Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví - pravé

Masarykovo vánoční cukroví chutná jako nostalgická vzpomínka na první republiku – křehké máslové těsto s křupavými lískovými oříšky vás rázem přenese do dob dávno minulých. Je snadné na přípravu a jistě si ho zamilujete.

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cardanka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby namáčení oříšků a tuhnutí těsta

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby namáčení oříšků a tuhnutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 227 kJ /
4 117 kcal
Bílkoviny62,83 g
Tuky267,08 g
Vláknina27,25 g
Cholesterol 723 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy351,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve namočíme celé lískové oříšky na 1 hodinu do misky se studenou vodou. Krok 2: Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a másla nakrájeného na menší kousky zpracujeme těsto. Krok 3: Do takto připraveného těsta zapracujeme ubrouskem vysušené, předmáčené celé oříšky. Krok 4: Z těsta utvoříme 5-6 válečků dlouhých asi 8-10 cm. Dáme ztuhnout do ledničky na 2 hodiny. Krok 5: Po odpočinutí válečky nakrájíme na plátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Plátky klademe daleko od sebe! Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 8-10 minut. Krok 7: Upečené cukroví je možno obalit v moučkovém cukru - není to však nutné, protože je výborné i bez obalování.

TIP: Kalendář vánočního pečení

Zveřejněno 20. 1. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masarykovo cukroví - pravé

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnW5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masarykovo cukroví - pravé

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnW5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Holky, všem moc děkuji za rady, já to nějak vykoumám. ;-)

Nikijaho: já lískáče i mande dám do vroucí vody a asi po 4 minutách loupu (slupka se nafoukne a jde lehce dolů)

:-KNikijaho: asi 15 minut, nevím, dělám to automaticky, záleží, jak jsou velké. To poznáte, když je budete prohrnovat rukou. Slupky se začnou odlupovat. Při pomalém pražení je snadno nespálíte a budou světlé i křehké i uvnitř. Pokud je máte namočené. osušte je a dejte do trouby. Možná se budou pražit déle, ale mělo by to jít.

hospodyne: Jak dlouho je pražíte na těch 120°C, prosím?

hospodyne: Jak dlouho je pražíte na těch 120°C, prosím?

casino: Tak takhle to praktikovat jistě nebudeme, každopádně tu paní psala, že je pouze namáčí a pak v pohodě slupky sundá v utěrce. Mno..namočené je již mám a slupka šla dolů asi z 10ks ze 300g. :-( Co teď s tím?

:-K lískáče pražím v troubě pomalu, tak na 120°C a občas je prohrnu, ale pořád hlídám. Po zchladnutí je promnu v látkovém sáčku . Z něj se vysypou bez slupek. Nefunguje to dobře ale s oříšky v půlkilovém balení v akci - tam je jich spousta deformovaných a slupka na nich drží.

Jinak jdou vyfoukat fénem, jen nedoporučuji dělat to doma!!;-)

Nikijaho: " i opražené se mi všechny neoloupaly"
Ve výrobě se to dělalo tak, že opražené oříšky (píši "oříšky" protože v praxi je rozdíl mezi oříšky a ořechy:-) se z plechů na pečení po zchladnutí sesypaly do pytle (juta, viskocel) a zlehka:-D se pošlapaly (pro domácí pečení stačí promnout v utěrce). Pokud není k dispozici řešeto, tak slupičky lze odstranit opakovaným přesypáváním oříšků v průvanu z ošatky do ošatky :yes:
A pokud se neočistily dokonale...:-?
No, málokomu to vadilo, že ;-)

Tak jsem je též zkusila poprvé, mám za to že by ořechy uvnitř měly být světlé. Příště je už jen namočím, i opražené se mi všechny neoloupaly, po namočení jsem slupku škrábala nehtem. :-D Zase na druhou stranu opražené nádherně voní. :-8 Na 180°C mi přišlo moc, pekla jsme jen na 170°C 10min. Jsou vynikající. <3<3

hospodyne: Kdyby to byla jediná lež z čt ....... 8-(

maris: :-D:-D:-D:-D

Veronika.Hrozna: " ubrouskem vysušené " - ubrouskem je vysušíme, ale nezapracováváme do těsta;-):-)

Jak se oříšky zapracují ubrouskem do těsta? :-O

Včera v televizi jeden pán tvrdil, že toto cukroví pekla Masarykovi jeho maminka na zámečku v Lánech!! Na to, že zemřela v roce 1887,by to byl slušný výkon. Mám pocit, že někteří lidé musí být zajímaví i za cenu, že ze sebe udělají trdla:-((

Tyto sušenky jsou úžasné, dovolila jsem si přidat své foto.

Tématické fráze:
masarykovo cukroví hned měkké, masarykovo vanoční cukroví, masarykovo cukroví, masarykovo cukroví recept, vánoční cukroví masarykovo, masarikovo cukroví, masarykovy koláčky, masarykovo cukroví s rumem, prezidentovo cukroví, nej cukroví, cukroví z lískových oříšků, masarykové cukroví, masarykovo koláčky, recept masarykovo cukroví, nejlepší masarykovo cukroví, cukroví s rumem, masarikovo vánoční cukroví, masarykovy knoflíky recept, lískové oříšky cukroví, výborné oříškové cukroví

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, kakao, žloutek, ořechy lískové, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu