Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízový sirup

Sklízíte jednu misku rybízu za druhou, ale koláčů už máte dost? Pokud ho potřebujete ještě trochu zpracovat, vyrobte si z něj lahodný sirup. Nebudete-li ho dlouho tepelně zpracovávat, zachová si velké množství vitamínů.

Hodnocení receptu je 4,9 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min + doba odstátí ovoce ve vodě do druhého dne

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava, + doba odstátí ovoce ve vodě do druhého dne)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 776 kJ /
6 400 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 600,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Červený nebo černý rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme v míse. Přidáme trochu vody, aby byl rybíz ponořený. Pokud budeme chtít více šťávy, použijeme vody více. Krok 2: Necháme stát v chladu do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale začít kvasit. Krok 3: Pak přes gázu nebo řídké plátno šťávu zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme objem a přelijeme do větší nádoby. Krok 4: Zahřejeme zhruba na 60 °C, podle počtu litrů přidáme cukr a kyselinu citronovou (té je lépe dát méně, ochutnat a pak přidávat dle chuti). Krok 5: U černého rybízu dáme na 1 litr šťávy kyseliny citronové ještě méně a až po přidání cukru. Krok 6: Zahřejeme na 85 °C, občas promícháme, průběžně sbíráme pěnu. Krok 7: Horký sirup ihned plníme do čistých a předehřátých lahví se šroubovým uzávěrem. Hrdlo lahví po naplnění otřeme, lahve zavíčkujeme, položíme a takto necháme vychladnout. Krok 8: Po vychladnutí lahve otočíme a uskladníme.

TIP: Jak zpracovat rybíz

Zveřejněno 6. 7. 2008

Poznámka autorky Merylas

Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Čím je ovoce sladší, tak přidáme více kyseliny citrónové.

Recept je z nějaké knížky o konzervování, sirup dělám už léta. Pokud je zachována teplota a čistota láhví a víček, tak se nekazí. Je dost sladký, ale nesladím už pak čaj. Množství cukru ale jde i snížit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LND

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LND

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jednoduché, poměrně rychlé, chutné, moc děkuji za recept

Sefiragold: Já děkuji za vyzkoušení, stejným způsobem dělávám i sirupy z jiného ovoce. Jsem ráda, že sirup chutná. 🍀

Modemo: Děkuji za vyzkoušení, jsem velmi ráda, že recept nezklamal.:-K

Výborný recept. Děkuji za něj.
Kyselina citrónová je nezbytná. Jednou jsem zapomněl a bylo to poznat na chuti.

hrudie1: Je fakt, že to k důkladnému vymačkání svádí, aby nic nepřišlo nazmar.

Merylas: Děkuji, zkusím méně mačkat při další várce. Snažila jsem se intuitivně vymačkat co nejvíce šťávy, což je asi špatně. Už mám připravené lahve na další pokus.

hrudie1: Myslím, že ve štávě byla i nějaká rybízová dřeň, přes tu gázu se má rybíz jen velmi lehce vymačkat. Taky je důležité sbírat shora pěnu. Jinak mě už nic nenapadá. :-K

Jitka: já to mám také tak, hledám , kde jsem uděala chybu .

Tak jsem dnes dělala sirup, na chuť je výborný, ale je ještě teplý, tak uvidím až vychladne jestli nezrosolovatí. Asi jsem málo sbírala pěnu, protože mám půl láhve čirý a půl je zakalený.

Super recept:yes:,letos dělám již po třetí z rybízu. Dáváme ho do čaje a já si ho dávám do vody:yes:

Zuzana: Je vždy lepší použít to řidší platýnko nebo kus gázy, nechat procedit, dát do ranečku a pak jen velmi lehce nahoře zmáčknout. Neměla by se do šťávy dostat dřeň. Ta pak rosolovatí, sirup zakalí, drží se nahoře ve sklenici a někdy se tam může objevit i plíseň. Jinak nějaké to smítko chuť neovlivní, nějaké nečistoty se odstraní s pěnou, která se při zahřátí sbírá.:-K

Tak po internetu různě brouzdala a hledala, jak si udělat domácí sirup a tenhle se mi zamlouval nejvíce :yes:. Teď jsem sirup dodělala...chuťově je opravdu vynikající...akorát ho nemám tak čirý :-/ bude to mít na něco vliv...? nedělala jsem to totiž přes plátýnko, ale přes cedník (s hodně malými dírkami, ale přes něj vždy nějaké to snítko uteklo) :-)

irena: Irenko, sirup spíše zrosolovatí, když je třeba méně té vody a převažuje ovoce, nebo taky může, když se vše hodně silou vymačká. Spíš to bylo v Tvém případě obojí. Ale jinak to ničemu nevadí, kazit se nebude, jen se hůře dostává ze sklenic. Tak třeba příště použít nějaké se širším hrdlem - třeba typově jako od kečupu, nebo dát celou láhev na chvíli nahřát do vodní lázně. Podle mých fotek vidíš, že jsem rosol neměla, myslím, že jsem asi použila více vody než Ty. Škoda, že jsem to kdysi přesně neodměřila a nezvážila, dělávala jsem to "od oka".Taky asi může výsledek ovlivnit zralost ovoce, čím je zralejší, tak obsahuje více pektinu a díky němu pak výrobky rosolovatí.:-K

irena: absolútne nie, buď kľudná. ;-)

tejaja:chutove je výborný. Přidala jsem zázvor a citrony s limetou...Jen je to holt rosol.:-D trvanlivost by to ale ovlivnit nemělo.

irena::-)žiadne obavy, tvoj komentár by mali čítať všetci, čo tvrdia, že im ríbezľový lekvár netuhne. :-D Pri jednom som napísala, že ríbezle tuhnú, aj keď nechceme. To je tvoj prípad. :-) Ale nemaj obavy, ako lekvár to nebude a vo vode alebo čaji sa ti to rozpustí.;-)

Tématické fráze:
rybízová šťáva, černý rybízový recepty, stava z rybizu, sirup z černého rybízu, šťáva z červeného rybízu, domácí sirup z černého rybízu, sirup z ostružin, ribizovy sirup, štáva z černého rybízu, sirup z cerveneho rybizu-recept, stava z cerveneho rybizu recept, rybízová šťáva recept, cerveny rybiz recepty, rybízový syrup, domácí sirup, domácí sirup z ostružin, sirup z černého rybízu recept, sirup z cerneho rybizu za studena, domácí rybízová šťáva, sirup za studena

Suroviny:
cukr krupice, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu