Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzené s áčkovými brambory

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

clupmi clupmi

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 156 kJ /
3 383 kcal
Bílkoviny136,00 g
Tuky238,60 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 368 mg
Sodík 6,94 g
Sůl16,00 g
Sacharidy162,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzený bůček si předvaříme den předem v takové hrnci, stačí 1/2 hodinky. Necháme ho úplně vychladnout, nejlépe v lednici do druhého dne. Krok 2: Brambory loupeme těsně před tím, než je začneme vařit. Škrabka a nůž, kterým je krájíme by měly být z nerezové oceli. V žádném případě bychom neměli brambory vařit v nádobě s poškozeným smaltem. Do měkké vody se při vaření vyluhují živiny, proto ji vždy solíme. Krok 3: Když ji mírně okyselíme citronem nebo octem, lépe uchováme v bramborách vitamin C. Nejmenší ztráty "céčka" jsou při vaření v tlakovém hrnci. Dáme- li brambory až do vařící vody, jsou ztráty důležitých živin až o 20% menší než když je vložíme do studené vody a teprve pak uvedeme do varu. Krok 4: Brambory příliš nekouskujeme. Čím větší plocha je obnažena, tím se ztrácí víc zdraví prospěšných látek. Nejmenší ztráty vitaminu C jsou při vaření ve slupce. Hrnec, ve kterém vaříme bychom měli přikrýt poklicí. Po vaření vodu z brambor ihned scedíme. Krok 5: Brambory nenecháváme dlouho stát na světle, abychom netratili obsah vitaminů skupiny B, které jsou citlivé na světlo. Krok 6: Takže brambory oškrábeme a uvaříme dle doporučení v tlakovém hrnci. Stačí 10 až 15 minut od foukání. Scedíme a můžeme nechat v páře chvilku dojít. Krok 7: Na pánvi rozpustíme sádlo a orestujeme na něm na plátky nakrájené uzené maso. Servírujeme se sterilovanými okurkami. Brambory můžeme pomastit sádlem z pánve.

Zveřejněno 10. 3. 2011

Poznámka autora clupmi

Varný typ A je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé, pevné. Nemoučnatí a nerozváří se ani, když je v hrnci zapomenete o chvilku déle. Můžeme jich uvařit více, dají se pak nádherně opéct, kolečka drží pohromadě, nerozpadají se a dají se otáčet, aby byly upečené z obou stran.

http://miric.unas.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzené s áčkovými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2g2j

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzené s áčkovými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2g2j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-))Bůček,nebo krkovička;-)nic nesmím:-Oale jím:-D:-DS tou cibulkou:-*+4:-p

Hezký receptík,ale já bych asi volila spíše krkovičku než bůček ;-)

Mně můj doktor také!!!;-)

chybí mi tam - uvařené brambory omastíme sádlem, na kterém jsme bůček osmažili!!!:-8
no vidím, že jsem špatně četl...:-):-):-)
tak bych ještě - na sádle po osmažení zesklovatíme cibulku, a tímto brambory dozdobíme...

ale rozhlížím se, jestli náhodou za rohem nečíhá moje doktorka.... by mě zabila...;-)

Tématické fráze:
uzené maso v páře, uzene maso na pare, vaření uzeného v páře, uzené a brambory, uzené na páře, uzené v páře, uzené vařené v páře, jak dlouho vařit uzené maso, vaření uzeného masa v páře, uzený bůček s bramborem, jak dlouho vařit uzený bůček, zelí uzené maso a brambory s pohankou, vařené uzené v páře, uzené maso vařené v páře, uzený bůček brambor, uzené maso vaření v páře v tlakovém hrnci, uzený bůček brambory, vaření v tlakovém hrnci, uzený vepřový bůček, vaření uzeného

Suroviny:
bůček vepřový uzený, brambory, sádlo, okurky sterilované, sůl, ocet, voda

Přidat fotografie receptu