Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselá houbová polévka

Hodnocení receptu je 4,1 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gurmanka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 090 kJ /
978 kcal
Bílkoviny32,14 g
Tuky47,72 g
Vláknina13,82 g
Cholesterol 153 mg
Sodík 2,24 g
Sůl5,61 g
Sacharidy100,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené hríby namočíme na 10 minút do teplej vody, aby zmäkli. Krok 2: Keď sú mäkké, tak ich zlejeme, prepláchneme vodou a rukou vyžmíkame. Na masle si osmažíme cibuľu. Krok 3: Po chvíli pridáme cesnak, opäť osmahneme, pridáme nakrájané huby a spolu trochu smažíme. Krok 4: Pridáme mletú červenú papriku a zalejeme bujónom. Krok 5: Pridáme bobkový list, ochutíme mletým čiernym korením, saturejkou a soľou. Krok 6: Privedieme do varu a potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Krok 7: Prikryjeme pokrievkou, opäť privedieme do varu a keď sa polievka začne variť, znížime teplotu a varíme, pokiaľ nie sú zemiaky takmer hotové, ale nie úplne uvarené. Krok 8: Pridáme ocot a môžeme to teraz ochutnať – ja som dala najskôr 2 PL octu, ale potom som ešte pridala ďalší - asi ½ PL, lebo sa mi to nezdalo dosť kyslé (nezabudnite, že do polievky ideme ešte pridávať zátrepku - smotanu s múkou, mlieko a vodu). Krok 9: V hrnčeku si spolu poriadne rozmiešajte smotanu s múkou a so 100 ml mlieka. Krok 10: Primiešajte do tejto zátrepky pár lyžíc z polievky v hrnci – aby sa vyrovanli teploty a aby sa nám to všetko nezrazilo. Krok 11: Zátrepku vylejte do polievky a všetko spolu miešajte, kým sa masa nespojí. Krok 12: Prilejte ďalšie mlieko a vodu – tu záleží na vás, či máte radšej polievky krémovejšie, a teda dáte viac mlieka, alebo ho nahradíte vodou. Krok 13: Ja som dala pomer asi 1:1. Polievku som mala stredne hustú (môj odhad je, že som dala asi 0,5 litra vody aj mlieka). Ak treba, môžete dochutiť vegetou alebo soľou.

Zveřejněno 18. 4. 2011

Poznámka autorky gurmanka

Podávame s krutónmi – chlieb alebo pečivo si nakrájame na kocky. Na panvici si zohrejeme 1PL olivového oleja a na ňom opečieme pečivo.

http://www.gurman.estranky.sk

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselá houbová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv36

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselá houbová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv36

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Recept vypada skvele a urcite tak chutna, pokud nepouziju bujon a vegetu,do smetanove polevky to nepatri [ kdyz pominu, ze je to sama chemie] .Zkazi a prebije tu uzasnou chut vsech ostatnich igedienci, ktere jsou vyvazene.Zkuste to nekdy bez nich a poznate rozdil.

Klariska: ahoj! Kulajdu som este nerobila. Kopor totiz moc nemusime...ale mozno raz sa k tomu odhodlam a potom dam vediet ako to dopadlo! :-D

srettka: ahoj! Ja som tiez davala cesnak po prvykrat a je to tam super, netreba ho vela, ale urobi dobru aromu a chut :yes:;-)

Dakujem vam krasne!!:-K aj za bodiky!

Bez hub děláváme pod názvem Mlíčná polívka celoročně, v sezóně přidáváme růžovky a holubinky :yes::-K. Kulajda to opravdu není, ta chutná s koprem a vejci úúúplně jinak ;-).

kyselé polívečky s hubkami já mooc ráda:-p...ovšem ještě jsem to neprůbla s česnekem:-) ozkouším, pochutnám si a ještě se při tom zdravě odčervím:-D
p.s.bod:yes:

:yes::-p

:-K:-K:-p:-p:-p

Tématické fráze:
houbová polévka kulajda, kyselá polévka s houbami, bílá kyselá polévka, kyselá polévka, polevka kyselo z hub, kyselá polívka, slovenské kyselo, kyselo s houbami, bílá houbová polévka recept, slovenská houbová polévka, polévka z kyselých hub, polévka kyselo, houbova polivka, houbová polévka recept, houbova polevka nakyselo, kyselá polévka z hub, polivka kyselo, pravá houbová polévka, houbové kyselo s koprem, bílá houbová polévka

Suroviny:
houby sušené, máslo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, bujón zeleninový, bobkový list, sůl, pepř mletý, brambory, ocet, smetana na vaření, mouka hladká, mléko polotučné, voda, sůl, vegeta

Přidat fotografie receptu