Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecký nákyp Pasticio

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mamkapavla mamkapavla

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 233 kJ /
2 685 kcal
Bílkoviny159,91 g
Tuky104,04 g
Vláknina15,53 g
Cholesterol 924 mg
Sodík 1,05 g
Sůl2,47 g
Sacharidy270,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme. Půl svazku petrželky nasekáme na jemno. Ve větší pánvi ohřejeme 2 lžíce olivového oleje a podusíme v něm cibuli. Přidáme 400 g mletého masa a za stálého míchání zprudka opečeme. Krok 2: K masu přidáme plechovku (425 ml) loupaných rajčat a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme petrželku a mírně vaříme 15 minut. Kusy rajčat nakrájíme lžící. Necháme vychladnout. Krok 3: Do osolené vroucí vody vložíme 300 g makaronů a uvaříme je podle návodu na obalu. Těstoviny slijeme, zchladíme je studenou vodou a necháme okapat. Potom je smícháme s 40 g strouhaného parmazánu. Krok 4: Na bešamelovou omáčku rozpustíme 30 g másla. Vmícháme 30 g hladké mouky a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme 250 ml mléka a 200 ml zeleninového vývaru. Omáčku vaříme asi 3 minuty. Občas mícháme. Krok 5: Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátem. Hrnec odstavíme. Dvě vejce rozkvedláme se 2 lžícemi studené vody a vmícháme do omáčky. Formu vymažeme, rozprostřeme do ní polovinu makaronů a na ně masovou směs. Krok 6: Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Navrch nasypeme 35 g strouhaného parmazánu. Nákyp pečeme v předehřáté troubě přibližně 50 minut.

Zveřejněno 14. 2. 2011

Poznámka autorky mamkapavla

Tento recept mám z časopisu Tina.

Nedávala jsem parmazán a místo rajčat jsem dala kečup ve skleněné lahvi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký nákyp Pasticio

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gkBk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký nákyp Pasticio

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gkBk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Bez parmazanu to neni ono je to sice troch drazsi ale dostanete s tim autentickou chut recka

Musím říct, že pasticio, je první jídlo, které si dávám, když se dostanu do Řecka:-p:-p:-p. Dělávám si ho doma taky a ta chuť skořice v mase je nezaměnitelná. Kolínka jsem v Řecku tedy v tomto národním jídle neviděla, ale hned bych si dala, snad ho co nejdřív zase udělám. Ještě, že to na mě juklo z náhodných. Posílám velkého bodíka:yes::yes::yes:

Musím potvrdit, že je to dobré jídlo, ovšem moje rodina, která miluje italské lasagne, by je upřednostnila. Takže mi vlastně vyčetli, že jsem měla raději uvařit lasagne nebo boloňské špagety...Ale to byla diskuze u našeho stolu, jinak můžu recept doporučit. Ale raději milovníkům řecké kuchyně, kteří tolik nejedou v jednoduchých italských chutích...;-)
Přidávám obrázky a za sebe bodík.:-)

můžeš použít jakoukoliv těstovinu, je to vždy dobré:-p. Ale Řekům při názvu "Pasticio" jdou na mysl makarony;-).+:yes:

Rebeka: já myslím, že ano, těstovina jako těstovina
:-K

Takhle si dělat chutě na noc! - Rebi,taky si myslím:yes::-p

no a šlo by to i jako lasagne,že jo;-):-?:yes:

Dnes jsem to zkoušela poprvé a je to super, omlouvám se předem, že nemohu dát foto. je to mňamka.:-p

Tématické fráze:
italské pasticio, italský těstovinový nákyp, zeleninové pasticio, makarony pasticio, řecká kuchyně recepty, pasticio s olivami, těstoviny pasticio, řecké recepty z mletého masa, pasticcio, pastizio, řecké zapečené těstoviny, pastísio, pastísio, passticio, (pasticio, pasticio s těstovinami, řecké jídlo pasticio, pastcio, řecké makarony, pastichio recept

Suroviny:
cibule, petrželka, olej, maso hovězí mleté, maso vepřové mleté, rajče loupané, sůl, pepř, paprika, skořice, těstoviny makaróny, sýr parmazán strouhaný, máslo, mouka hladká, mléko, vývar zeleninový, sůl, pepř, květ muškátový, vejce

Přidat fotografie receptu