Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačková roláda bez mouky

Rolády patří mezi velmi vděčné moučníky ať už ke kávě nebo na rodinnou oslavu. Jsou rychlé, chutné a krásně vypadají. Naplnit je můžete téměř čímkoliv vás napadne. Tato roláda je vhodná i pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou jíst mouku. Je neskutečně lehounká a není příliš sladká.

Hodnocení receptu je 4,9 (83×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

teodorka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 22 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby chladnutí

30 min (22 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 738 kJ /
1 849 kcal
Bílkoviny67,08 g
Tuky129,36 g
Vláknina11,00 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 676 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy98,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oddělíme žloutky od bílků. Krok 2: Žloutky vyšleháme s cukrem a do vyšlehaných žloutků vmícháme přes síto 2 větší lžíce kakaa. Krok 3: Vyšleháme bílky do tuha a opatrně je vmícháme (zabalíme) do vyšlehaných žloutků. Krok 4: Směs nalijeme na plech s pečícím papírem, potřeným kouskem másla a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 8 minut (elektrická, horní a spodní ohřev). Krok 5: Po vytažení na piškot položíme suchou čistou utěrku a ihned překlopíme na druhý plech. Tudíž pod roládou je teď utěrka a nahoře papír. Krok 6: Počkáme 5-10 minut a papír odlepíme. Roládu srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout. Krok 7: Až roláda vychladne, vyšleháme 40% šlehačku do tuha. Krok 8: Rozmotáme roládu, potřeme šlehačkou a opět zamotáme. Do šlehačky můžeme podélně vložit celý banán nebo vmíchat nakrájené jahody. Krok 9: Hotovou roládu dáme chladit do ledničky na jednu až dvě hodiny.

TIP: Moučník s sebou do krabičky? Poradíme vám, jak na to

Zveřejněno 12. 2. 2011

Poznámka autorky teodorka

Lehoučká, bezlepková roláda. Do šlehačky jde vmíchat banán, jahody a postupně obměňovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačková roláda bez mouky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnxy

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačková roláda bez mouky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnxy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (68)

Je to super recept , když mám na roládu chuť, tak jedině tuhle , ale místo smetáky 40% , když nemám , tak dávám 31% a plus ztužovač a dochutím to trochu cukrem a je to mňamka 😍

Nejsem ani celiak, ani žádný Josef Maršálek, tento recept mi vyskočil po zadání ingrediencí "šlehačka+kakao" a povedl se na první dobrou, ani jednou jsem se přitom nerozčílil :) Nemám rád ovoce v dortech, takže jsem zůstal jen u šlehačky a na to, že tam pak jsou jen vejce a cukr, tj. žádný tuk, ani mouka...klobouk dolů, je to více než jedlé :-K Pokyny jsem nečetl, jen napodoboval video! :yes:

Skvělá chutná lehká roláda

Perfektní recept

svetlana.velanova@seznam.cz: Myslím, že nezdrcl. ;-) Nezapomeňte, že roláda neobsahuje mouku, není tak krásně nadýchaná, jako jsme zvyklí u ppiškotového těsta - tudíž můžete mít pocit, že se těsto srazilo

Tak jsem včera pekla roládu. Když se upekla, vypadala pěkně. Potom jsem ji obrátila a zjistila jsem, že spodek rolády se asi zdrcl. Nevím, čím by to mohlo být.

danvitka: I když pečete roládu na papíru, potřete ho máslem - rozehřátým nebo alespoň kouskem tuhého. A taky bych se přimluvala za pískový cukr do těsta. ;-)

Z toho papíru to fakt moc nešlo, ale nakonec super, moje první roláda a hned úžasná. Do šlehačky jsem ještě přidala kokos. :yes:

Špatná rolada... spadla smrskla se ani nejde odlepit

Orion1: aby šel papír dobře sloupnout, upečený plát čehokoliv- třeba piškotu- položíme na čistou utěrku a pečící papír potřeme mokrým hadříkem. Necháme chvilku působit a pak jde papír z pečiva velmi lehce sloupnout.

Zobrazit starší odpověď

Jak velký plech prosim?

Orion1: ten velký do klasické trouby. Nejsem doma tak nemůžu změřit. Doufám že se povede :)

včera som túto roládu piekla. Dala sa jesť, ale bohviečo to nebolo :(:no:

Jana:
No, já zde přílišnou chválou moc často nehýřím, že:-8 ale tato dobrota u nás patří k těm nejdobrovatějším :yes:

Dělám jí již několik let. U nás jí říkame "Vánek". Samozřejmě tmavost těsta záleží na kvalitě kakaa. Nejlepší je asi pravé holandské Van Houten. Je dražší, ale kvalita. Dělala jsem to také tak, že jsem potřela alobal olejem a vysypala moukou, nalila těsto. Po upečení horké srolovala i s alobalem. Po částečném vychladnutí šla pěkně dolů z alobalu.:-)

tento moučník občas dělám, jen mu říkáme kapucínská roláda. Vzhledem k tomu, že pubescenti by sežrali každý jednu a vážně mě to už nebaví, dělám něco podobného s názvem Dort Pavlovova. Ušlehám 6 bílků, pak po trochách za stálého šlehání přidávám 6 žloutků a 300 g cukru krupice, Pak přidám 3 pol. lžíce prosátého kakaa, rozbiju nebo nastrouhám 1/2 tabulky hoř. čokolády Na pečící papír naleju, bez jakýchkoliv úprav nebo roztírání strčím do trouby vyhřáté na 180 st. Po 5 min stáhnu na 150 st. Peču asi 1 hod. Dort popraská a tak to má být. Hotové potřu šlehačkou a posypu malinami a strouhanou čokoládou.

chci se zeptap jesli jde použít jako kakao i granko :-?

Erika Mlátečková 6. 10. 2016 12:44
Ahojky,ja tento recept využívam a chválim.Miesto cukru som pridala tekuté sladidlo a pre diabetika je to lahůdka .Upiekla som 5 plátov a na každý plát šľahačku podľa receptu,na vrch so dokúpila jedlý obrázok a torta bola ako lusk.A tie detské šťastné očka sa nedajú opísať ,bola radosť že má tortu.
<3:-)

Monika:
Možná málo vyšlehané, já to motala právě tak, aby byla horní strana ta, která je pečení tak nahoře.
Ta spodní byla taková škaredá, jak se to odlepí od toho papíru.
A ta barva - možná málo kakaa nebo jsem měla nějaké lepší. Už si nevzpomínám :)

Ať chutná :)

Vypada nadherne, tak jsem zkusila. Zatim mi chladne, tak jeste nevim, jak bude ve vysledku chutnat a vypadat, ale reknete mi, jakto ze ji mate tak krasne tmavou a "uhlazenou"? :-) ja mam testo svetle a samou nerovnost :-O

Monika: Cesto je tmavé podľa kvality kakaa. Čím kvalitnejšie kakao, tým je tmavšie. A keď budete plniť, natrite náplňou tú stranu plátu, ktorá bola navrchu pri pečení, keď zrolujete, strana, ktorá bola na plechu, bude hore a bude hladká.;-)

:yes: :-8

Věrko, nemusí, od toho je to pečící papír :) krásně se pak z upečeného těsta sloupne

janulka777 3. 3. 2016 09:14
robievam ju často, je vynikajúca, ľahulinká rozplýva sa na jazyku :)

Viete mi niekto poradit ako by sa dal nahradit cukor v tomto recepte za zdravsiu alternativu ?? ... dali by sa zmiesat zltka napr. s medom alebo niecim podobnym ?? Dakujem :-)

Andy: Eva (neregistrovaný)

11. 10. 2015 16:50:37

Také dělávám, jen místo kakaa dávám kokos a místo cukru dávám sladidlo xilovit -březový cukr. Jsme obě s dcerkou diabetičky, takže s tímto cukrem se dá říct, že můžeme roládu zdlábnout spolu na posezení :-8

Odpovědět
https://www.toprecepty.cz/recept/18936-slehackova-...

Zobrazit starší odpověď

moc dobra rolada

alena: nemusí se pečící papír vymazat a vysypat moukou?

Zobrazit starší odpověď

Zkuste místo kakaa použít ořechy. Je ještě lepší. Peču ji v obou variantách již leta a vždy mám úspěch. :-)

Už léta dělám podobnou, dávám cukr písek 12 dkg, 5 dkg kakaa a 2 lžíce strouhanky. postup je stejný, akorát po upečení hned zaroluji i s pečícím papírem ccá na 3 minuty, pak rozbalím a nechám vychladnout. Roládu potírám šlehačkou i na povrchu a posypu strouhanou čokoládou nebo čokoládovým "smetím".:-))

Dělám už dlouho,je moc dobrá,dělám dvě,tři,a povrch ještě poleji čokoládou :-)) :-p :yes:

;-)Bara:zřejmě je to šlehačkou, kupte tu s nejvyšším obsahem tuku a klidně tam dejte i ztužovač.

Výborná,nejlepší roláda jakou znám:-))

Taky ji děláme už roky a vždycky má úspěch akorát ji napřed potřeme kyselkavou marmeládou a na to dáme šlehačku.Srolujeme zabalíme do alobalu a do ledničky.......:yes::-8:-))

Lucka B. :zkus jiný pečící papír(více voskovaný..)

Zbytečně kolem toho moc práce.Vyšlehám celá vejce s cukrem,naliji na plech s papírem.Po upečení sundám s plechu,nechám chvíli vychladit a ještě vlažnou smotám na chvíli i s papírem.Po chvilce rozmotám a papír se odlepí sám.Když mám čerstvé maliny,nebo jahody přidám na šlehačku a zavinu.

alena hanzelková 12. 10. 2015 08:30
tento recept mám od manželovy maminky a pečeme ho léta letoucí. Do šlehačky, dobře vyšlehané, nakonec zašlehávám kokos, aby vpil vodu ze šlehačky a roláda nebyla rozmočená(jak jsem četla u někoho v komentáři) Přeji všem dobrou chuť

V našej rodine je toto už 20 rokov najobľúbenejší zákusok. Šľahačku deň vopred prevarím s vanilkovým cukrom, je to chutnejšie a lepšie drží. Cesto pripravujem z 5 vajec, šľahám bielka, pridávam postupne cukor a žĺtky, nakoniec kakao - je to jednoduchšie a v jednej nádobe.Pečiaci papier / alobal / potriem jemne bravčovou masťou, nikdy sa cesto neprilepí.

Já jsem jí dělala,ale nepovedla se mě. Již jsem jí ,ale jedla od známé, které se povedla a byla vynikající.

Také dělávám, jen místo kakaa dávám kokos a místo cukru dávám sladidlo xilovit -březový cukr. Jsme obě s dcerkou diabetičky, takže s tímto cukrem se dá říct, že můžeme roládu zdlábnout spolu na posezení :-8

Roládu jsem dělala včera...Po nanesení šlehačky jsem ji zabalila do alobalu a dala vychladit do lednice. Po vytažení byla roláda hrozně rozmočená. Je to tím alobalem, lednicí, moc šlehačky????;-(

Pekla jsem na velkém plechu, nevím teď rozměr, no takové ty co bývají k troubě :) a roluju delší stranu. Dejte vědět jak se povedla :)

teodorka:Dobrý den, na jak velkém plechu jste prosím pekla? :))) A rolujete kratší nebo delší stranu? :))

Výborný dezert, dnes jsem pekla poprvé a povedlo se.

Zkusila jsem jí a byla výborná, dovnitř jsem dala nakrájené jahody a byla bez chybičky ;-):yes:

Lucka B. : Roládu jsem právě dodělala. Pečící papír vždy potřu máslem a pak roládu bez problémů pečícího papíru zbavím.

Lucka B. :

Jednoduchá, lehká, výborná. Náplň jsem udělala ze šlehačky a tvarohu a přidala jsem ještě banán, aby roláda vypadala pěkně na řezu. :-)

Držela jsem se přesně instrukcí, ale i tak šel pečící papír špatně sloupnout - byla to piplačka! :-/

teodorka 7. 2. 2013 15:05
simmrova: No já původně našlehala dvě, ale dost mi toho zbylo, tak jsem to pak sepsala na jednu šlehačku. Ono možná záleží na jak velkém plechu to kdo peče, ale mně na tuto roládu co je na fotce stačila šlehačka jedna :)

To Vám opravdu stačí jen jedna šlehačka?Musela jsem použít dvě ,aby to pokrylo celý plát rolady jinak s jednou šlehačkou to není tak naducané jako to máte na obrazku.Děkuji za odpověď:-K

Dnes se jí pokusím upéct, tak mi prosím držte palečky...:)

ituska: možná se to nezdá, ale ona je hodně placatá, to dělá to, že tam není mouka. A přesto je supr :)

:-p:-p:-p:yes:+

roláda je snad u všech oblíbená,ale tak se mi nikdy nepovedla,vždycky naskočí a pak splaskne:yes::yes::yes:

Jana: Já to dělala v nové troubě, plech byl skoro čtverec, klasický na celou šířku trouby. Nejsem delší dobu doma, tak nemůžu změřit.
A těsto díky tomu, že tam není mouka, tak nepopraská.
Snad jsem trochu pomohla :-)

Jsem začátečník a tak se budu ptát asi hloupě, ale na jak veliký plech je toto těsto u nové trouby je velikost plechu 37x33 a u staré trouby je velikost plechu 26x36. nechci to mít moc vysoké a na druhou stranu zase moc nízké aby to nepopraskalo. Děkuji za odpověď.

Je opravdu výborná a dá se také do šlehačky přidat kakao nebo ještě lépe ušlehat pařížskou šlehačku Kunín.

výborná..taky dělám, tak tři čtyři, aby nám to stačilo:-)

Krásná roláda:-p:yes:+14

Tvoje roláda vypadá moc hezky:yes:

Znám jí a je vynikající:yes:http://ivanyazdenka.blog.cz/

vypadá moc hezky, přidávám bodík :yes::-)

Tuto roládku znám je moc výborná jen se mě nikdy tak krásně nepovede jak ji vidím u tebe na obrázku :-( tebe obdivuji krásná :-)letí bodík :yes:

moc hezky zavinuta..tak čistě:-8:-K:yes:

:-p:yes:;-):-K a bod

Tématické fráze:
roláda bez mouky, šlehačková roláda, bezlepkova rolada se slehackou, rolada se slehackou, šlehačková roláda recept, čokoládová roláda bez mouky, kakaová roláda se šlehačkou, recept na roládu bez mouky, bezlepková roláda bez mouky, beze roláda bez mouky, roláda šlehačková, roláda vánek se šlehačkou, kakaová roláda bez mouky, bezlepková roláda, roláda bez mouky video, rolády bez mouky, beze roláda, recept na šlehačkovou roládu, rolada ze šlehačky, recept roláda bez mouky

Suroviny:
vejce, cukr krupice, kakao, smetana ke šlehání, banán, máslo

Přidat fotografie receptu