Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přesbidlo

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ondroj

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 569 kJ /
1 331 kcal
Bílkoviny38,68 g
Tuky9,33 g
Vláknina18,50 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy263,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hrubé mouky, žloutku, mléka a soli vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu odpočinout. Krok 2: Mezitím připravíme brambory (oloupat, pokrájet a uvařit). Krok 3: Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu do jiného hrnce, ve kterém uvaříme noky z předem připraveného a odpočatého těsta. Krok 4: Poté smícháme brambory a uvařené noky, protřepeme a podáváme. Na talíři omastíme sádlem s dozlatova opečenou cibulkou.

Zveřejněno 11. 3. 2011

Poznámka autora ondroj

Toto jídlo si pamatuji z dětství, dělávala ho moje babička.

Přesbidlo jde servírovat jako samotný pokrm nebo jako přílohu.

Noky jde také nahradit těstovinami, ale to už není ono.

Kdo má rád zelí a uzené, může na drobno nakrájet, povařit a přimíchat, také je to moc dobré.

Pokud tu tento recept je pod jiným názvem, tak se předem omlouvám za dupl.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Přesbidlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv6V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Přesbidlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv6V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Foto tejaji bylo dnes v Zazracich prirody. Upoutal me ten talirek ;-)

Marie64: já myslím, že grenadyrmars je s těstovinami, zatímco presbidlo=uhlirina je s noky. Je to ve výsledku hodně podobné, ale bidlo je podle mne lepší, hooodne cibulky navrch:yes:

clupmi: Díky za upozornenie, opravené. ;-)

Ahoj, v surovinách máš mléko, ale v postupu ho nikde nevidím. Těsto jen z mouky vejce a soli by asi nešlo udělat ... Ale možná jsem se přehlédl, tak se nezlob.http://jidlo.biz

Já to znám pod názvem GRENADÝRMARŠ

Do uhlířiny se dává ještě smažená cibulka;-)

My jsme to doma také jídávali ,místo noků se dávali vařit kolínka\těstoviny\,při zaměstnanosti mojí mamky to bylo rychlé a chutné jídlo:-p;-):-K:yes:

Taky se tomuto jídlu říká uhlířina. Asi je to název jak v kterém kraji.

Tak a toto tu ešte nebolo ? :-O Tento recept som kedysi pred 20 rokmi čítala v jednom časopise a odvtedy občas varím, chutí nám :-D:yes:

:-p:yes::yes:

Dobré jídlo, nám nejlépe chutná s osmaženou cibulkou - bez masa:-p +1 bod:yes:

Nejedla jsem moooc roků;-) ale pamatuji, že vařívala babička.Taky se přidávalo k cibulce něco od masa jak už je zde psané:-D:-D:yes:

Znám, máme to moc rádi! Jen dávám na brambory víc vody a když jsou skoro uvařené, zavařím do nich noky a dovařím společně, pak vodu sleju. Tak to dělávaly naše prapra... U nás se tomu říkávalo Házidlo přesbidlo, právě proto, že přes brambory se házely noky. K cibulce se může přidat opečená slanina nebo škvarky. To podle toho, jestli už držíme dietu, nebo se na ní teprve chystáme :-D

Nám by to určitě chutnalo, recept se mi líbí:yes:

Ještě doplním že se jedná o staročeské jídlo.

Tématické fráze:
přesbidlo s cibulkou, přesbydlo, staročeské přesbidlo, přezbidlo, hazidlo, přezbydlo, házidlo recept, jak se vaří přesbidlo, pres bydlo, přesbydlo recept, jidlo presbidlo, brambory přes bidlo, břesbidlo, přez nebo přes, recept na přesbydlo, recept--pres bydlo, hazidlo pres bydlo, staročeské přesbydlo, jak uvařit noky, staročeské bidlo

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, žloutek, mléko, sůl, sádlo, cibule

Přidat fotografie receptu