Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš lázeňského šviháka

Guláš je vděčné jídlo, které zahřeje i zasytí. Na internetu najdete opravdu velké množství receptů, protože každý ho dělá trochu jinak. My pro vás máme variantu z lázeňské hospůdky, kterou bez problémů vyšvihne i kuchař začátečník.

Hodnocení receptu je 5,0 (52×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 140 min

170 min (30 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 porcí

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 934 kJ /
5 242 kcal
Bílkoviny447,70 g
Tuky290,66 g
Vláknina88,00 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 1,68 g
Sůl4,00 g
Sacharidy186,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze 3 lžic sádla a 4 lžic hladké mouky uděláme tmavou jíšku a odložíme bokem na později. Krok 2: Na rozpáleném zbytku sádla v hrnci orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli (chce to velký kastrol, na malé ploše by se tak velké množství cibule pouze podusilo a nedostalo barvu). Krok 3: Po 10 minutách, až začne cibule zlátnout, přidáme nadrobno pokrájený česnek, který další 2 minuty necháme restovat. Přisypeme mletou papriku, zamícháme a ihned, aby paprika nezhořkla, přidáme na kostky nakrájené maso. Necháme opět restovat, maso mícháme. Krok 4: Až se maso zatáhne a začne přichytávat - pozor, ne připalovat, podlijeme 1 l vývaru, přidáme kmín, sůl, chilli, bobkový list a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání a kontroly tekutiny skoro do měkka. Krok 5: Předem připravenou jíšku rozmícháme v 1/2 l vody, vmícháme do guláše a ještě za promíchávání pozvolna vaříme 15-20 minut. Krok 6: Podle chuti dosolíme, opepříme. Krok 7: Na každý talíř dáme porci guláše, zasypeme nakrájenou čerstvou paprikou, poklademe opečenou rozpůlenou klobásou, zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a na závěr dáme nastrouhaný křen. Krok 8: Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.

TIP: Jak zvýraznit chuť guláše

Zveřejněno 20. 1. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Tento guláš jsme jedli v malé lázeňské hospůdce Kostelec - Štípa u Zlína. Byl moc dobrý, ale až na bobkový list a chilli nám nechtěli prozradit celý recept, ani žádné jiné množství čeho všeho použili. Pro oko vypadá úplně stejně, jen chuť je trošku jiná:-)

Vařila jsem pro 8 lidí, tak proto takové množství všech surovin:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš lázeňského šviháka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlWr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš lázeňského šviháka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlWr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (52)

Ivana Ch: :-K

:-D:-D:-D<3<3:-K:-K:-K

Marie Svarcova: Maruško,moc děkuji:-K
Tenkrát před lety jsem mouku používala.Ale v posledních letech zahušťuji chlebem,uvařeným bramborem,nebo dám míň tekutiny a nezahustím vůbec:-8

:-)<3:yes: nádherná fotečka, guláše máme rádi, jen nedávím mouku :-K

co znamená lt. vývaru z hovězího bujonu? jako to celý zk...t kostkou,když použiju maso? nebo jsem to špatně pochopil

mates: Pochopil jste to správně.Ale nemusí to být zrovna"vývar" z kostky.Můžete to zkur..t i gelovým bujonem.

ještě dobře ze tam není pan polreih ten gulas by musel krupat:-D

albin : Tady občas křupla ta syrová parika a cibule:-)

sules: :yes:

Zdravím...na podobný guláš (teda aspoň podobně zdobený) jsme za mlada chodívali do pivnice U dobrého kata v Brně...je to už víc jak 30 let a místo pivnice je tam už dávno prodejna sýrů ale na ten guláš si pamatuju furt dobře a občas si ho doma takto "načančám"...nejlepší je s čerstvým dalamánkem...:-)

Pavel: ani ve Zlíně už nejsou oblíbené krámky a hospůdky,které kdysi praskaly ve švech:-(...

Zobrazit starší odpověď

Vynikající guláš. Známý co ho tu měli mě chválili, že nikdy lepší snad ani nejedli. Moc děkuji za recept :-K

Ingrid: A já zase děkuji za milý komentář:-8:-K

Mayhem:Děkuji za milý komentář a hodnocení:-K i za"oprášení"receptu po tak dlouhé době;-)Jsem ráda že chutnalo:-*:yes:
isindy::-K:-K

casino: beda venerabilis: Děkuji,že jste receptu věnovali pozornost:-K
Guláše zahušťuji jíškou,záklechtkou,chlebovou strouhankou, čerstvým chlebem,nastrouhaným syrovým bramborem,ale někdy nezahušťuji ničím:-8
Maso jsem dusila ve velkém kastrolu a zatažené maso bylo po "hrknutí"1 litru tekutiny ponořené z jedné třetiny celkové výšky masa:-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

Tvořil jsem z polovičního množství, protože tohle je porce pro půlku vesnice. :-)) (já vím, je to i odůvodněno...)
Mno, musím uznat, že je to opravdu mňamózní. Gulášky jsou moje oblíbené a tehle se řadí mezi nejlepší z nich.
Dávám bod a ostatním vřele doporučuji! Ještě jednou mňam! :yes::-p

Anna Kocikova: vařila jsem včera pro kolegu ze 3kg kližky, pořádal večírek :-8 dnes dorazil s oznámením, že guláš měl MEGAÚSPĚCH :-O:-D:-D:yes: takže velký bod, bohužel bez fotek :-K

:-DSenky,díky moc za vyzkoušení a ani nevíš,jak jsem ráda,že chutnalo:-*:-))Díky,moc jsi mě potěšila:-K:-K

Ani,jak jsem psala na pokecu,skvostný,talíře i vylízané:-8
všem,kdo ještě nevyzkoušeli,vřele doporučuju:-)
Foto příště,nestihla jsem,byli rychlejší,než já:-)):-))

Irrenko,Senky díky za bodíky i komentář:-K
Senky moc mě těší,že z tak velkého množství gulášů,které jsou zde v receptech sis vybrala právě tento;-):-KDíky a budu se těšit na foto:-*

Ani,jdu na něj;-),na dnes na večer pro 10 lidí,počítám,že se sež.re k večeři:-D:-D Snad se mi povede taky tak luxusně,
jako Tobě.:-K Bodíka jsem poslala už dříve:-8

Ten vypadá opravdu luxusně:yes:

Všem děkuji za kladné hodnocení a hezké komentáře:-K
Jani,dej pak vědět,jak byli v Dětmarovicích spokojení;-):-D

Aničko, jdeš na jídelníček do Dětmarovic!:-p:yes:

No mňam:yes:

:-)Děkuji za bodíky a komentáře:-K
Já si myslím,že každý gulášek,pokud je udělaný s láskou je dobrý:-8a je pravda,pokud si dá někdo toho křenu víc:-Okrásně to protáhne dutiny;-):-*

:yes::yes:Luxusní gulášek a krásné fotečky,Aničko.....Už dlouho jsem guláš nevařila a tenhle přímo vybízí k vyzkoušení;-)s tím křenem to bude asi síla ,ale my to máme rádi a jak já říkám -jen houšť:-D:-D:-DBODÍK JE JASNÁ VOLBA:-!:-!

Ten je lákavý!:-p:yes:

Aničko gulášek vypadá skvěle:-p:yes:

Tohle vypadá úplně skvěle:-O:yes:
Aničko vůbec se nedivím, že nechtěli prozradit celý recept, to udělá málokterý kuchař v restauraci, každý má svoji vychytávku a tají si ji pro sebe:-K
Určitě přidávám bod, i když jsem ještě nevyzkoušela:-K:yes:

:yes::-);-) a bod

Děkuji všem za milé komentáře a přidělené body:-*:-K
Zdeničko v Kostelci vaří jen samé dobroty,my tam někdy chodíme procházkou po nové cyklistické stezce-je pořád na co se dívat a cestou vyhládne;-)
Mr.Bean-u gulášku delší doba vaření platí dvojnásob,ale já jsem spíš "papiňákový"typ a tady toto byl teda nářez:-Dale vyplatilo se-chutnalo všem a to těší nejvíc;-)

:-p:yes: mňam:-K:-K

:-)):yes: čím delší vaření tím líp, maso se rozpadá na jazyku mňam!

:-O Áchich....ukládám si k vyzkoušení:yes::yes:

:-puž začínám mít hlad:-Sa ta klobáska:-p+:yes::yes:

Tématické fráze:
hovězí guláš pro 40 lidi, gulas pro 20 lidi, guláš pro 40 lidí, porce gulase, kolik masa na porci guláše, hovězí maso recepty, porce masa na guláš, guláš pro 15 lidí, kolik masa na gulas, luxusní guláš, luxusní hovězí guláš, guláš pro 10 lidí, guláš s křenem, guláš, guláš 20 porcí, kolik masa na guláš pro 20 lidí, kolik masa na 20 porci gulase, hovezi gulas pro 20 lidi, kolik masa na 1 porci gulase, jak se vaří guláš

Suroviny:
kližka hovězí, sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, vývar hovězí, kmín drcený, chilli, bobkový list, mouka hladká, sůl, pepř, klobása, paprika čerstvá červená, cibule, křen

Přidat fotografie receptu