Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká omáčka na těstoviny

Jednodušší, rychlejší a cenově dostupnější verze slavné boloňské omáčky na špagety a jiné těstoviny. Šikovný recept využijete během pověstného dlouhého týdne před výplatou, nebo třeba na chalupě či při táboření, kde se vaří z omezených zásob. Navzdory všemu uvedenému je to ohromná bašta!

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dominickaa

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 151 kJ /
3 143 kcal
Bílkoviny144,01 g
Tuky103,67 g
Vláknina20,11 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 510 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy399,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do většího množství osolené vody dáme vařit těstoviny. Po uvaření je scedíme. Krok 2: Mezitím na pánev s rozehřátým olejem dáme mleté maso a za stálého míchání a oddělování kousků ho důkladně orestujeme. Do hotového mletého masa přidáme pasírovaná rajčata, kečup a promícháme. Krok 3: Do omáčky přidáme prolisovaný česnek, sůl a koření (majoránku, pepř a bazalku) v množství podle chuti. Omáčku promícháme a odstavíme. Krok 4: Podáváme k hotovým těstovinám se strouhaným sýrem.

TIP: Oblíbené recepty se špagetami

Zveřejněno 25. 1. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česká omáčka na těstoviny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G9Jy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Česká omáčka na těstoviny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G9Jy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

dominickaa:Omáčka je výborná,jedině co jsem nedávala byla bazalka kterou jsem neměla,takže bylo víc majoránky a pod maso jsem ještě přidala cibuli :-). Negativní komentáře si můžou lidi strčit do .... Je to jednouduché a rychlé a přesně takovou si jí pamatuju ze základky kde jsem se jí mohla ujíst! :-p :-)

Dejvařič 26. 11. 2013 21:03
Kámo, zítra s tím jdu do školy na vaření jestli to nevyjde tak jsem v prd*li. ;-( Ale podle hodně komentářů to vypadá dobře já mám spíš strach že to po*eru já :-D

casino: Myslim, ze jakakoli diskuze o teto omacce nema cenu. Proste, kde je mlete maso a rajcata (tez kecup!) pro 99% lidi = bolonska omacka. Nasla jsem recept na Bolonske ragù i s majorankou podle Academia Barrila, coz v Italii je docela vyznamna kulinarska instituce, ale pozor, krome zeleniny, masa a vina tam patri ovsem i susene houby. V orig. verzi Bolonske omacky, ktera ma neuveritelne dlouhou historii, nebyl ani rajsky koncentrat (Amerika nebyla jeste objevena) a jako koreni se pouzival pepr a muskatovy orisek. Vyhrady nekterych lidi, ze jim to s vinem a zeleninou nechutna, nebo, ze ta tzv. rychlovka je lepsi a chutnejsi, klidne beru. Ale pak to neni Bolonska omacka!! Kdyby sem dal nekdo recept na Madarsky gulas a misto papriky tam dal curry, asi by to bylo maso na curry, ne Madarsky gulas. Takze, kdyz si udelate omacku z mleteho masa na spagety podle osobniho gusta, neni to Bolonska omacka, lec "masova omacka (ragù) na spagety podle meho gusta". Mimo jine v Italii existuje spousta dalsich masovych ragù na testoviny, maji nazev bud podle oblasti, nebo osoby, ale Bolonska omacka je proste jen jedna. Maximalne muzete zamenit cervene vino za bile, ale i to je nekdy problem.

Zajímavá diskuze..., hned se poznají ignoranti:-))
Ten název receptu je pro ostudu... tepelná úprava a absence zeleniny už tu byly probrány:yes: ale italové by tam za živého Boha NEDALI:-! majoránku!

Eva: zas ale je třeba mít pochopení, ne každý má Pomalý hrnec a ne každý má čas omáčku táhnout u plotny víc než hodinu. Takže více porozumění by to chtělo ;-);-);-)

Domo: Protože práce kvapná, h...o platná - pomalu tažená tahle omáčka (teda x-variant "boloňské") je mnohem, mnohem lepší - kdo nezkusil, nepochopí ;-)

Právě jsem ji dodělala moc dobrá,jednoduchá a rychlá výborný recept.:-K:-O:-8

Domo: doplním žížalku, na pomalé, táhlé vaření je ideální právě Pomalý hrnec - nemusíte hlídat, míchat, aby se to nepřipálilo, já ho nemám, ale ochutnala jsem pár jídel z PH a je to fakt o něčem jiném.

Domo: Protože pomalým dlouhým vařením se všechny chutě víc koncentrují a propojí. Někdy to zkuste podle nich a porovnejte rozdíl ;-)

Nechápem, prečo píšu v niektorých receptoch o 2-3 hod. varení bolonskej omáčky. Já ju robím max pol hodinu.

Mně osobně je teda úplně jedno jestli je ta omáčka Boloňská nebo neBoloňská :-D .. hlavně, že je dobrá ;-) Komu se nezdá dost nóbl, ať to neže.. nejí :-p Je tady plno "pravých" receptů tak stačí kouknout jinam. Nechápu proč to tady někoho tak se*e. Jedla jsem hodně tzv."boloňských" omáček např. u kamarádek a každá měla jinou a nikdo nerozpitvával jestli je pravá nebo levá. Mně tahle omáčka chutnala. Přidala jsem ještě rajčata a výborný!! Navíc je to rychlovka a taky za pár korun což docela bodne např. před výplatou :-p :yes: :-!

Ted jsem uvarila vas receptik a je skvely jsem za nej rada,bylo to rychle a hlavne je to dobre ;-) dekuji moc Petra

Vynikající...během týdne ji dělám už podruhé:-))A jestli je pravá nebo není mi je fuk..hlavní je že chutná fakt báječně ;-)

Konec:-) A musim poděkovat za super recept,jen jsem tam přidala trochu provensálského koření a supr:-DNeodolala jsem a hned jsem si nacpala bachor:yes:Děkuju za recept:-)

Tak jdu dneska vařit :-) a uvidíme,jak to dopadne.Snad na :yes:
Dám vědět jak to dopadlo:-)

Ssimmikk::yes:ano komu sa nepaci nech si hlada ine bolonske omacky ..kazdy vari svojim sposobom a kazdemu chuti nieco ine ...:-))

Iva:Ivo, každý nemá peníze na parmezán ;-) Mezi rozpočty různých rodin je opravdu velký rozdíl a někdo je rád i za ten eidam nad kterým jiní opovrhují ;-) Najděte si tu která bude vašemu rozpočtu a vaší chuti vyhovovat nejlíp a nenavážejte se :-))

Iva:

skuutr:super, nám taky moc chutnala:-pmňam, mám zrovna dnes vytáhlé maso a přemýšlím co udělám, už to vím;-)suroviny mám doma všechny a není co řešit, rodinka bude spokojená a mně tečou sliny už teď:-))

Iva:proč musíte stále do autorky rejpat kvůli tomu, že to není boloňská? Když se vám to nelíbí, tak na ní nekoukejte a nevařte jí, já jsme moc vděčná, že jsme pod tímto názvem našla přesně to co jsme hledala:-))a věřím, že nejsem sama:-)takže si najděte každý svojí boloňskou, je jich tu spoustu:-K

Ssimmikk: tak dnes jsem taky udelal a bylo to vyborne. Pridal jsem podle tebe i ta rajcatka a jeste mirne dochutil cukrem. Skvele!:-p

Přejmenujte to prosím třeba na lacinou českou omáčku na těstoviny... toto opravdu nemá s boloňskou omáčkou, do které patří především RAJČATA, mrkev a celer, VŮBEC nic společného. A kupovaný strouhaný eidam místo parmezanu to celé jen podtrhuje :)

Tento recept jsem vařila celkem třikrát a můžu říct, že je výborný, akorát nejlíp se mi povedl na poprvé, ale to je surovinami. Takže děkuju za recept a přidávám k oblíbeným :yes:

Výborný recept:-) Je to úžasná rychlovka, u nás moc chutnalo a zařazuje se do repetoáru obídků ;-)

tak použíte jiné ,co vám v tom brání...

No když vidím ty ingredience Euroshopper tak silně pochybuju ,že by se mi nezvedl žaludek...:-((

:-)

tak sem to zkusil a je to dobré :-) a dokonce sem to zvládl i já, začínající kuchař jako nic .. akorát sem to moc osolil, ale tak příště si dám bacha .. a taky oceňuji fotopostup :yes:

přesně tak a jsem ráda ,že vám chutnalo...

Dnes jsem tento receptík zkusila, přidala jsme teda ještě krájený rajčata z plechovky, ale jinak jsme postupovala stejně, jak se zda píše a je to výborný, moc jsme si všichni pochutnaly:-p fakt mňamka;-)
A nedá mi abych se k předchozím komentářům nevyjádřila, nám nechutná Boloňská s mrkví a vínem už vůbec ne, každej má svůj recept.....takhle by jsme se mohly dohadovat o všem správně do jakýho pokrmu patří, např.klasický štrůdl je pro mě lístový těsto s jablkama, pro známou tažený těsto s jablkama atd., takže každej vše dělá jinak ;-)

dekuji...

Vypadá to hezky, já ale dávám do boloňské mrkev a podlévám kvalitním červeným vínem:-))

dozvedela jsem se to v italske kucharce co mam po babicce...

Svatá pravda...;-)

Eliz, Maris, niektorým typom nemá zmysel niečo vysvetľovať alebo radiť.

Eliza má pravdu, do Boloňské omáčky patří řapíkatý celer i mrkev, když to tam někomu nechutná, tak to tam samozřejmě nedává, ale potom to už není Boloňská, ale jiná omáčka. :-)

Bolóňská s mrkví a celerem,fakt není Bolóňská omáčka!!!Bože ty Eliz někoho poučuješ a učíš blbosti!!!

eliza konstatuje, že boloňská je lepší se zeleninou, já konstatuji, že tohle není boloňská. ani vzdáleně :-D

proč nenazýváte věci pravými jmény

V jednoduchosti dobrota!! :-p:-p:-p:yes:

;-)

Také ji dělávám z pasírovaných rajčat koupených, já zas většinou nemám nervy na spařování a loupání rajčat...;-) a samozřejmě někdy i bez zeleniny. Ale když mám čas, dám si s tím práci. Nám chutná víc... Nakonec sto lidí, sto chutí, ne?;-):-):-K

Eliz, já jsem to kdysi zkoušela s mrkvi nedávala jsem tam sice ten celer....,ale nikomu to nechutnalo a mně taky ne... . A tudle omáčku máš hotovou za 15minut a ta tvoje trvá přes hodinu ,i přesto ,že vaření miluji tak když potřebuji o všední den udělat večeři šáhnu po té mé...:-)

Domčo, jednoduché, rychlé a dobré :-D:yes::yes: - dělám podobně a je dobrá - já trochu přislazuji:-p

Tak to fakt hledat nebudu...;-):-D na to čas nemám... Navíc, copak to popírám? Proč bych to dělala...:-))
Pouze konstatuji, že boloňská omáčka je lepší se zeleninou, toť vše.

chocolate 25. 1. 2011 23:57
Eliz, je zvláštní, že ses tu kdysi rozplývala, že vaříš i včetně granulovaného česneku a kečupu...Najdi si to v diskuzi.

Však jo, také jsem tak podobně vařívala... Věř mi, ta zelenina není vařená, ale rozvařená na kaši, je to omáčka. To bys pak nemohla ani naši svíčkovou. Až budeš chvilku vařit, zjistíš, že kečup je možné nahradit čerstvými surovinami a výsledek je nesrovnatelný. Mám ho sice v ledničce, to ano, ale někdy je lépe ho nepoužít. Moje rodina už pár let kečup odmítá, včetně té nejmenší. Můžu ho používat jen symbolicky. Ale nelituji.
Za pár let uvidíš...;-)

Tématické fráze:
bolonska omacka, boloňská omáčka z mletého masa, omáčka na těstoviny, pravá boloňská omáčka, testoviny s boloňskou omackou, boloňská omáčka pohlreich, boloňské špagety od pohlreicha, omáčka na těstoviny z mletého masa, boloňská omáčka bez masa, rychlá bolonská omáčka, boloňská omáčka recept, bolonska omacka na spagety, omáčka k těstovinám, pravá boloňská omáčka pohlreich, buloňské špagety, omáčka z mletého masa k těstovinám, masová omáčka na těstoviny, omáčky na těstoviny, jak udělat boloňskou omáčku, bolonské těstoviny

Suroviny:
těstoviny, maso mleté, olej, pasírované rajčata, kečup sladký, česnek, sůl, pepř mletý, majoránka, bazalka čerstvá, sýr strouhaný

Přidat fotografie receptu