Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěnová bábovka

Čerstvé ovoce plné chuti zatím není k dispozici, domácí mražené je dávno spotřebované a vy přemýšlíte, jaký dezert připravit? Možná uvítáte recept na tradiční pěnovou bábovku. Zabere trochu času, ale výsledkem je vláčný voňavý moučník, lehounký jako pírko.

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 615 kJ /
3 971 kcal
Bílkoviny81,74 g
Tuky162,48 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 727 mg
Sůl2,22 g
Sacharidy538,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.

TIP: Jak poznat správně upečenou bábovku pomocí špejle

Zveřejněno 18. 3. 2011

Poznámka autorky ivulinka

Recept z ústřižku z kalendáře asi 12 roků starého.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pěnová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DY7k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pěnová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DY7k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Dnes jsem upekla a je moc dobrá. Vůbec není suchá <3:-K

radous30: dekuji, mam radost:-K

bábovka výborná, nadejchaná. jen davám cca o 50g míň cukru. jinak nemá chybu. občas si trošku hraju a nedávám kakao ale třeba barvivo, takže dělám růžně barevné kombinace :-)

Mě tedy maminka vždycky učila napřed rozdělit těsto a do jedné části vmíchat kakao a až pak opatrně přimíchat sníh (taky rozdělený na dvě části). Přece kakao se musí dobře rozmíchat a když už tam máte sníh z bílků, tím mícháním ho rozbijete, takže nechápu, proč tam vlastně tedy je... :)

Jarmila:To vypadá dobře, cukru akorát, nemám ráda přeslazené moučníky:-p

Babovka vypada dobre, ale ja uprednostnuji recept bez tuku jenom se slehackou a je vyborna, vlacna, vubec neni sucha..
3 vajicka
120g pr.cukru
270g polohr.mouky
3/4 pr.do peciva
250 ml slehacky na slehani
ja davam min pr.cukru ale pridam vanilkovy, citr.kuru a do casti testa kakao. Vysleham nejdriv slehacku se zloutky a cukrem, vmicham opratrne mouku s pr.do peciva a na stridacku snih z bilku. Polovic testa naleju do vymazane babovkove formy a do dalsi dam kakao podle chuti. Chutna skvele a zustane krasne vlacna.;-)

Jarmila:
Paní Jarmilko. Nechala jsem se ovlivnit Vaším názorem a zkusila bábovku dle Vás. Sníh jsem měla z více bílků( měla jsem uchované) a to vůbec nevadilo. Jinak jsem vše zanechala a bábovka je skutečně měkoučká, úžasná.
Jediné, co mě překvapilo, že byla i hotová již po půl hodině v keramické formě, jiné se mi pečou déle. Ale bylo to příjemné zjištění, že je rychlá a výborná!!!!
Velice Vám děkuji a budu dělat častěji. :yes: :-) Sandra

Bábovka je chuťově výborná, ale na můj vkus příliš suchá. Rozhodně bych přidala víc oleje. Ale mému ročnímu synovi chutná.

Alenko.kyp, děkuji a jsem ráda, že jsi s ní toik spokojená, fotka je parádní.

Já už jinou nepeču:-!:-K Po vmíchání sněhu oddělím část hmoty zpět do mísy od bílků a přimíchám kakao a pak vrstvím:-))

Dle mého názoru je s olejem víc nadýchaná, než s máslem.
Této bych hodně věřila. Důležité je vše pořádně našlehat a sníh jen lehounce vmíchat (sníh opravdu nemíchat zbytečně dlouho, protože vzduchové bublinky musí zůstat v těstě a dlouhým mícháním se vytratí...)

No pokud ji vysušíš v troubě tak bude sušší, nám chutanala.

Lenullka: takže tahle je sušší ?

Prosím o radu, chci upéct bábovku , ale nevím jaký bude rozdíl mezi touto či třebou,...
potřebuji vláčnoua nadýchanou

:-p mňam, ta je:yes::-K

Lenullka: zkus to vrstvit - t.j. ne najednou nalít světlé a na to celé tmavé, ale dej těsta buď do pytlíků, nebo do odměrek s úzkou nálevkou a těsto postupně liješ ve slabých vrstvách na dno formy -střídáš světlé+tmavé tak, že nejdřív např. světlé a do ní pomalu tmavé. Jde o to, že jak liješ tu další barvu, tak ta spodní se rozlízá/ustupuje a tím vzniká to mramorování.
Nejlépe to jde a také vynikne v kulaté formě,tam se těsto dává lžičkou - viz recept, z tohoto to pochopíš, čím slabší vrstvy, tím hezčí mramorování. Chce to trpělivost, ale je to potom krása:-K
http://www.www.toprecepty.cz/recept/12135-mramorov...

Tématické fráze:
bábovka s pudinkovým práškem, svetlá bábovka, bábovka recept, babovka, tmavá bábovka, bábovka se sněhem, bábovka z pudinkovým práškem, mramorovaní babovky, recept na babovku, bábovka jako peříčko, bábovky recept, bábovka tmavá, recepty na bábovku, recept na pěnovou bábovku, recepty babovky, bábovka recepty, babovka z pudinku, recept na světlou bábovku, jak udělat mramorování v bábovce, babovka postup

Suroviny:
vejce, cukr krupice, olej, voda, kůra citronová, pudink vanilkový, mouka polohrubá, prášek do pečiva, kakao, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu