Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníky karamelové

Karamelové větrníky jsou klasickým oblíbeným zákuskem slavnostního charakteru. Recept vyžaduje nějaké zkušenosti s pečením, ale postup je popsán dostatečně podrobně, takže se vám karamelové větrníky jistě povedou.

Hodnocení receptu je 4,9 (81×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 45 kusů

45kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 399 kJ /
2 725 kcal
Bílkoviny70,62 g
Tuky101,21 g
Vláknina5,20 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 1,15 g
Sůl2,81 g
Sacharidy380,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka. Krok 2: Na odpalované těsto přivedeme k varu mléko se špetkou soli a tukem, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou. Krok 3: Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit. Krok 4: Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Krok 5: Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto nandáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkou Krok 6: Na pomaštěný plech (nemusí být pečicí papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky, asi 4-5 cm velké. Krok 7: Pak na plech mezi větrníčky nakapeme trochu studené vody, dolů do trouby postavíme kastrůlek s horkou vodou a pak vložíme do trouby plech. Krok 8: Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu. Pak teplotu snížíme na 160-180 °C a dopečeme dalších 10 minut, až větrníčky zrůžoví. Krok 9: Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou. Krok 10: Mezitím uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby neztuhl a nevytvořily se kousky. Krok 11: Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku. Krok 12: Z karamelové šlehačky dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme. Krok 13: Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme. Krok 14: Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku. Krok 15: Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou. Krok 16: Polevu připravíme tak, že 3 lžíce karamelové šlehačky umícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med. Krok 17: Pokud bude řídká, přidejte opatrně cukr, pokud bude hustá, přidejte lžičku horké vody. Polevu nechte trochu zaschnout a můžete podávat.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o odpalovaném těstu

Zveřejněno 23. 3. 2011

Poznámka autorky Hella

Větrníky jsou nejlepší čerstvé, ale korpusy můžete upéct předem a plnit dodatečně. Naplněné do druhého dne trochu zvlhnou, ale nejsou promáčené.

Množství náplně je přesně na množství větrníků, nic vám nezbude.

Karamelovou šlehačku si připravíme podle http://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...

Těsto: zdroj Maminčiny recepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky karamelové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ME6m

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníky karamelové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ME6m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (88)

Hella: Mně to taky nefunguje, ale je tu recept a vyzkoušeno, funguje bezvadně. Ušlehám rostlinnou šlehačku, nebo šlehačku v prášku- ne tu s vanilkou od Otkera, ta je protivná, ale jinou, bez příchutě a pak přidám, tři, čtyři plné lzíce už ušlehané šlehačky, do uvařeného studeného karamelu. Promíchám metlou a pak tu směs přidám, do té ušlehané šlehačky a došlehám do tuha. Jednak ta šlehačka není tak mastná a krásně drží, neroztéká se a zákusek vydrží velmi dlouho v lednici a dá se i zmrazit bez problému, ale hlavně rozmrazit, z této šlehačky vodička nebude vytékat. :-K

Dandula: V Poznámce autora máte odkaz na recept
kde je to jasně vysvětleno. Udělá se karamel, horký se zalije šlehačkou a druhý den se tato tekutá hmota vyšlehá. Další šlehačka se nepřidává. Větrníky se plní dvěma krémy, takže náplně je dost. Pokud se vám to bude zdát sladké (ale 1 lžíce cukru na 1 šlehačku se mi nezdá moc), pak si můžete ušlehat další šlehačku a obě ušlehané spojit. Pak vám ale náplň zbyde.

Dandula: Myslim jako pak kdyz uz se ten karamel vyslehava zda se k nemu pridava dalsi slehacka nebo ta co v tom je staci a vysleha se..

Muzu poprosit objasnit Karamelovou slehacku? Asi mi neco uniklo, ale ani na videu ani v popisu jsem nezastihla jestli se ten karamel vyslehava osamote nebo kdy se k nemu co pridava? Slehacka? Tekuta ci vyslehana? Dekuji <3

Nikola.12: Pokud z nich jdou bublinky, je v nich ještě voda , tak nesnížit teplotu, jinak splasknou. Voda z těsta se musí odpařit. Až pak snížit teplotu a dopéct.
Po vypnutí troby, nechat 7 minut v horké trobě, až pak vyndat. Ať se podruhé zdaří!

Po vytažení větrníky splasknou připomínají spíš nějaké placičky než větrníky. :no:

SilviaD: komentář předtím . Udělám si základ karamel plus šlehačka a vysleham si ještě jednu šlehačku vyhlazený krém vmicham do šlehačky ale nejlepší je potravinářská do toho základu stačí obyč. Zkuste najdete i na internetu ????

Veronika Rysova: Ak máte dobrý recept na originálny karamelový krém, ktorý sa dával do "socialistických" veterníkov, tak budem len rada, ak ho sem napíšete. Rada vyskúšam.

Veronika Rysova:

SilviaD: Jsem vyucena cukrářka takže vím jak se krémy do větrníků dělají ;-). Tohle je základ který se mícha pak do vyšlehané šlehačky

Veronika Rysova: Bežne robievam takýto karamelový krém a niekedy dávam len 100 g kryštálového cukru na 250 ml šľahačky. Napriek tomu sa dobre vychladená šľahačka vyšľahá krásne do tuha. Ešte sa mi nestalo, že by krém zostal riedky.

Recept k ničemu . Větrníky spadnou a karamelovy krém je příliš sladký měl by se po vaření ještě jednou zamíchat do vyšlehané šlehačky :no: k tomu je příliš řídký takže teče šlehala jsem dostatečně dlouho a vůbec to nepomohlo

Tak jsem větrníky upekla a docela se mi povedly:-K. Měla jsem jich jen 20, a to nebyly nijak velké:-) . Ale karamelovou šlehačku jsem asi málo našlehala:-O, trochu tekla, ale ne moc. Příště ji našlehám víc:-8. Větrníky všem moc chutnaly :yes:. Děkuju za dobrý recept , snad jsem se na stará kolena naučila odpalované těsto:-D.

Helena, klara155: Tři.. nevím proč, věci z pečeného odpalovaného těsta zkouším už poněkolikáté, ale prostě žádná rada, žádný fígl nefunguje.. na 200 krásně vyběhnou, začnou v záhybech hnědnout, pekla jsem na horkovzduch asi 18 minut, pak jsem stáhla na 180 a vpodstatě od té chvíle se už jen zmenšují a splaskávají, i když peču dlouho dokud nejsou skoro černé... prostě nevím, co dělám špatně. už jsem zkoušela víc teplot, doby, troubu neotvírám, říkala jsem si že fígl s vodou pomůže.. a zas nic. Prostě holt tohle těsto není pro mě. Přenechám jiným, a na větrníky si nechám zajít chuť :-D

Helena:dlhšie piecť, dopekať pri nižšej teplote...

Rozhodla jsem upéct větrníčky /úplně poprvé/ a vybrala jsem si váš recept. Dělala jsem vše přesně podle vašeho popisu, ale pěkně vyfouklé větrníčky se po vyndání z trouby splaskly na placičky, ani nejdou rozkrojit. Nevím, co jsem udělala špatně.

Helena: To jsme dvě:-O

Tématické fráze:
větrníky, karamelová poleva na větrníky, větrníky recept, domácí větrníky, karamelové větrníky, větrník recept, recept na větrníky, větrníky s karamelovou polevou, poleva na větrníky, karamelové vetrniky z odpalovaneho testa, větrníky z odpalovaného těsta, náplň do vetrniků, karamelová poleva na větrníky recept, karamelová poleva na větrníky video, recept na karamelove větrníky, vetrniky karamelove, recept na domaci vetrniky, karamelová náplň do větrníků, větrníky z odpalovaného těsta video, pravý krém do větrníku

Suroviny:
mléko, tuk hera, mouka hladká, vejce, prášek do pečiva, sůl, mléko, pudink vanilkový, smetana ke šlehání, cukr vanilkový, smetana ke šlehání, cukr krupice, cukr, tuk

Přidat fotografie receptu