Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka ze sušených hříbků

Houbové omáčky nám do kuchyně přináší nádhernou vůni lesa. Do omáček se hodí lesní i kupované houby. Použít můžeme nejen sušené, ale i čerstvé, naložené či zamražené houby.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pajuska123

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby namáčení hub

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby namáčení hub)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 197 kJ /
525 kcal
Bílkoviny11,37 g
Tuky42,47 g
Vláknina0,60 g
Cholesterol 123 mg
Sodík 89 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy24,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby namočíme do studené vody přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny. Krok 2: Další den je dáme vařit, dolijeme vývar nebo vodu a přivedeme k varu. Krok 3: Přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření, bobkový list, drcený kmín, masox a necháme vařit. Krok 4: Mezitím si připravíme zásmažku z másla a mouky. Hned jak máme zásmažku udělanou, zahustíme houby a pomalinku provařujeme. Ke konci varu zjemníme smetanou a popřípadě můžeme ještě dosolit podle chuti. Krok 5: Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.

TIP: Top 7: Houbové omáčky - nejlepší recepty

Zveřejněno 27. 4. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka ze sušených hříbků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NE3L

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka ze sušených hříbků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NE3L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Já vždy dělám tyhle dobré recepty jak jsou napsané a jídlo mám vynikající! Děkuji za recepty a na zítra bude dobrý a rychlý oběd, že sušené houby jsem již namočila. :-)<3:-*:-K:-D:-8

Severinka:
Mám na to vajíčko na koření,to jen pak vytáhnu a koření vyhodím:-8

chocolate:
To je dobrá rada,to stím kořením,naštětí vajíčko mám :)

no tohle je také dobrota :yes::-D

:-p:yes:

:-p:-p:-K:-K:yes:

Přidávám k oblíbeným. Máme celý mrazák hub, takže se tento recept určitě bude hodit! :-))

chocolate: v podstatě takhle používám čistý zeleninový nebo masový vývar, takže ho dělám několik litrů i s hodně kořením, přecedím a dám zmrazit. Klasické bujony nebo masoxy vlastně nepotřebuju ;-):-p

dneska budu dělat... akorát že na to dávám houby zavařené v sádle... ještě jich mám šest sedmiček flašek..;-)

:yes::yes:

Ještě k tomu koření, jedna zkušená kuchařka mi radila dát všechno koření (nové, pepř, bobk.list) do cca hrnečku vody, povařit asi dvacet minut a přecezený "výluh" pak použít do základu omáčky.Funguje to a pokud vaříte větší množství omáčky (a tudíž i více koření) a nemáte vajíčko, je to i poměrně praktické;-).

Dělám prakticky stejně, vařím houby v té vodě, ve které jsem namáčela. Přidávám ještě libeček, ale ne vždy.
Jinak Severi, já už jinak celé koření nevařím, vkládám do nerez vajíčka na čaj ať třeba do polévek, omáček atd. vyndám jen vajíčko a je to. I takhle táhnu vývar třeba hovězí.;-):-p
U nás letí spíš nakyslé omáčky, takže kápnu i ocet a citron

Severinka:Vy nemáte drátěné vajíčko na koření?
To je velmi praktická věc do každé kuchyně;-).Dělávám velmi podobně jako autorka, ke smetaně na šlehání (modré) přidávám i trochu zakysané, která omáčku zpikantní.

No vypadá to báječně, ale tolik koření, jak ho pak vylovíš:-?:-? Nebo dáváš do gázového pytlíčku :-?:-?

Taky dělávám,je to moc dobré a po těch masových orgiích o velikonocích-vynikající:yes:

Tématické fráze:
houbova omacka ze susenych hub, omáčka z hříbků, jak použít sušené houby, susene houby do omacky, susene houby omacka, recepty ze sušených hub, sušené houby recepty, použití sušených hub, jak upravit sušené houby, jak vařit sušené houby, hřibová omáčka recept se smetanou, jak vařit ze sušených hub, omáčka sušené houby, omačka s hříbků, vaječina s hřibama, susene houby pouziti, sušené hřiby-recepty, hřibova omačka, hřibová vaječina, sušené houby

Suroviny:
houby sušené, smetana 12%, mouka hladká, máslo, sůl, pepř, koření nové koření, bobkový list, kmín drcený, vývar masový

Přidat fotografie receptu