Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecký nákyp Pasticio

Tento řecký nákyp je obdobou italských lasagní. Vařené těstoviny, lahodná rajčatová omáčka s mletým masem a bešamelová omáčka s vůní muškátového květu. Stačí už jen posypat parmezánem a zapéct.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mamkapavla mamkapavla

Středně náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 80 min

95 min (15 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 233 kJ /
2 685 kcal
Bílkoviny159,91 g
Tuky104,04 g
Vláknina15,53 g
Cholesterol 924 mg
Sodík 1,05 g
Sůl2,47 g
Sacharidy270,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Pažitku nasekáme na jemno. Ve větší pánvi zahřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme mleté maso a za stálého míchání zprudka opečeme. Krok 2: K masu přidáme loupaná rajčata a lžíci protlaku. Směs okořeníme solí, pepřem, paprikou a trochou skořice. Přidáme pažitku a pozvolna vaříme 15 minut. Kusy rajčat nakrájíme lžící. Necháme vychladnout. Krok 3: Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a uvaříme je podle návodu na obalu. Těstoviny slijeme, zchladíme je studenou vodou a necháme okapat. Potom smícháme se strouhaným parmezánem. Krok 4: Na bešamelovou omáčku rozpustíme v rendlíku máslo. Vmícháme hladkou mouku a necháme ji zpěnit. Postupně přilijeme mléko a zeleninový vývar. Omáčku přivedeme k varu a za stálého míchání provaříme. Krok 5: Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Hrnec odstavíme. Vejce rozkvedláme se 2 lžícemi studené vody a vmícháme do omáčky. Krok 6: Vymažeme zapékací formu, rozprostřeme do ní polovinu makaronů a na ně masovou směs. Krok 7: Maso překryjeme zbylými makarony a nákyp rovnoměrně potřeme bešamelovou omáčkou. Posypeme strouhaným parmezánem a zapečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.

TIP: Jak připravit řeckou musaku

Zveřejněno 14. 2. 2011

Poznámka autorky mamkapavla

Tento recept mám z časopisu Tina.

Nedávala jsem parmezán a místo rajčat jsem dala kečup ve skleněné lahvi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký nákyp Pasticio

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gkBk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký nákyp Pasticio

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gkBk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Bez parmazanu to neni ono je to sice troch drazsi ale dostanete s tim autentickou chut recka

Musím říct, že pasticio, je první jídlo, které si dávám, když se dostanu do Řecka:-p:-p:-p. Dělávám si ho doma taky a ta chuť skořice v mase je nezaměnitelná. Kolínka jsem v Řecku tedy v tomto národním jídle neviděla, ale hned bych si dala, snad ho co nejdřív zase udělám. Ještě, že to na mě juklo z náhodných. Posílám velkého bodíka:yes::yes::yes:

Musím potvrdit, že je to dobré jídlo, ovšem moje rodina, která miluje italské lasagne, by je upřednostnila. Takže mi vlastně vyčetli, že jsem měla raději uvařit lasagne nebo boloňské špagety...Ale to byla diskuze u našeho stolu, jinak můžu recept doporučit. Ale raději milovníkům řecké kuchyně, kteří tolik nejedou v jednoduchých italských chutích...;-)
Přidávám obrázky a za sebe bodík.:-)

můžeš použít jakoukoliv těstovinu, je to vždy dobré:-p. Ale Řekům při názvu "Pasticio" jdou na mysl makarony;-).+:yes:

Rebeka: já myslím, že ano, těstovina jako těstovina
:-K

Takhle si dělat chutě na noc! - Rebi,taky si myslím:yes::-p

no a šlo by to i jako lasagne,že jo;-):-?:yes:

Dnes jsem to zkoušela poprvé a je to super, omlouvám se předem, že nemohu dát foto. je to mňamka.:-p

Tématické fráze:
italské pasticio, italský těstovinový nákyp, zeleninové pasticio, makarony pasticio, řecká kuchyně recepty, pasticio s olivami, těstoviny pasticio, řecké recepty z mletého masa, pasticcio, pastizio, řecké zapečené těstoviny, pastísio, pastísio, passticio, (pasticio, pasticio s těstovinami, řecké jídlo pasticio, pastcio, řecké makarony, pastichio recept

Suroviny:
těstoviny makaróny, maso hovězí mleté, maso vepřové mleté, rajče loupané, protlak rajčatový, sýr parmazán strouhaný, cibule, pažitka, olej olivový, skořice, sůl, pepř, paprika sušená sladká, máslo, mouka hladká, mléko, vývar zeleninový, vejce, sůl, pepř, květ muškátový

Přidat fotografie receptu