Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaný a vláčný mazanec

Nadýchaný a vláčný mazanec rozvoní domov zejména na svátky jara, tedy Velikonoce. Usnadnit práci si můžeme díky domácí pekárně, která nám vypomůže s výrobou těsta. A navíc, tento mazanec je okořeněn kapkou rumu.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hoskovavl

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 231 kJ /
4 118 kcal
Bílkoviny90,84 g
Tuky144,40 g
Vláknina21,36 g
Cholesterol 905 mg
Sodík 196 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy572,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pekárna program - TĚSTO.
Z droždí, Sladěnky, mléka a trošky mouky uděláme kvásek. Rozehřejeme máslo a tuk, aby při přidávání k ostatním přísadám nebyl horký. Vše ostatní přidáme ke kvásku a necháme v pekárně vypracovat těsto. Krok 2: Vyhřejeme troubu na 150 °C Krok 3: Po vykynutí uděláme buď mazanec nebo tvary, jaké chceme. Necháme ještě chvíli kynout. Těsto je dost mastné, ale dobře se s ním pracuje a nádherně voní. Krok 4: Mazanec potřeme žloutkem promíchaným s troškou mléka a vložíme do vyhřáté trouby. Krok 5: Mazanec pečeme na 150 °C a po utvoření nahnědlého povrchu ho přikryjeme pečicím papírem, aby se mohl dopéct ještě uvnitř a neměl spálenou kůrku. Krok 6: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 7: Po upečení povrch potřeme rozpuštěným tukem nebo máslem. Pečivo pak zůstane krásně vláčné a neztvrdne.

TIP: Jak na nejlepší mazanec

Zveřejněno 2. 5. 2011

Poznámka autorky hoskovavl

Mazanec je krásně nadýchaný a vláčný i druhý den. Pokud vytvoříme houstičky, tak ty pečeme na 170 °C.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nadýchaný a vláčný mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ovwN

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nadýchaný a vláčný mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ovwN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Dnes jsem upekla jen z poloviční dávky. Těsto jde vymíchat i ručně, sladěnka není třeba. Peču za průběžného potírání máslem.

Z poloviny těsta jsem upekla mazanec a z druhé poloviny loupáčky:-8
S těstem se velmi dobře pracovalo. Lepší mazanec jsem ještě nejedla, těsto uvnitř je jako dech:yes::yes::yes:
Děkuji za bezva recept:-K

Vyzkoušeno, jen na mě málo sladký, ale příště přidám vic cukru. Jinak dokonalý ;-):-D

Nejlepší mazanec jaký jsem kdy jedla, ani moje mamka takový neumí!:-

Upečeno, udělala jsem z této dávky dva. S těstem se krásně pracovalo. Jsem zvědavá, až zakrojím, jak bude chutnat. Děkuji za recept:-K Tak je druhý den a po zakrojení můžu doporučit.:yes::-p:-* Je skvělý a vůbec se nedrobí. Vláčný a nadýchaný. :-O:yes:

tak ho teda zkoušim a jsem zvědavá jaký bude.:-)

Kratochvílová Jana 4. 11. 2011 21:24
Tak vam reknu mile damy, mazanec byl VYBORNY! a ja jsem docela vybirava :)pekla jsem ho v troube, ne v pekarne, tu nemame... Takze doporucuji, opravdu na jednicku...:yes:

Vypadá moc pěkně:-p+:yes:

vypadá nádherně, o víkendu vyzkouším :-p:yes:

:yes::yes::yes:

Zdenka +++ - mrkni sem na odkaz - cathleen používá často Sladěnku a tady to ve svých stránkách vysvětluje, co to je: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/surovin...

Ten teda je super:-K jen se chci zeptat co je to sladěnka:-O dávám 1:yes:

Tématické fráze:
nadýchaný výborný velikonoční mazanec, vláčný velikonoční mazanec, nadýchaný velikonoční mazanec, mazanec, nejlepší máslový mazanec, maslovy mazanec, velikonocni mazanec vlacny, nejlepsi mazanec, nadýchaný mazanec z domácí pekárny, mazanec recept, mazanec z hladké mouky, vláčný kynutý mazanec, velikonoční mazanec nadýchaný, z jaké mouky mazanec, vyborny vlacny velikonoční mazanec, nadýchaný mazanec-recept, nadýchaný mazanec-recept, velikonoční vlačný mazanec, nahychany mazanec, máslový velikonoční mazanec

Suroviny:
droždí čerstvé, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, žloutek, máslo, tuk, rum, mléko, sladěnka, kůra citronová, sůl, žloutek, mléko, máslo

Přidat fotografie receptu