Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort krok za krokem

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanahcotton hanahcotton

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 487 kJ /
8 482 kcal
Bílkoviny165,02 g
Tuky306,36 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 1,51 g
Sodík 1,82 g
Sůl4,71 g
Sacharidy1 259,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Krok 2: Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Krok 3: Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Toto množství je na jeden hluboký plech, kde po upečení můžete korpus rozříznou na 2 pláty. Krok 4: KRÉM: z mléka uvaříme puding, do kterého přidáme oba cukry. Do vychladlého vmícháme máslo pokojové teploty a rozpuštěný pokrmový tuk. Vyšleháme do hladkého krému. Krok 5: Vychladlý korpus prořízneme na dva pláty. Poté si vyřízneme tvar dortu, který si zákazník vymyslel. Na podložku, na které už dort zůstane dáme jeden plát, potřeme jej pikantní marmeládou a vrstvou krému. Přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme až do výšky dortu, kterou potřebujeme. Krok 6: Celý dort obmažeme slabou vrstvou krému - vyrovnáme nerovnosti. Dáme pořádně vychladit do lednice. Mezitím si rozpracujeme hmotu na potažení, aby měla konzistenci plastelíny. Podsypeme si potahovací hmotu škrobovou moučkou a hmotu vyválíme na dosti velká plát asi 1,5-2 cm. Krok 7: Na vychladlý korpus položíme plát potahovací hmoty a postupně přiděláváme hmotu ke korpusu - u rohů a krajů hmotu jakoby natahujeme, aby se netvořily varhánky. Hmota je vyhlazená a upevněná do všech roků a záhybů a zbytek hmoty ořízneme těsně u kraje dortu. Poté okraje začistíme a dozdobíme dle fantazie. Krok 8: Pokud chceme na hmotu malovat - naředíme si do čistého alkoholu požadovanou barvu - dostatečné množství, pokud budeme malovat velkou plochu - a štětcem dort nabarvíme. Kytičky a jiné ozdoby přilepujeme na dort čistým alkoholem.

Zveřejněno 25. 3. 2011

Poznámka autorky hanahcotton

Rady

*pláty korpusu můžeme pokapat rumem

* krém si může každý udělat podle své chuti - více máslový, nebo více pudinkový

*ztužený pokrmový tuk není v krému cítit, krém je tužží a lépe se s ním zdobí - lépe drží tvar

*potahovací hmotu nesmíte vyválet moc na tenko, protože by se trhala

*pokud malujete dort barvami, nemusíte mít strach z alkoholu - vyprchá a není na potahové hmotě cítit

*na ředění barev se mi nejlépe osvědčila slivovice a vodka

Další případné dotazy směřujte do soukromých zpráv.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kwPJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort krok za krokem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kwPJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Hanka, veľmi pekne napísaný postup a fotky sú tiež krásne. :yes::-D;-) U nás nefajčí nikto, ale takúto fajku by si dal určite každý :yes:;-)

Sodovka:barvy používám gelové a prachovýma jen dokresluji detaily;-)

Manžel kouří fajku a za několik týdnů bude mít kulatiny. Haničko, dík za inspiraci. :yes: Barvy na potahovací hmotu používáš gelové nebo hedvábně prachové? Ale asi prachové viď, když je ředíš alkoholem. Tvůj podrobný recept a fotopostup si zaslouží ne jeden bod, ale aspoň 100.:yes: :yes: :yes: Napsat podrobný a srozumitelný recept znamená obětovat svůj čas a to se cení. :-) :yes:

:-Okrása:yes:+10

Hančo,krásný srozumitelný postup +1:yes:

:yes:tak to se cení...:yes:;-)

oxalka88:no přece strouhaný perník ;-)

až se budu nudit tak zkusím:-) a jen tak mimochodem Babičko Bvlnko:-)) z čeho je ten ,,tabák,,?:-)):yes:

:-D bavln...čéče holka zlatá...nás ti asi líbala stejná múza:-D už od včera jsem taky laškovala s nápadem, dát sem dort krok po kroku:-)) a nakouknu...práásk:-O...bavlnka má asi tretry,byla rychlejší nežli já:-D nu což, ale máš to pěkně udělaný:yes::yes: a dorty zase jako víno:yes::yes:

To je snad psané přímo pro mě;-). Nikdy jsem se do nečeho takového nepustila, ale toto mě snad nakopne.Určitě zkusím. Vypadá to celkem jednoduše, ale už vidím, jak se v tom budu plácat celý den:-)). Díky za nakopnutí...:yes:;-):-K

Hani:-K, krásný postup na vytvoření dortu.Obdivuji, že sis dala práci s krásným fotopostupem i jeho popisem.

finneta:Pokud se začátečníkům stane, že nevyrovnají na dortu všechny nerovnosti a ty jim na pomazaném dortu ztuhnou, tak pod slabší vrstvou potahovací hmoty jsou nerovnosti vidět ;-) Až budou mít dorty takříkajíc v ruce, sami příjdou na to, jak moc potahovku vyválet, jak moc podmazat krémem a ostatní vychytávky:yes::yes:

:-K Smekám před každým, kdo dokáže pro ostatní napsat takto krásný a polopatický postup :-O;-) +2.bodík :yes:

ten plát potahovací hmoty je vysoký 1,5 - 2 cm?:-O:-O to mi přijde hrozně moc. ale jinak jako návod je to bomba:yes::yes::-D

Hezkýýýýý;-):-!:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
malování na dort, recepty na dorty s fotopostupem, jak rozkrojit dort, jak malovat na dort, dort tretra, recepty krok za krokem, rozkrojení dortu, malování na dorty, krém na dort krok za krokem, krém na dort krok za krokem, jak malovat na dorty, čím pokapat dort, čím malovat na dort, dort s alkoholem, dorty pro muže s fotopostupem, dort fajfka, barvy na dort, marcipánové kytičky na dort z proužků postup, jak rozkrojit korpus na dort, dorty s fotopostupem

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, vejce, cukr moučkový, olej, voda, kakao, cukr moučkový, mléko sušené, sirup glukózový, tresť mandlová sladká, voda, krém, cukr krupice, cukr vanilkový, pudink vanilkový, mléko plnotučné, máslo, tuk ztužený, kakao, marmeláda, rum

Přidat fotografie receptu