Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Přivádí vás myšlenka na vaření domácího knedlíku k šílenství? Jeho příprava není takový horor, jak by se mohlo zpočátku zdát. Naučme se dokonalé houskové knedlíky krok za krokem a přesvědčme se, jak jednoduché to může být.

Hodnocení receptu je 5,0 (116×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 118 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 18 min včetně kynutí

118 min (100 min příprava + 18 min tepelná úprava, včetně kynutí)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 478 kJ /
4 177 kcal
Bílkoviny143,13 g
Tuky28,76 g
Vláknina37,66 g
Cholesterol 294 mg
Sodík 4,18 g
Sůl10,29 g
Sacharidy817,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V misce ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít. Krok 2: Do větší mísy vsypeme mouku, vytvoříme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (nebo robotem) vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny. Krok 3: Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme trochou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně). Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Krok 4: Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené. Krok 5: Při tvarování díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přitiskneme část těsta. Nejdříve 12 hodin, pak 10 hodin, pak 8 hodin a skončíme u 2 hodin. Tak nám vznikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat. Krok 6: Hotové bochánky položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 minut kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit. Nakynutý bochánek zlehka rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, abychom z něj "vyhnali" vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní. Krok 7: Vznikne nám tvar "činky". Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky o průměru asi 5-6 cm (délka záleží na velikosti hrnce, ve kterém budeme knedlíky vařit). Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné Krok 8: Knedlíky necháme ještě 10 minut kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené vody (1 lžička soli). Vaříme je přiklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabudou a musí mít v hrnci dostatečný prostor. Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna). Krok 9: Knedlíky vaříme 18-20 minut (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vytahujeme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndáváme podběrákem na knedlíky, nebo dvěma talířky proti sobě, či prkýnkem. Podběrák je nejlepší. Krok 10: Knedlík ihned po vytažení z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv. Krok 11: Pokud je uprostřed ještě syrový, ihned ho vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minut dovařit. Pak zopakujeme postup - vyjmout, propíchat. Ještě teplé knedlíky pomažeme shora tukem (olej, 100% tuk, máslo) Krok 12: Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití nebo kráječem na knedlíky, případně za studena ostrým nožem. Pakliže vaříme knedlíky ve dvou dávkách (po dvou kusech), další bochánky uděláme teprve když z těch prvních už jdeme tvarovat knedlíky. Ušetříme tak čas a energii při vaření.

TIP: Poradíme, jak nakrájet knedlíky

Zveřejněno 7. 3. 2011

Poznámka autorky mirca75

Samozřejmě, že těsta na knedlíky lze použít různá, ale tohle je takové nejzákladnější. Knedlíky se hodí jak k omáčkám, tak k mastnějším jídlům. Tyto knedlíky lze vařit i v páře.

Snad tento "recept" někomu pomůže, aby překonal strach a nakonec zjistil, že knedlíky jsou vlastně poměrně jednoduchá záležitost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZwmE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZwmE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (91)

Děkuji za skvěle popsaný postup, knedlíky jsou výborné a povedly se na jedničku! :-K

MajaV: těší mě, že recept funguje a je o jednu spokojenou kuchařku víc

:-K strašně moc vám děkuji za skvělí recept na knedlík, vždycky jsem mrla strach z kynutého těsta a podnesku uz nemám a manžel uz jine nechce <3:-K

Výtečné knedlíky jen jsem použila sušené droždí a jsou výtečné.:yes:;-)

Věřím, že jsou dobré ale je to poměrně pracný a složitý postup.

spagetka: po svatbě jsem začínala kuchařkou - Vaříme zdravě, chutně, hospodárně. Vynikající pro začátečníky. Podrobný popis ke všemu, hlavně vyobrazení všech druhů masa i drůbeže, vhodnost a způsob použití. Spousta receptů. Nic podobného jsem už později nenašla

Zobrazit 4 starší odpovědi

Vůbec nechápu, jak mohou někomu dělat knedlíky problém. Na 4 knedlíky 1 kg hrubé mouky, kostku droždí, 1 vejce, vlažnou vodu "od oka", sůl a 1 - 2 rohlíky. Zamíchat, nechat cca 1/2 hodiny kynout, svalit válečky (pořádně! Hodně mačkat!) a nechat ještě NEJMÍŇ 10 minut kynout (nejlépe v teple - třeba i na poklici hrnce, kde vaříme vodu na knedlíky. Pak vařím 20 minut a krájím nití. Jednoduché...:-p

houskové knedlíky dělám tak že místo mléka dám vodu !:-K:-K:-K

Pavla Vymětalová 17. 6. 2016 11:39
Dobrý den, prosím vás, kolik soli patří do těsta? Mě to vykynulo jen na 2 šišky.Hodina kynutí v míse, při zapnuté troubě aby bylo doma tepleji-26stupňů.Leje ze mě, ale 4 šišky prostě nemám.Těsto bylo dlouho lepivé, tak sem přimíchala ještě tak dvě pol.lžíce mouky a pak sem s tím už nehnula jak to bylo tuhé a tak sem to dala do mixéru-hnětače a přidala rohlíky.Kde mám chybu?Dělám je poprvé.Přetím jsem z kynutého těsta dělala jen ovocné knedlíky.;-(Děkuji za odp. a s pozdravem Vymětalová

magnolialilie 22. 11. 2016 18:49
Pavla Vymětalová:
Dobry vecer preji .Recept na houskove knedliky je perfektne rozepsan takze urcite pochopi kazda zena ci muz . Ja takto varim knedliky jiz 50let a vzdy vsem chutnaji :-D

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tak konečně po mnoha pokusem těsto, které bylo super, knedlíky se krásně povedly, pořád se mi nedařily, sice se říká, že učený z nebe nespadl, ale už mě to štvalo, že se pořád nedařily. Moc děkuji i za postup, nevěděla jsem, jak na ně a po dodržení postupu knedlíky nepopraskaly...a hlavně jsou namka...moc děkuji, už se jich nebojím a konečně můžu rodině uvařit domácí :)dovolím si přidat fotečky, když tak smáznu, ale jsem z toho tak vydřená, že je to konečně ono:-)

Stanislava 9. 3. 2016 19:57
nevím,já ale dávám mouku polohrubou,knedlíky jsou krásně mechové.

AvcaB: Na utěrce vaříte v páře v hrnci nebo v nějakém pekáčku?Já mám právě problém že mi knedlíky ve vodě osliznou :-(

Zobrazit 4 starší odpovědi

sonatka::yes:

V Americe jsem synovi varila knedle z hladke mouky/snad tam ani jinou nemaji/ a byly vyborne

Dělám kynuté knedlíky již léta podobně,ale přidávám 1 žloutek a nevařím ve vodě,ale v páře 20 min. a ty se nikdy nerozvaří i kdyby zůstaly v páře déle.:yes:

HANA ŠVIHOVCOVÁ 2. 12. 2015 19:11
Kynuté knedlíky :-//;-(
po mém prvním pokusu jsem raději kupovala,Marťa manžel vždy huboval že se ty kupované knedlíky nedají jíst.Proto jsem hledala a zkoušela různé recepty.Musím moc poděkovat za tento perfektně napsaný recept a postup.Knedlíky jsou výborné a Marťa spokojený.
Móóóc děkuji :-D H

Používám polohrubou mouku a jsou úžasné. Pro zjednodušení a zrychlení - droždí nadrobím rovnou do mouky a všechny ingredience zpracuji najednou, žádný kvásek se nemusí připravovat. Nestalo se ještě nikdy, že by nevykynuly. :-)

spuhlasim ve Svycarsku taky nemaj hrubou mouku alespon ja na ni nikdy netrefila a v Nemecku maji jednu mouku na vse a je knedlik vyborny krasny :-))

Tématické fráze:
houskové knedlíky, houskový knedlík, knedlík, houskový knedlíky, houskový knedlík pro začátečníky, houskový knedlík recept, nejlepší houskové knedlíky, houskové knedlíky recept, nejlepší houskový knedlík, recept na houskove knedliky, knedlik houskovy, po lopatě poslední díl, knedlíky houskové, recepty na houskové knedle, houskové, recept na houskové knedle, nejlepsi houskovy knedlik recept, popis pracovního postupu, recept na houskový knedlík, po lopatě poslední díl recepty

Suroviny:
mouka hrubá, mléko, vejce, sůl, cukr, droždí čerstvé, rohlík, voda, sůl

Přidat fotografie receptu