Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivový sirup s trochou pampelišek

Kopřivy a pampelišky, to jsou jedny z prvních poslů jara. Z jejich kombinace pak můžeme připravit skvělý a zdravý sirup. Stačí je nasbírat, naložit spolu s citronem a další den uvařit do dokonale hustého a zlatavého sirupu.

Hodnocení receptu je 4,8 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

bublinkahanka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 24 hodin louhování

60 min (60 min příprava, + 24 hodin louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 137 kJ /
8 159 kcal
Bílkoviny3,15 g
Tuky1,80 g
Vláknina10,35 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 027,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nasbíráme mladé listy kopřiv, dáme je do hrnce, dále přidáme květy pampelišek, přidáme na menší kusy nakrájené citrony a zalijeme vodou. Krok 2: Necháme 24 h odležet. Krok 3: Další den scedíme přes plátno do většího hrnce, vymačkáme, přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme, dokud sirup trochu nezhoustne. Krok 4: Hotový sirup plníme do čistých lahví, po naplnění jim otřeme hrdla a zavíčkujeme. Uchováváme v temnu a chladu.

TIP: Desatero na téma kopřivy. Jak je sbírat, používat a skladovat

Zveřejněno 1. 5. 2011

Poznámka autorky bublinkahanka

Zdrojem je časopis Moje zahrádka. Psali, že kys. citrónovou přidáváme už když se dávají kopřivy atd. na odležení, ale já ji dala, až se to vařilo a chutná dost dobře. Pampelišky se tam dávají pro lepší barvu. Vyzkoušejte :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kopřivový sirup s trochou pampelišek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/02JG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kopřivový sirup s trochou pampelišek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/02JG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

:yes:diky ... zitra jdu na to

:yes:Hanko, tento sirup dělám každý rok a ještě do něj kvůli manželovi přidávám bezinky-bezva pomáhá na průdušky:yes: Dávám fotky a 3.bod

bublinkahanka:možná by bylo dobré to napsat do poznámky,někteří
lidičky nemusejí čísti komentáře.;-):-K

Omlouvám se, užívá se 1 polévková lžíce ráno a večer po dobu cca 14 dní. Pak následuje pauza 3týdny a můžeme opakovat. Nejvíce se používá na jaře k očistě.

spagetka:to jsem moc ráda,že jsi též zareagovala,aby si někdo nemyslel,že to může píti jako vodu se šťávou pořád bez přestávky.:yes:

Já mám ve své bylinkářské bibli napsáno - užívat 3x denně 2 polévkové lžíce, nebo toto množství zředit ve 2 dcl vody. Lze užívat 3 neděle, pak měsíc přestat. Mám tam ovšem ještě list jitrocele k tomu a ořešáku - použití na zředění a zlepšení krve, vyčištění organismu. ;-)

To je pěkný receptík,ale není psáno jak se to užívá,přeci jen kopřiva je léčivka i čaj z ní se pije pouze 14dní.

Tématické fráze:
kopřivovy med, pampeliška recepty, kopřivový sirup za studena, kopřivový sirup, kopřivový sirup za studena recept, pampeliškový sirup s kopřivou, med z kopřiv, kopřivový med recept, recepty z pampelišky, pampeliškový kopřivový sirup, sirup z kopřiv za studena, šťáva z pampelišek, sirup z pampelišky, sirup z kopřiv, koprivovy sirup s pampeliskou, sirup z pampelišky a kopřivy, sirup z mladých kopřiv, sirup z kopřiv a pampelisky, koprivovy sirup recept, recept štáva z pampelišky

Suroviny:
kopřivy, kyselina citronová, cukr, voda, květy pampeliškové, citron

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu