Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chinois - francouzský máslový koláč

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lovie

Náročný

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 163 kJ /
3 624 kcal
Bílkoviny103,43 g
Tuky126,05 g
Vláknina14,70 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 486 mg
Sůl1,12 g
Sacharidy511,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe). Krok 2: Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny. Krok 3: Mezitím si připravíme krém:
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Krok 4: Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme. Krok 5: Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme). Krok 6: Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout. Krok 7: Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu). Krok 8: Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme. Krok 9: Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.

Zveřejněno 27. 1. 2011

Poznámka autorky lovie

1. koláč je vlhký, vláčný, jemný a krémový. Výborný vydrží i více dní, ale většinou je hned pryč :)

2. omlouvám se za nekvalitní snímky z mobilu, foťák se mi při stěhování nějak ..ztratil :(

3. ve Francii jsem si číňana zamilovala k snídani, recept jsem si odtamtud přivezla a musím říct, že výsledek se téměř úplně dotýká originálu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chinois - francouzský máslový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/konx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chinois - francouzský máslový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/konx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Proč se mi ten potvor propadl po vyndání? Ale už nad ním slintáme ;-)

Hedvika Soňa 13. 3. 2014 22:40
SILNĚ NÁVYKOVÝ :-))

Iva Matty Habáňová 2. 2. 2014 11:11
Koláč je úžasný, recept mám od švagrové. Peču ho často a je vláčný a vynikající ještě druhý den (pokud něco zbyde...). Plním ho kaší, do které přidávám vanilkový lusk. Je to nejchutnější ze všeho, co jsem vyzkoušela. :-K

jdu do něj, už jsem ho jednou dělala podle ivety fabešové a byl luxusní...ten váš vypadá stejně dobře;-)

Super!!:-O

Tento koláč dělám už po několikáté a byl pokáždé úžasný!!! Zmizí vždy během chvilky :-p:yes:

ahojky, tak jsem si tak dneska brouzdala po internetu a narazila jsme na tuto dobrůtku!!! a musím říct že měla a ještě má úspěch :-)jen sem neměla vanilkový cukr tak jsem dala mandlovou esenci a vynikající!!! smekám :-)

My ho kupujeme v Lídlu když je francouzský týden.Tak teď když máme recept,tak nemusím čekat na akci:-)):yes:

dnes jsem pekla a nedá se to popsat jinak, než, SKVĚLÉ ;-):yes::-)

Právě jsem dopekla, ochutnala a musím dát bod :-) A s dovolením přidám fotečku :-)

Vypadá nádherně, hned bych si jeden kousek dala k čajíčku. Určitě zkusím, protože to opravdu láká. Dávám pochvalu a + bodík:yes:

Tento koláč jsem pekla před 2 dny podle receptu z mimibazar.sk http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36618&user=9..., dalo by se říci, že je to to samé (doslova). Zadělávala jsem jej v pekárně. Je vynikající:yes:;-)

Něco pdobného prodávají v makru pod názvem Brioše a tady na topreceptech je podobý recept, který se jmenuje vanilkový oblak ( nebo nějak podobně), ale má náplň jen z másla a cukru, když jsem ho upekla, tak byl hned pryč... Tady je náplň skoro stejná, jen složitější příprava, ale dost mě láká k vyzkoušení... jaká škoda, že držíme s přítelem dietu...:-K:yes::yes::yes:

vypadá mooc pěkně:yes:...hmmm...zase jedna půvabná kynutá dobrůtka:yes::yes:

Tématické fráze:
chinois, francouzský koláč, chinois recept, francouzký koláč, chinios, máslový koláč, francouzský kynutý koláč, francouský koláč, francouzký máslový koláč, francouzské koláče, mimibazar.cz recepty, recept na chinois, recept na francouzský koláč, recept chinois, francouzský koláč recept, brioše, chinoas, francouský máslový koláč, brioše recept, těsto na francouzský koláč

Suroviny:
mouka hladká, cukr, máslo, mléko, droždí, vejce, sůl, krém, žloutek, mléko, mouka hladká, cukr, vanilka

Přidat fotografie receptu