Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provensálský cibulový koláč Pissaladiere

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 815 kJ /
3 302 kcal
Bílkoviny94,03 g
Tuky190,32 g
Vláknina71,38 g
Cholesterol 628 mg
Sodík 10,67 g
Sůl26,43 g
Sacharidy285,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce třeme máslo pokojové teploty, až je měkké a krémovité. Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj sůl a 3 lžíce vody. Zpracujeme a přidáme žloutek a utřené máslo. Rukama vypracujeme měkké hladké těsto, vytvarujeme ho do koule a zabalíme do pomoučené utěrky. Uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky, ovšem nejlépe přes noc (vydrží 2-3 dny). Před použitím by těsto mělo postupně získat pokojovou teplotu. Krok 2: Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nasekáme na tenká půlkolečka. V dostatečně velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje, přisypeme cibuli a na mírné teplotě ji 15 minut restujeme za občasného promíchání. Neměla by příliš zhnědnout (mohla by zhořknout), ale musí zvláčnět.
Poté přidáme tymián, osolíme, opepříme a přidáme spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata. Pomalu dusíme pod pokličkou ještě nejméně 45 minut. Na posledních 10 minut odstraníme pokličku a necháme vypařit všechnu nadbytečnou tekutinu. Směs dosolíme a dopepříme. Krok 3: Nízký pekáč vytřeme máslem, přeneseme na něj vyválený plát těsta a upravíme do požadovaného tvaru. Naneseme cibulovou směs a uhladíme ji. Povrch poklademe ančovičkami, které jsme opláchnutím zbavili přebytečné soli, olivami a pokropíme olejem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C 25-30 minut.

Zveřejněno 30. 1. 2011

Poznámka autorky Eliza

Recept je převzatý z francouzské knihy Škola provensálské kuchyně a v několika ohledech lehce poupravený podle Olivové kuchařky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Provensálský cibulový koláč Pissaladiere

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rY1k

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Provensálský cibulový koláč Pissaladiere

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rY1k

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

:-8, děkuju, ale jen jsem postupovala podle získaných receptů. Nejraději bych byla, kdybyste vyzkoušeli, protože já jsem po tom dlouhém vaření byla tak "načuchaná", že jsem to ještě ani neochutnala, ale zbytek osazenstva mlaskal a chodil si stále ukrajovat, včetně Lízinky, která z toho pochopitelně důkladně vydloubala olivy...;-) Ten pekáček na fotografii už téměř "zařval", možná zbyde kousek na moji zítřejší ochutnávku...;-)

chocolate 30. 1. 2011 21:10
Naše Eli=básnířka v kuchyni:-K.

:yes: 3

Vypadá nádherně, ukládám a určitě vyzkouším. :yes:

Mňááám :-p:yes:

Tématické fráze:
cibulový koláč, pissaladiere- francouzský cibulový koláč, pravý francouzský cibulový koláč, provencálský kolac, cibulový koláč s ančovičkami, cibulovi kolac, recepty z provensálské kuchyně, provensálská kuchyně, cibulový koláč recept, koláč s ančovičkami, francouzský cibuloví koláč, francouzský cibulový koláč, cibulové koláče, francouzský cibulový koláč s ančovičkami, pissaladiere- francouzský cibulový koláče, slané cibulové koláčky s olivami, francouzský koláč s ančovičkami, cibulový koláč olivový olej, cibulový koláč s ančovičkami a olivami, krevetovy kolac

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sůl, žloutek, voda, cibule, rajče, ančovičky v oleji, olivy černé, česnek, tymián čerstvý, pepř, sůl, olej olivový, máslo, olej olivový

Přidat fotografie receptu