Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká omáčka na těstoviny

Jednodušší, rychlejší a cenově dostupnější verze slavné boloňské omáčky na špagety a jiné těstoviny. Šikovný recept využijete během pověstného dlouhého týdne před výplatou, nebo třeba na chalupě či při táboření, kde se vaří z omezených zásob. Navzdory všemu uvedenému je to ohromná bašta!

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dominickaa

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 151 kJ /
3 143 kcal
Bílkoviny144,01 g
Tuky103,67 g
Vláknina20,11 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 510 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy399,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do většího množství osolené vody dáme vařit těstoviny. Po uvaření je scedíme. Krok 2: Mezitím na pánev s rozehřátým olejem dáme mleté maso a za stálého míchání a oddělování kousků ho důkladně orestujeme. Do hotového mletého masa přidáme pasírovaná rajčata, kečup a promícháme. Krok 3: Do omáčky přidáme prolisovaný česnek, sůl a koření (majoránku, pepř a bazalku) v množství podle chuti. Omáčku promícháme a odstavíme. Krok 4: Podáváme k hotovým těstovinám se strouhaným sýrem.

TIP: Oblíbené recepty se špagetami

Zveřejněno 25. 1. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česká omáčka na těstoviny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G9Jy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česká omáčka na těstoviny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G9Jy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

dominickaa:Omáčka je výborná,jedině co jsem nedávala byla bazalka kterou jsem neměla,takže bylo víc majoránky a pod maso jsem ještě přidala cibuli :-). Negativní komentáře si můžou lidi strčit do .... Je to jednouduché a rychlé a přesně takovou si jí pamatuju ze základky kde jsem se jí mohla ujíst! :-p :-)

Dejvařič 26. 11. 2013 21:03
Kámo, zítra s tím jdu do školy na vaření jestli to nevyjde tak jsem v prd*li. ;-( Ale podle hodně komentářů to vypadá dobře já mám spíš strach že to po*eru já :-D

casino: Myslim, ze jakakoli diskuze o teto omacce nema cenu. Proste, kde je mlete maso a rajcata (tez kecup!) pro 99% lidi = bolonska omacka. Nasla jsem recept na Bolonske ragù i s majorankou podle Academia Barrila, coz v Italii je docela vyznamna kulinarska instituce, ale pozor, krome zeleniny, masa a vina tam patri ovsem i susene houby. V orig. verzi Bolonske omacky, ktera ma neuveritelne dlouhou historii, nebyl ani rajsky koncentrat (Amerika nebyla jeste objevena) a jako koreni se pouzival pepr a muskatovy orisek. Vyhrady nekterych lidi, ze jim to s vinem a zeleninou nechutna, nebo, ze ta tzv. rychlovka je lepsi a chutnejsi, klidne beru. Ale pak to neni Bolonska omacka!! Kdyby sem dal nekdo recept na Madarsky gulas a misto papriky tam dal curry, asi by to bylo maso na curry, ne Madarsky gulas. Takze, kdyz si udelate omacku z mleteho masa na spagety podle osobniho gusta, neni to Bolonska omacka, lec "masova omacka (ragù) na spagety podle meho gusta". Mimo jine v Italii existuje spousta dalsich masovych ragù na testoviny, maji nazev bud podle oblasti, nebo osoby, ale Bolonska omacka je proste jen jedna. Maximalne muzete zamenit cervene vino za bile, ale i to je nekdy problem.

Zajímavá diskuze..., hned se poznají ignoranti:-))
Ten název receptu je pro ostudu... tepelná úprava a absence zeleniny už tu byly probrány:yes: ale italové by tam za živého Boha NEDALI:-! majoránku!

Eva: zas ale je třeba mít pochopení, ne každý má Pomalý hrnec a ne každý má čas omáčku táhnout u plotny víc než hodinu. Takže více porozumění by to chtělo ;-);-);-)

Domo: Protože práce kvapná, h...o platná - pomalu tažená tahle omáčka (teda x-variant "boloňské") je mnohem, mnohem lepší - kdo nezkusil, nepochopí ;-)

Právě jsem ji dodělala moc dobrá,jednoduchá a rychlá výborný recept.:-K:-O:-8

Domo: doplním žížalku, na pomalé, táhlé vaření je ideální právě Pomalý hrnec - nemusíte hlídat, míchat, aby se to nepřipálilo, já ho nemám, ale ochutnala jsem pár jídel z PH a je to fakt o něčem jiném.

Domo: Protože pomalým dlouhým vařením se všechny chutě víc koncentrují a propojí. Někdy to zkuste podle nich a porovnejte rozdíl ;-)

Nechápem, prečo píšu v niektorých receptoch o 2-3 hod. varení bolonskej omáčky. Já ju robím max pol hodinu.

Mně osobně je teda úplně jedno jestli je ta omáčka Boloňská nebo neBoloňská :-D .. hlavně, že je dobrá ;-) Komu se nezdá dost nóbl, ať to neže.. nejí :-p Je tady plno "pravých" receptů tak stačí kouknout jinam. Nechápu proč to tady někoho tak se*e. Jedla jsem hodně tzv."boloňských" omáček např. u kamarádek a každá měla jinou a nikdo nerozpitvával jestli je pravá nebo levá. Mně tahle omáčka chutnala. Přidala jsem ještě rajčata a výborný!! Navíc je to rychlovka a taky za pár korun což docela bodne např. před výplatou :-p :yes: :-!

Ted jsem uvarila vas receptik a je skvely jsem za nej rada,bylo to rychle a hlavne je to dobre ;-) dekuji moc Petra

Vynikající...během týdne ji dělám už podruhé:-))A jestli je pravá nebo není mi je fuk..hlavní je že chutná fakt báječně ;-)

Konec:-) A musim poděkovat za super recept,jen jsem tam přidala trochu provensálského koření a supr:-DNeodolala jsem a hned jsem si nacpala bachor:yes:Děkuju za recept:-)

Tak jdu dneska vařit :-) a uvidíme,jak to dopadne.Snad na :yes:
Dám vědět jak to dopadlo:-)

Tématické fráze:
bolonska omacka, boloňská omáčka z mletého masa, omáčka na těstoviny, pravá boloňská omáčka, testoviny s boloňskou omackou, boloňská omáčka pohlreich, boloňské špagety od pohlreicha, omáčka na těstoviny z mletého masa, boloňská omáčka bez masa, rychlá bolonská omáčka, boloňská omáčka recept, bolonska omacka na spagety, omáčka k těstovinám, pravá boloňská omáčka pohlreich, buloňské špagety, omáčka z mletého masa k těstovinám, masová omáčka na těstoviny, omáčky na těstoviny, jak udělat boloňskou omáčku, bolonské těstoviny

Suroviny:
těstoviny, maso mleté, olej, pasírované rajčata, kečup sladký, česnek, sůl, pepř mletý, majoránka, bazalka čerstvá, sýr strouhaný

Přidat fotografie receptu