronovou nebo limetkovou stavou. Z toho alkoholu bych tam asi snesla jenom vodku, brandy a gin , to je na nas moc aromaticke a urcite to vyrazne zmeni chut masa. Tu vodku ale vyzkousim, bude to zase trochu neco jineho.....:yes::-D:-D

Ahoj Spagi....dik...ostatnim se to lip najde....ja to jeste neumim tak jak vy....:-)):-S:-! jo a to vysilani dilu "Skandinavsky" bylo 10.3. 2008 a porad si ho pamatuju...delavam ty masove koule ... jsou fakt vyborne...:-K:-* lososa si kupuju,at ho mam vzdy cerstveho a jen malou porci....a praci si davam pro ty kucharicky,co maji zajem si udelat bastu....prece jen se to lip dela,kdyz vidis jak ;-):-K:yes:

Reny, já ten tvůj odkaz vložím tak, aby se dal hned rozkliknout ju? Super, že sis dala práci s vyhledáním :yes::yes::yes::-K:-Khttp://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900...
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-klu...

tady je odkaz na ten vysilany porad a na recept primo na strankach....
www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562221900006-kluci-v-akci/
www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/208562221900006/
ja ziju na Islandu uz 11let a co nam tady jede nejvic jsou prave ryby...driv jsem hodne cestovala a muzu rict,ze nejlepe pripravene ryby a ryby vubec jsem jedla nejchutnejsi jen v Italii a tady...kdyz jsem rybarum rikala o nejpopularnejsi rybe posledni doby v CR - pangasius,tak se zacal smat,pak zvaznel,nasel odkaz na internetu,ten mi poslal a rekl jen,ze tohle by dal jist jen nepriteli...po zhlednuti videa,jak se tyto ryby chovaji,cim je krmi a v jakych podminkach je drzi,bych tuto rybu nejedla....v CR se maji jist ryby domaci a pokud treska,losos,tunak a jine ryby,tak z dobreho obchodu radeji drazsi ale zarucene dobroe a cerstve...moji rodine delavam i v CR jidla z ryb a vzdy jim moc chutna....Jo a k te zmince o "hákarl" (tedy zralok) ten se nalozi a zahrabe do zeme a nechava se "zrat" pak se konzumuje...ale je to jen pro rodile islandany,nebo pro otrle dobrodruhy a sebevrahy,ponevadz tato pochoutka smrdi jako mocuvka....stejne tak smrdi i nalozena "skata" (tedy rejnok) a ji se s "hangikjot" (silne uzene jehneci) tesne pred vanoci....delala jsem jednu dobu v domove duchodcu a oni tyto jidla jedli a od te doby je nesmim ani citit,ponevadz jsem ten desnej smrad musela cuchat celou sichtu a bylo mi ponekud soufl :-((;-(:-((...navic jsem v te dobe cekala prvniho syna....Kdo se dostane na Island,at zajde do jedine trznice hned u pristavu v centru a da si cichnout,pripadne ochutnat(jsou v malickych krabickach za par drobnych,opravdu jen ochutnavka)....

Díky za pochvaly, mně to naučil jeden profesionál tady v Americku, no ty vědomosti v poznámce je můj překlad Vikipedie.
A ještě k tomu toho máme moc rádi taky.:-p
Reny, dík za fotku. My ho tu sice koupíme taky, ale cena je úměrna tomu jaká je to dobrota. Příšerná.;-(

Drobku pridala jsem foto islandskeho graflaxu tak,jak ho bezne kupuju v obchode...;-)...je to opravdu basta a da se z nej ve studene kuchyni delat spousta vytecnych a zravych jidel.De;-)lavam i s avokadem salat,v jednom dile Prostreno delal jeden pan vyborny salat,delavam i jednohubky k vinu,kdyz se slavi a spoustu dobrutek.Spravnou pripravu graflax jsem videla i v jednom poradu v televizi,ale je to uz davneji a nepamatuju,co to bylo za porad....zda se mi,ze kluci v akci...pohledam a vlozim odkaz...vrele doporucuju...je to vyborne,zdrave a pastva pro oci i chutove poharky....:-K:yes::-p:-*:-))

JJ, toto jsem ochutnala u přátel ve Finsku (od té doby muž miluje jejich vodku - to jen tak na okraj :-D:-D), a bylo to moc dobré. Je prima, žes tu ten recept dal, asi udělám vzpomínkový oběd :-p:-p:-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
losos recepty kluci v akci, jak nejlépe připravit lososa, losos recepty, marinovaný losos kluci v akci, uzený losos recepty za studena, syrový losos, kluci v akci losos, příprava lososa, marinovaný losos za studena, gravalax, losos, jak pripravit lososa, losos akce, losos recept kluci v akci, grawlax, kluci v akci recepty losos, marinovaný losos pohlreich, losos kluci v akci, uzený losos - recepty za studena, losos gravilax

Suroviny:
losos, sůl, cukr, pepř mletý, kopr, brandy

Přidat fotografie receptu