Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový závin z Ivy

Jablečný závin je velmi křehký a vláčný díky použitému rostlinnému tuku. Těsto velmi připomíná listové, ale rozhodně není tak pracné. Zvládnou jej připravit i začátečníci. Jablečnou náplň můžete obohatit tvarohem.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda 2

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 724 kJ /
3 041 kcal
Bílkoviny54,78 g
Tuky166,58 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 222 mg
Sodík 777 mg
Sůl1,93 g
Sacharidy324,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 100% tuk (Ivu) nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme mouku, žloutek, mléko, cukr a sůl. Zpracujeme na těsto a necháme v ledničce asi hodinu odpočívat. Krok 2: Odleželé těsto rozdělíme na 3 díly, každý rozválíme na tenký plát, jemně posypeme strouhankou, rozprostřeme nastrouhaná jablka (dala jsem zavařená), posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, rozdrcenými vlašskými ořechy (větší kousky) a nahoru jemně posypeme strouhankou. Krok 3: Větší nízký plech vyložíme pečicím papírem. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 4: Rolujeme do závinu. Konec vždy potřeme rozpuštěným tukem, aby spoj držel. Celý závin potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo tukem. Krok 5: Další závin potřeme tvarohem a na něj rozprostřeme jablka. Krok 6: Záviny pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

TIP: Oblíbené recepty na štrúdly a záviny

Zveřejněno 3. 2. 2011

Poznámka autora majda 2

Dívala jsem se, že tento recept tady není. Chuť má jak z listového těsta, možná lepší, protože vydrží dobrý i delší dobu, listový mi chutná jen čerstvě upečený, druhý den už to není tak chutné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin z Ivy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wkGX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin z Ivy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wkGX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Dělám taky, ale bez cukru,pro diabetika :yes:;-)

Toto těsto dělám velice často a už hodně dlouho,takže je řádně odzkoušený;-)A taky mám vyzkoušeno,že když těsto nechám v ledničce v sáčku tak 3 dny,tak je ještě lepší a víc lístkovatí.Tak posílám bod a fotečky.Hotový závin jsem nestihla vyfotit,tak snad příště:-K:yes:

Mirule,hlavní je,že se snědl a na fotce vypadá dobře!:yes:

Zdravím holky a předávám moje poznatky;-( : Kokosový krém asi bude lepší na smažení:-S, závin byl moc dobrý:-p, ale z ivy by byl určitě křehčí,myslím že kokosový tuk způsobil tuhost těsta:-/ Nic méně vše se snědlo:-K:-)
přidala jsem s dovolením fotku.

Děkuji za hodnocení!Recept mám už asi 20let,tento jsem dělala taky s Omegy.

také dělám těsto z Ivy, pak se Iva přestala dělat a byla Omega, dnes už je zase i Iva;-)Akorát tuk strouhám jako Anna K. a dávám 500 g hladké mouky, 2 žloutky, trochu soli, žádný cukr a místo mléka vlažnou vodu, tak asi 2 dcl. Jsou z toho 4 "nohavice" a štrúdl dělám na sladko i na slano - špenátový, šunkový a nebo třeba s kyselým zelím, vždy jsem chválená:-8

:yes: znám, dělám i s tukem Omega, je moc dobrý, peču ho v hodně horké troubě jinak to trvá dost dlouho...

Dělávám podobné těsto a IVU strouhám na hrubém struhadle:yes:Závin vypadá velice hezky:-p+4:yes:

jééé tak dělá štrůdl teta a vždycky u ní sežeru aspon 4 kousky :-)):yes:

:-p:yes: dělám podobně, jen místo mléka dávám vodu a přidávám 2 lžíce octa:yes::-K

moc pěkný závin velmi lákavý:-p:yes:+1 i když mne chutná i z listového těsta a to i druhý den.;-):-K

Mirule, kokosový tuk je ideální především na smažení, používám ho běžně místo oleje či IVY...podle mého ho můžeš klidně použít :-), nemá žádnou pachuť:-K.
http://www.vegetarian.cz/zajimavosti/kokosadl.html
http://www.roposoft.com/slunecnice/potraviny/kokos...

ten závin dělá i moje mamka je fakt dobrý,stím kokosovým tukem nic nemůžete skazit,bude to určitě trochu jiné,ale jde vše. Pak se pochlubte,jak to dopadlo,může to mít i zajímavou chuť,:yes::-p

majdo děkuji za odpověď:-), tak já to zítra zkusím a dám vědět, jak jsem dopadla:-O;-):-K

Mirule,já vůbec neznám kokosový tuk,fakt nevím.Ta Iva právě dělá tu křehkost toho těsta.

majdo2 zrovna hledám těsto podobné lístkovému a tvoje se mi velmi zamlouvá, jen mám takový dotaz: můžu dát místo ivy kokosový tuk - ivu bohužel nemám doma a omylem jsem v regále šáhla po kokosovém krému - tuku - místo mléka a nevím co s ním.... tak jestli ho můžu místo ivy použít. Ostatním se omlouvám za dlouhý dotaz v komentářích;-(

Tématické fráze:
jablkový závin, štrůdl z ivy, závin z ivy, závin z omegy, závin, tuk iva, zavin ze 100% tuku, jablkový závin z ivy, těsto z ivy, závin ze 100 tuku, štrůdl s tvarohem, jablkovy zavin z omegy, dobrý jablkový závin, jablkový závin 2 lžíce octa, těsto na závin z ivy, štrůdl s ivy, těsto na štrůdl z ivy, jablečný štrůdl z ivy, jablkový závin ze 100% tuku, štrůdl ze 100% tuku

Suroviny:
mouka hladká, iva, žloutek, cukr, sůl, mléko, jablko, tvaroh, rozinky, cukr, ořechy, skořice, strouhanka, tuk hera

Přidat fotografie receptu