Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníkový dort

Kdo by neznal větrníky? Karamelová poleva, ukrývající křehké těsto s pudinkovou náplní, dokáže vylepšit každý chmurný den i osladit chvíli s kávou. Pro skutečné milovníky zde máme celý větrníkový dort.

Hodnocení receptu je 4,6 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

k.radulka k.radulka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 141 kJ /
5 531 kcal
Bílkoviny93,47 g
Tuky391,80 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 2,02 g
Sodík 1,26 g
Sůl3,12 g
Sacharidy404,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci uvedeme do varu vodu, sůl a tuk. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Necháme vychladnout. Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo. Krok 3: Těsto naneseme na pečicí papír jako velký větrník (cca 30 cm) a pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10–20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Krok 4: Pudinkový krém: uvaříme pudink dle návodu. Vyšleháme šlehačku s cukrem a vše zašleháme s vychlazeným pudinkem. Krok 5: Karamelová šlehačka: do hrnce na plotně vsypeme cukr a necháme jej rozpustit. Pomalu vlijeme 100 ml šlehačky a vaříme dokud se nerozvaří. Krok 6: Zbytek smetany ušleháme, nejlépe elektrickým šlehačem a sešleháme s vychladlou karamelovou směsí. Krok 7: Poleva: Cukr rozvaříme v karamel a podlijeme smetanou, vše vaříme a mícháme dokud se nerozvaří na hladkou polevu.

TIP: Rady a vychytávky na odpalované těsto

Zveřejněno 6. 3. 2011

Poznámka autorky k.radulka

Recept na větrníky už tu je, takže zbytečné to psát znovu, jen uděláte ve velkém - toto je průměr cca 30 cm. Pokud byste chtěli ještě více nazdobit, dejte krásné celé jahody mezi šlehačku a krém. Pokud chcete vyšší dort, upečte ještě ve formě na dort piškot kulatý 28 cm a udělejte více pudinkového krému.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m27p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m27p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Tak tohle byl nejhorší recept, který jsem kdy zkoušela. Neříkám že jsem cukrářka, ale tohle opravdu ne. Těsto jsem pekla asi 45 minut a uvnitř je stejnak nedopečené, pudinkový krém nechápu jak někdo může dát na 300ml mléka 2 balení pudinku, byla to velká gumová hmota, která se nedala ušlehat a karamelový krém je řídký. Takže si radši najděte recept jiný, tenhle opravdu ne!!

bejtuska: Dobrý večer, s kolegyněmi recept prověříme a případné nedostatky upravíme. Je nám líto, že se Vám dort nevydařil.

Já sice vím, jak se dělá odpalované těsto, ale jsem na světě už 70 let, avšak začínající kuchaři a kuchařky, které se zatím nevyznají tak, jako my, zralejší, si s tím bez postupu a celkem podrobného postupu nebudou vědět rady a odradí je to péci tento skvělý moučník. A aby museli odbíhat a hledat postup jinde, to je odradí také. Jsem pro to, aby recepty byly psané podrobně kvůli čerstvým kuchařům a kuchařkám. I my jsme kdysi začínaly.:-8

dnes jsem upekla miláčkovi k svátku, ale trvalo mi to 3 hodiny, pekla jsem 10 min na 220 a 45 min na 170, výsledek je mňamózní, přidala jsem foto:-p

Zdenka: však dole v posledním sloupci píšu postupů na odpalované těsto je tu fůra, všechny jsou stejné . :-*

Tento recept vypadá opravdu hezky, i když já osobně jsem nikdy nedělala odpalované těsto tak mi tady chybí postup. Vlastně mi chybí celkově postup (nejen jednotlivé fáze). V jakém je to pak pořadí? Dá se těsto, puding, šlehačka a pak zase těsto?

Marybar:peču nejprve tak deset minut na 200°C aby vyběhl a pak stáhnu na 180°C a peču tak 25 minut ale i třeba 30 minut ono je to fakt pokaždé jinak no:-p

Radulko, já jsem to tak brala, že je to moje nezkušenost.Jsem ráda, že jsi v komentáři uvedla čas pečení, příště mi to hodně pomůže.Můžeš ještě upřesnit při jaké teplotě tento dort pečeš? Děkuji Ti za upřesnění.:-K

Marybar: Nevím zda ho holky pekly, ale já ho peču často a podle toho co jsem napsala, puding je sic hustý ale tou šlehačkou hodně zřídne a je akorát neboj. Peču ho cca 35 minut. Je fakt že to chce mít odpalované těsto už v oku jinak to takto dopadne, to mě moc mrzí:-(

Myslím, že není zbytečné psát postup.Je sice pravda, že na větrníky zde postupy jsou,ale v tomto receptu se jedná o upečení velkého větrníku.Já jsem se dnes pustila do tohoto dortu ,těsto se povedlo, dort docela " vyběhl".Podle receptů na klasické větrníky jsem časy na jednotlivé fáze pečení přidala.V domnění, že dort je upečen,jsem to vyndala z trouby, po chvíli klesl a uvnitř byl syrový.Těsto jsem dala slepicím.Před přípravou těsta jsem si uvařila puding dle návodu.Ze 2 pudingů a 300 ml mléka vznikla strašně hustá kaše, nedovedu si přestavit, jak by se to spojilo se s ušlehanou smetanou.Také na pudincích si pochutnaly slepice.Zajímá mne, zda ty kuchařinky, které ohodnotily recept kladně, tento dort podle návodu připravily a zda se jim povedl.;-(

Můj zeť miluje větrníky, jenže se mi s nimi nechce dělat. Ale tohle je výborný nápad. Brzy bude mít narozeniny, tak mu udělám velký větrník a velkou radost.:yes:

jéééžíííííš to je krásná bašta:-D:yes:

šikulka a ještě odvážná;-) moc pěknej nápad:yes:+

Když je ještě nenaplněný, připomíná veeelikou růži...hezké je to a hezký nápad :yes:

Radulko, to je ale pěkný megavětrník a musí být mňamkový:-p dávám ti 4.bodík:yes:

doplněno, snad to pochopíte, nejsem spisovatel:-D

Radulko - ale takhle to nemá fakt chybku :-p:-p:yes::yes:

teda holky, jednou mi napíšete že stačí dát jen obrázek a ted zas že musí být postup, tak se už domluvte:-O

Souhlasím s maris - proto koukám na recept a dělám podle něj, abych musela znova vyhledávat další, kde by bylo - tohle už tu je, mrkněte jinam... no... tudy cesta nevede ;-)

Radko, promiň, ale není zbytečné psát postup, i když už tu větrníky jsou. To by nikdo podle Tebe už psát postup nemusel, je tu 17.000 receptů, takže se tu někde najde všechno. Buď, prosím, tak hodná, a postup sem doplň. Díky:-)

Dortík vypadá moc jedle, hned bych si dala, kdybych mohla.
:-? Jen bych ráda věděla, jak děláš karamelovou šlehačku - jako pařížskou?
:-?:-?:-? A jak polevu - jenom cukr se smetanou - smíchat??? Ale vidím karamelovou polevu.

Tématické fráze:
dort z odpalovaného těsta, větrník jako dort, velký větrník, dort jako větrník, větrníkový krém, větrníkový koláč, velký větrník dort, odpalované těsto dort, dort kabelka s postupem, velký větrník recept, vetrnikova buchta, dorty z odpalovaneho těsta, vetrnik do dortove formy, odpalovaný dort, dort s odpalovaneho testa, dort velky vetrnik, dort z větrničku, dort s větrníčky, větrníkový moučník, dort odpalované těsto

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej, vejce, sůl, mléko, cukr, šlehačka, cukr krystal, šlehačka, cukr krystal, smetana 12%

Přidat fotografie receptu