Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka z tvarohu

Bábovka z tvarohu už se mezi hospodyňkami značně rozšířila a kdo ji zkusí, nedá na ni dopustit. A není se čemu divit, protože vláčnější bábovku snad ani nenajdete. Menší nevýhodou může být delší doba pečení, ale nebudete litovat.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moncik

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 933 kJ /
3 569 kcal
Bílkoviny118,40 g
Tuky152,80 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,38 g
Sodík 1,40 g
Sůl3,86 g
Sacharidy427,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh. Krok 3: V míse utřeme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Krok 4: Pak přidáme tvaroh, citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Mouku s práškem do pečiva a sníh můžeme přidávat střídavě po částech. Lehce umícháme do hladkého nadýchaného těsta. Krok 5: Těsto vlijeme do připravené formy a opatrně dáme do trouby. Krok 6: Pečeme docela dlouho, propečenost bábovky vyzkoušíme vpichem špejle. Bábovka je upečená, pokud špejle po vyjmutí zůstane suchá.

TIP: Bábovky - nejlepší recepty

Zveřejněno 17. 2. 2011

Poznámka autorky Moncik

Někdy do ní přidám rozinky v rumu, někdy kousky čokolády, co dům dá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka z tvarohu

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlO3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka z tvarohu

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xlO3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Upekla jsem v dortové formě. Výtečné těsto.

Pekla jsem už 2x a můžu doporučit. Pokaždé to dobře dopadlo:yes::-)

Tvarohové bábovky dělám roky. Jen nevím, proč se mi často těsto srazí když do ušlehaného másla s cukrem a se žloutky přidávám tvaroh. Poradí mi někdo?

Díky za recept, jindy peču tvarohovou bábovku podle babiččina receptu, dnes jsem zkusila poprvé ten Váš. Zatím se bábovka ještě peče, ale i tak už vypadá dobře :-8, jinak bych též doporučila raději polohrubou mouku, těsto je dost husté, takže jsem ředila cca 3/4 hrnkem vlažné vody + bílek jsem lehce vmíchala až na konec :-)

vypadá dobře.<3

Na kolik stupňů bábovku pečete?

MILOSLAVA JANČOVÁ: Do cesta, do ktorého sa dáva sneh z bielkov, je zbytočné pridávať ďalšie kypridlo. Chce to poriadne vyšľahať sneh, aby bol tuhý, a jemne ho do cesta vmiešať, ten cesto pekne skyprí.;-)

MILOSLAVA JANČOVÁ: zkopírováno z netu:
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.

Bozena Fialova 12. 3. 2017 14:52
spagetka: Perfektni vysvetleni.Nekdy pouzivam ac nerada jedno nebo druhe,nekdy k prasku pridam i trosicku sody a oboji davam do vyhrate trouby.Testo je vzdy zdarile.Dost jsem se napremyslela jaky rozdil je mezi temito dvema pripravky k peceni.:-):-p

Zobrazit 2 starší odpovědi

MILOSLAVA JANČOVÁ: Co zkusit jedlou sodu? Před nedávnem jsem četla, kdy se má používat soda a kdy prášek do pečiva, což jsem zapomněla.
Za však zkoušku nic nedáte. ;-)

MILOSLAVA JANČOVÁ 17. 1. 2016 20:55
Nedělá mi dobře prášek do pečiva....čím se dá nahradit?Poradí mi někdo?Děkuji. J:-?:-?:-))M

MILOSLAVA JANČOVÁ: Co třeba jedlá soda z lékárny . . .

Zobrazit starší odpověď

Přidala jsem sekané lískové oříšky a opravdu MŇAMKA :yes:

Víborná bábovka :-K:-*:-)):yes::yes::yes::yes::yes::-!:-!:-!:-K:-K:-K:-K:-):-):-p:-p;-);-);-);-)viskoušejte;-);-):-K

Mňam! Je lahodná jen se po ní zaprášilo. Určitě někdy udělám znovu.:-D. Moc děkuji za výborný recept.

Výborná bábovka, na rozdíl od ostatních tady, je v ní plno tvarohu :) Jen příště udělám z poloviční dávky. Vysypala jsem kokosem.

Udělala jsem čtyři malé bábovičky. Jednu s hrozinkami, jednu s malinami, jednu s brusinkami a poslední byla jen cistě tvarohová (ta byla nejlepší).

Zbytek těsta jsem dala do koláčové formy a posypala borůvkami. Taky skvělá záležitost.

Výborná, trošičku jsem ji upravila, měla jsem jen 250g tvarohu, tak jsem misto 200g mouky dala400g mouky polohrube, a povedla se je moc chutná, všichní ji chváli:-K

Tématické fráze:
babovka z mekkeho tvarohu, bábovka z tvarohu, babiččina tvarohová bábovka, tvarohová bábovka 500g tvarohu, neco z tvarohu, recepty z měkkého tvarohu, recepty z tvarohu, tvaroh recepty, tvarohová bábovka s kokosem, recepty bábovka tvarohová 500g tvarohu, pečení z tvárohů, měkký tvaroh recepty, bábovka tvaroh, tvarohová mňamka, tvarohová bábovka, recept na tvarohovou bábovku, bábovka obrázek, mnam tvarohová bábovka, tvarohová bábovka 500 g tvarohu, bábovka 500g tvarohu

Suroviny:
vejce, sůl, tuk hera, cukr moučkový, cukr vanilkový, tvaroh měkký, mouka hrubá, prášek do pečiva, kůra citronová, tuk, kokos

Přidat fotografie receptu