Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče za studena

Typické moučníky vhodné na slavnostní příležitosti se připravují poměrně zdlouhavě díky odpočinku těsta v chladu. Ovšem čekání na dobře prokynuté těsto se vrátí v úžasné chuti a vláčnosti upečených a drobenkou ozdobených koláčků.

Hodnocení receptu je 5,0 (109×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

senky senky

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 122 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby kynutí a odležení

130 min (122 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby kynutí a odležení)

Suroviny pro 100 kusů

100kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie46 988 kJ /
11 230 kcal
Bílkoviny320,36 g
Tuky614,99 g
Vláknina41,24 g
Cholesterol 3,52 g
Sodík 1,22 g
Sůl2,47 g
Sacharidy1 082,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do důlku v osolené mouce přidáme cukr, droždí, vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Přidáme celá vejce, nastrouhané máslo a částečně vymícháme těsto. Krok 3: Vyklopíme na vál a dobře vypracujeme.
Podle potřeby podsypeme, těsto je tučné, lepí se, ale nakonec se vypracuje velmi dobře. Krok 4: Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií a uložíme na noc do lednice. Krok 5: Druhý den necháme těsto mírně ohřát v teple místnosti, ještě nakyne. Protože je těsta více, rozdělíme ho na další zpracování na poloviny. Krok 6: Mezitím připravíme náplň. Do tvarohu vmícháme vejce, cukr a pudinkový prášek. Můžeme přidat rozinky. Krok 7: Připravíme ze všech náležejících surovin drobenku promnutím mezi prsty. Krok 8: Těsto rozválíme, nakrájíme rádlem na čtverce cca 10 x 10 cm, naplníme tvarohem a uzavřeme do bochánků. Krok 9: Koláče skládáme na plech vystlaný papírem na pečení. Doprostřed každého koláče vytvoříme důlek, pomašlujeme jej rozšlehaným vejcem a ozdobíme drobenkou. Do důlků pod drobenku můžeme přidat i povidla. Krok 10: Pečeme poměrně zprudka na 185–200 °C asi 8–10 minut (podle trouby).

TIP: Jak připravit dvojctihodné koláče?

Zveřejněno 24. 1. 2011

Poznámka autorky senky

Recept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne. Koláče jsou vláčné, neosychají, teda pokud by na to měly zrovna čas.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláče za studena

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnjW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláče za studena

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnjW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (137)

Koláčky jsou výborné! Bála jsem toho hodně másla ale nakonec skvělé těsto, krásně voní a dobře se s ním pracuje. Dneska vytřu tchyni zrak 😀😀

<3 Vynikající , během měsíce peču už po druhé. Skvělé těsto , dobře se s nim pracuje. 3.den pořád měkoučké , prostě luxusní . Jiné uz dělat nebudu :yes:

Jsou výborné, dobře se dělají i pečou, pouze je peču jen z poloviční dávky, jelikož je s mužem sami nesníme. Všichni je chválí.
:-)https://www.toprecepty.cz/recept/17537-kolace-za-s...

Dělala jsem je a musím říct, že po čtyřech dnech jsou koláčky stále měkké. Doporučuji....jsou výborné.
:-*

Gabriela: Díky za pochvalu :-):-K

Úžasné!! Moc děkuji. Dělala jsem před 4 dny, měla jsem 46 vdolečků a 7 honzovek :) Moje první a netušila jsem, že se tak povedou (a to jsem měla těsto v lednici jen jednu hodinu). Jediné mínus, že s tvarohem se špatně dělalo, nedaly se udělat kuličky, takže se tvaroh pak spíše vsákl do těsta, ale už asi vím jak na to, pro příště. DOPORUČUJI!:-8

Michaelka86: díky za pochvalu, s tvarohem je někdy potíž, záleží, kolik obsahuje vody a to je, výrobce od výrobce, jiné :-*

Pekla jsem je nemají chybu:yes::yes::-K<3bar-ilona@seznam.cz

ILONA 3: To jsem ráda, taková zpráva vždycky potěší :-K

Dnes jsem pekla koláčky dle tohoto receptu, trochu upraveného dle diskuzních příspěvků. Koláčky jsou výborné, těsto je pružné a při balení tvarohu se netrhá, což je paráda. Je fajn, že se dá připravit den předem, takže druhý den není taková honička.
Těsto jsem neválela, ale dle Marie odkrajovala lžičkou, roztáhla prsty na vále a okraje ještě rozválela malým válečkem.
Tvarohu do koláčků jsem spotřebovala daleko víc - na půl dávky těsta 3/4 kg tvarohu. Celkem jsem měla asi 75 kousků.
Vnouček mi dal známku 9. Jeden bod mi strhl prý kvůli tomu, že nahoře mohlo být víc povidel :-D.

Dáša: To je super !! Tak příště víc povidel, aby byl plný počet bodů :-D:-D:-K

Postup bod 7. : ...čtverce cca 10x10cm...:-O Podle velikosti koláčků na úvodním obrázku bych si tipnul na čverce cca 4x menší:-p

Ahoj,mám asi hloupý dotaz-kdybych dala těsto do pekárničky na vykynutí a pak vložila na noc do lednice,byla by to chyba?Moc děkuji za radu.

Evita: Klidně těsto v pekárně zadělej, ale bez nahřívání, máslo by se zbytečně rozpustilo. Na takové zadělání používám program na těstoviny. Ale nenechávej ho kynout, těsto se jen vypracuje a nevykynuté se dává právě do lednice pomalu kynout .Ať se zadaří :-*

Asi kvůli tomu,že se těsto dá na noc do lednice ,ne?

RENČA: Dámy, už jste viděly koláče jako na fotografii, které se nepekly ?? :-O :-D

Zobrazit starší odpověď

Kateřina 26. 4. 2016 13:55
Proč , pro Boha, ty koláče mají v názvu "ZA STUDENA"? 8-(

p. Marta: Marti, jen na srozuměnou, nikoho jsem neodsuzovala, jen jsem odpověděla se stejným povzdechem jako se paní Kateřina ptala :-* a mimochodem, u nás na Moravě se pod drobenku povidla běžně přidávají, píšu to i v receptu, ale nikdy se jim neříkalo dvojctihodné :-)

Zobrazit 7 starších odpovědí

Koláčky vypadají luxusně-ukládám.:-):-K:yes:

LENKA:jen malá poznámka k drobence - velmi chutná je připravená z másla i sádla napůl a myslím, že se i lépe zpracovává. :-)

Mne robi problem spravne osolit,este sa mi to nepodarilo. Tieto prave robim,tak som zajtra zvedava:-?

Doporučuji po upečení ještě teplé otisknour vršek do rozpuštěného másla s rumem a poté do moučkového cukru. ahůdka!!

Alena: Jo,jo výborný nápad.Taky to tak dělám,nebo jen mašlovačkou pocákám každý koláček.:-K:-K:-K:-K:-K:-K

Tématické fráze:
koláčky za studena, koláče, kolac, vlčnovské koláče, kynuté těsto za studena, koláče kynuté za studena, převalovane kolače, vlčnovské koláčky, koláče kynuté v lednici, převalované svatební koláče recept, jak se dělá kvásek, koláčky kynuté za studena, těsto kynuté za studena, vlcnovske kolacky recept, recept na vlčnovské kolače, svatební koláče recept, recept těsto na koláče kynuté v lednici, převalované svatební koláče, tvarohovy kolac za studena, kynuté koláče za studena

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, mléko, droždí čerstvé, sůl, vejce, mouka hladká, tvaroh, vejce, cukr, pudink vanilkový, rozinky, povidla švestková, máslo, cukr moučkový, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu