Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš uherského grófa

Uvařte si s námi poctivý hovězí guláš z pohodlí domova. Základem pravého guláše je maso, nejlépe hovězí kližka, díky které je guláš šťavnatý a má nezaměnitelnou chuť. Zároveň má každý kuchař své tajné přísady, aby byl jeho guláš nejchutnější.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 086 kJ /
1 932 kcal
Bílkoviny158,49 g
Tuky112,59 g
Vláknina18,40 g
Cholesterol 531 mg
Sodík 3,04 g
Sůl7,09 g
Sacharidy51,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na kousky a dobře osušíme. Krok 2: Rozehřejeme sádlo a necháme na něm rozpustit kostičky slaniny. Krok 3: Přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dožluta. Krok 4: Vsypeme na kolečka nakrájenou čabajku a restujeme ji, dokud nepustí tuk. Krok 5: Poté přidáme maso a opečeme ho ze všech stran dohněda. Zasypeme mletou paprikou, přidáme ostatní koření, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Krok 6: Pod pokličkou dusíme doměkka a v závěru přilijeme víno, které omáčku dochutí. Krok 7: Můžeme zahustit lžící hladké mouky, rozmíchané v zakysané smetaně. Krok 8: Do hotového guláše vložíme kousek másla, necháme ho rozpustit (už nevaříme) a nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Podle potřeby dosolíme.

TIP: Desatero - Jak uvařit výborný guláš

Zveřejněno 4. 2. 2011

Poznámka autorky Eliza

Podle knihy 2000 nejlepších receptů české i zahraniční kuchyně

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš uherského grófa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0yk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš uherského grófa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0yk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

dnes k obědu, kvůli vnukovi jsem ho přiostřila <3:-K a moc dobrý,zase jiný guláš. Moc děkuji za recept:-)

Výborný gulášek, vyzkoušel jsem a pochutnal jsem si :yes:

Tento guláš vařím už několik let a je nejlepší! Je dobrý i z vepřového :)

Rebi, děkuji za nádherné fotky! Jsem moc ráda, že i u Vás chutnalo a posílám virtuální poděkování do knížky, z které jsem čerpala. My máme rádi ten náš vymazlený, do ostra orientovaný "vídeňský" gulášek, ale tenhle uherský byl také překvapivě dobrý. Děkuju za důvěru k vyzkoušení a následný milý komentík.:-)

Eliza: To musel být gulášek grófa Andrássyho, že?

no safra, to je gulášek jak víno:-p:yes::yes:

Rebi, nádherné fotky!!:-O:-O:-O fakt super, teda, ten nový foťáček, to je věc;-) A já furt nic:-(( A Eli, gulášek si udělám;-):yes::yes::yes:

Eli,excelentní gulášek:yes::yes:opravdu,jiná chuť než na jakou jsme u guláše zvyklí...vyjímečná:-8,příjemný ocásek po tymiánu a delikátní tím vínem:-*:yes:chválím a doporučuji:yes::yes::-K

Eli,díky:-K:-Kmusím se smát:-D:-Dmanžel do toho furt kecal a prý..česnekem se guláš zkazit nemůže:-Dměla jsem co dělat,aby ho tam tajně nepropašoval:-Dto dalo vysvětlování,že asi tou absencí zvyklých ingrediencí,to bude ten,co má být:-D:-Dmusela jsem slíbit,že se autorky(pro jistotu)zeptám..tak teď to má na skle a budu mít klid v baráku:-D:-D:-D:yes:
jj,dám vědět a jestli se podaří,i foto:-8;-)

Rebi, ne,ne...Opravdu nic, co bych nenapsala. Takhle je recept kompletní - ale to víš, že se mi ruka cukala, že aspoň podrtí česnek a majoránku, tu přímo miluju... Vydrž a počkej na výsledek, také jsem vydržela a všichni byli mile překvapeni. Tak ať chutná... ozvi se, jak recept uspěl u vás. :-)

Eli,prosím pěkně:-8gulášek už mám v PH,bude zítra k obědu;-)jenom se chci ujistit:vážně tam nepříjde ani kmín,majoránka a ani česnek:-O:-?jsem myslela,že v Uhřích...:-D:-Dto víš,chci to mít"pintlich":-D:-D
P.S.už teď voní nááramně:-8:-*:yes:

aj ja som fajnšmekr pres guláš...:-D

I ten můj byl nadšen, a to on je také fajnšmekr přes guláše...;-) Takže jsem teď ráda nadvakrát. :-)

chocolate 12. 2. 2011 21:09
Eli:-K, já se bála té smetany...ale jak řekl můj muž, prý to je "boží".Takže velké plus od milovníka gulášú:-D.

Čokoládko :-), potěšila jsi mě...;-):-K Je dobrej, co? ...a prndejte, děvčátka, prndejte a pište, já jsem náruživá čtenářka...;-);-):-D

Tématické fráze:
jaké koření do guláše, uherský vepřový guláš, uhorsky guláš, uherský hovězí guláš, uherskygulas, hovězí gulš, hovězí guláš uherský, hovězí guláš s čabajkou, recept na guláš, recepty guláše, madarsky gulas s cabajkou, maslo do guláše, slaný guláš, hovězi golaš, hovězí uhersky guláš, uherský gukáš s klobásou, vepřový guláš s klobásou ten nejlepší, furt gulas, nejlepší hovězí guláš, recepty uhersky guláš vepřový

Suroviny:
maso hovězí, cibule, slanina, čabajka, vývar masový, sádlo, víno bílé, smetana zakysaná, máslo, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, tymián, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu