Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravěký perník

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

blabol.jachym

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny

Porce: podle velikosti placek

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 629 kJ /
2 540 kcal
Bílkoviny61,01 g
Tuky10,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 88 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy536,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejte do mísy nebo na vál, uprostřed udělejte důlek a vlijte med. Vypracujte tuhé těsto a potom zapracujte pepř. Krok 2: Z těsta udělejte placky a dejte je na vymazaný plech péct při 200°C do zlatohněda.

Zveřejněno 2. 2. 2011

Poznámka autora blabol.jachym

Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.

Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".

Nynější složení mu dali Pražští caletníci.

(perník je staročesky calt)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravěký perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QO9Z

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravěký perník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QO9Z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:yes:

To je zajimavy!!! Rada bych nekdy vyzkousela. Diky za pribeh o perniku;-)

Autor má pravdu, původně se skutečně toto pečivo nazývalo peprník a skládalo se z mouky (nejčastěji žitné), medu a pepře. Postupně se to upravovalo, přidávala se pšeničná mouka, vejce, mléko....Pepř se vytratil a kořenilo se a koření hřebíčkem, anýzem, bydyánem, kardamomem, skořicí, muškátem, levandulí... atd...
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů :-D:-D:-D)
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.

gfkfufliáůár 8. 10. 2013 15:17
je to pravda?

no,nevim,nevim teda...:-O

:-D:-D:-D

taky radši zůstanu u Andělského perníčku..:-*

Jáchyme, ten perník bych zaručeně nedělala(dělám pouze Andělsky nadýchaný perník), byl by to pro nás šok, ale musím uznat, že to vyprávění o vzniku perníku a nakonec i chleba historicky popsané se mi líbí a je dobré vědět, kde jaká pochutina vznikla:yes:

Už při čtení surovin mám zvláštní pocit v okolí žaludku.:no:

Jáchyme, já si taky nemyslím, že by z toho bylo nějaké těsto. V pravěku nežijeme, ale když chceme, aby to bylo jako z pravěku, tak máme použít hrubší mouku?:-O Člověče, dneska jsi samý vtip:-O To abych si dala upevnit korunku, že?:-O

:-S...hmmm z této hmoty těžko vznikne těsto..a už vůbec ne jedlé..fakt blábol:-D:-D:-D

Zajímavé:yes:

Terysho,ty placky si můžeš klidně pomazat medem a není to nějak dramaticky tvrdé.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku:-).

Hmmm, to je zajímavé, asi to vyzkušám :-) A to se pak jí jen tak? Suché? A není to tvrdé, láme se to?! Neumím si to nějak představit :-8

Tématické fráze:
perník recept, staročeský perník, staročeský perník recept, recepty.cz, pernik, tvrdý perník, recept na perník, peprník recept, recept na staročeský perník, perník peprník, recept na tvrdý perník, pernik s peprem, staročeský žitný perník recept, peprník perník, staročeský žitný perník, staročeský perník recepty, perník na dřevo, pernik z chlebove mouky, recept peprnik, perník tvrdy

Suroviny:
mouka hladká, med, pepř, perník, med

Přidat fotografie receptu