Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božská rolka

Lehounké těsto této rolády v sobě ukrývá pořádnou vrstvu ušlehané smetany a sladkokyselou náplň z višní. Dopřejte si skvělý moučník také, není tak složitý na přípravu a výsledkem je velmi chutný dezert.

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 42 min Doba tepelné úpravy: 8 min

50 min (42 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 930 kJ /
3 090 kcal
Bílkoviny66,19 g
Tuky216,55 g
Vláknina14,25 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 661 mg
Sůl1,55 g
Sacharidy208,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Oddělené žloutky pořádně vyšleháme s cukrem, rumem a kakaem, až se cukr rozplyne. Krok 2: Ke žloutkům lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Troubu včas rozpálíme na 220 °C. Krok 3: Těsto naneseme na pečicí papír, který lehce přestříkneme olejem na pečení (ale není to nutné). Krok 4: Pečeme po dobu 8 minut. Během pečení neotvíráme troubu! Krok 5: Po upečení svineme do rolky a necháme zchladnout. Krok 6: Mezitím vychlazené smetany vyšleháme se ztužovačem a cukrem do tuha. Krok 7: Šlehačkou potřeme rozvinutou vychladlou rolku a poklademe višněmi. Krok 8: Nakonec posypeme nahrubo strouhanou čokoládou, svineme a dáme do chladu. Před servírováním zdobíme podle chuti.

TIP: Jak péct roladu

Zveřejněno 10. 1. 2011

Poznámka autorky srettka

Kdysi jsem vytiskla z netu z nějakého webu o vaření, ale až včera ozkoušela. Dopadlo to výborně.

Je to takové odlehčené těstíčko a svěží náplň oproti klasickému těžkému máslovému krému.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božská rolka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZWow

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božská rolka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZWow

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (39)

Já to znám z ořechového těsta. 6 vajec, 12 Dg krystalu, ušlehat žloutky s cukrem asi 5 minut, přidat ušlehaný sníh,naposled přidat 12 Dg mletých ořechů, dávám na pečící papír lehce vymazaný máslem zhruba 8 až 10 minut, zkrátka do růžova, nesmí se přepéct do křupava, pak nechám vychladnout, pomažu šlehačkou 250 ml stačí na jednu roládu, potom svinu do rolády a zabalím do alobalu. Dám do lednice vychladit tak na 4 hodiny. Ale vydrží dlouho i dva dny, pokud ji někdo nesežere :-D. Je lehká a osvěžující. To ovoce bych dala vedle rolády, ne do vnitř. A přesně takhle dělám z tohoto těsta i dorty plněné také šlehačkou. Vrch dortu ozdobím sáčkem a třeba když je to k narozeninám, tak do trochy šlehačky přidám trochu kakaa a napřed na dort vypuckuju číslo a pak dodělám pucky bílou šlehačkou, boku namažu šlehačkou a popráším mletými ořechy. Dort dělám ze dvou dávek a zhruba ze 4 škehaček. Upeču 2 pláty a nechám vychladnout, rozkrojím napůl a mám 4 poschoďový dort. Zkuste to, je opravdu pěkný a jednoduchý. Moc totiž neumím, ale toto je fakt jednoduché.

Masožravec 12. 10. 2015 19:39
ninule jsem do té rolády zavinul jelito a všem to hrozně chutnalo,příště to udělám s jitrnicí,mňam.:-)

srettka:
Tak jsem buď slepej, nebo špatně vidím...;-)

casino:nebyla sražená ty šťouro:-D

Dajda:
Aha, RUM:-/:-O
U nás tuto (tzv. "ČERNOU") roládu dělají všechny moje baby, já neééé...:-8 ale je fakt, že rum do těsta nepřidávají.

casino: Není to tím rumem? ;-) Občas tuhle roládu dělávám (bez rumu) a nikdy se mi nesrazila.

"Je to takové odlehčené těstíčko..."
No, nevím co udělali soudruzi blbě, ale na úvodním obrázku vidět srazek jak Brno.;-)
Odlehčené těstíčko je např. tady: http://www.toprecepty.cz/recept/42687-kakaova-rola... :yes:

jéé,děkuji za recept...;-):yes: Tuto roládu jsem dělala kdysi dávno-hodně dávno-měla jsem recept z časopisu Tina nebo Chvilka pro tebe. A hned vedle byl recept na ananasový zákusek.Moc dobré.Ale recepty už nemám,tak ukládám.

1974andrea:no super a s těma malinama:-p hned bych si zavdala. A fotky? u tebe netřeba komentáře, ty už máš svůj nezaměnítelný punc kvality:-):yes:

srettka:Kamčo, včera jsem tvořila podle tebe. No teda nééé, že by se mi to povedlo jako tobě, ale je výborná:-p. Dala jsem poslední maliny z mrazáku a jsou v tom skvělé. Posílám fotky a bodík, díky;-):-K

Jindriška:i s papírem, po schladnutí pak lehce sloupnout;-)

Jindriška 4. 7. 2011 14:08
Dobrý den, tu roládu svineme i s tím papírem po upečení? A ještě teplou? Chystám se zrovna na ni, tak když mi někdo odpoví co nejdřív, budu velmi ráda, děkuji vám moc.

Nádhera:-p:-p

Mirusha:máš to taky super a věc druhá-chutnalo! což je to nejdůležitější;-):yes::yes:

A s dovolením jsem přidala fotečku :-8 je to moje první roláda, tak není tak krásná, ale myslím si, že na chuti to neubralo:-D

Tématické fráze:
božská roláda, cokoladova rolka, rolka, šlehačková roláda jako peříčko, čokoládová rolka recept, roláda vánek se šlehačkou, božská roláda bez mouky, cokoladove rolky recept, recept čokoládová rolka, božské rolády, kuchařka on line, božske pečení, čoko rolka, roláda vánek recept, stresová roláda, cokoladove rolky, coko rolky, bozska rolada recept, božská mňamka, čoko rolka recept

Suroviny:
vejce, cukr krupice, kakao hořké, rum, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, ztužovač šlehačky, cukr moučkový, kompot višňový, čokoláda hořká

Přidat fotografie receptu