Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bibinčiny "startovací žemličky" trošku jinak

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 30 ks ze zapletených, 40 ks z obyčejných noh

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 378 kJ /
2 002 kcal
Bílkoviny73,78 g
Tuky18,93 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 243 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,23 g
Sacharidy375,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do domácí pekárny naložíme všechny suroviny tak, jak jsou napsané za sebou, jen semínka vložíme mezi mouku, aby byla zakrytá. Zvolíme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení. Krok 2: Po ukončení programu přendáme těsto na pracovní podložku, trochu prohněteme, rozdělíme buď na 4 díly a zapleteme 2 večky ze dvou copů, nebo rozdělíme na 2 díly a uválíme dvě veky. Krok 3: Přendáme na plech na pečící papír a 30 minut necháme pod utěrkou přikryté kynout. Krok 4: Mezitím si zapneme a vyhřejeme troubu. Po 30 minutách potřeme vykynuté veky rozšlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby na 12 minut na 3/4 výkon upéct. Já mám troubu plynovou, trochu mi připéká, tak po 6 minutách otáčím plech a dopékám dalších 6 minut. Je-li opravdu upečeno se přesvědčíme píchnutím špejlí do těsta. Krok 5: Ihned po upečení veky přendáme na mřížku vychladit. Už jsem zkoušela i rozpustné Nescafé (50 ml), ale těsto se mi zdálo být trochu nahořklé. Melta v těstě není cítit a hezky ho zabarví, že pečivo není úplně bílé.

Zveřejněno 3. 5. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Použila jsem částečně suroviny s Bibinčiným souhlasem z jejich výtečných žemliček

http://www.toprecepty.cz/recept/10667-babicciny-st...

za což ji moc děkuji! Toto těsto je taky dobré a ráda z něj peču. Hotové pečivo vydrží-pokud vydrží:-) hezky vláčné 4 dny.Pokud přidáte 2 PL namočených rozinek a 1 KL cukru navíc,také je to dobré.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bibinčiny "startovací žemličky" trošku jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QNPq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bibinčiny "startovací žemličky" trošku jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QNPq

Marie

Komentáře (24)

krásné žemličky, ukládám :-K:yes:

Anna Kocikova:já mám doma meltu,úplně tu samou,moje dcera jí pije místo kávy když přijde.;-)

:-))Za hezké komentáře a body všem moc děkuji:-K:-K
Simi meltu raději používám porcovanouhttp://kava.heureka.cz/melta-porce-1x-20x7g/je s tím míň práce:-8
CHtěla bych ještě zkusit Caro,co používá Srettkahttp://kava.heureka.cz/nestle-caro-200-g/ale u nás mají zatím jen 200g balení:-)Musím vyčíhnout,až bude menší;-)

super receptík tak to zkusím taky to se mi líbí a meltu mám též doma.;-):yes:+1

srettka: já z tebe nemůžu!!:-D:-D V televizi hokej Rusi se Slováky a vůbec se nemůžu soustředit a že to jsou teda nervy!:-D

Tak u nás mají meltu levnější než Caro.:-)

:-K:-K:-p:-p Moc prima nápad Aničko:-K:yes::yes::-p:-)

Všem moc děkuji za body a hlavně super komentáře,které mi opravdu hodně zvedly náladu:-K:-K:-DUž jsem se takto dlouho nepobavila;-):-D:-D
BIBINKO,teď se u nás nějak moc nejedlo:-/tak večky od pátku vydržely až do dneška:-8Byly opravdu měkké,možná je to tím kefírem:-*co si ho dělám doma každý den,tak ho cpu všude:-)
STUSKO ano bez pekárny těsto vypracovat a nechat v teple přikryté kynout až zdvojnásobí objem,pak udělat veky a ještě na plechu nechat před pečením 30 minut nakynout.
SRETTI,REBI-CARO bude určitě lepší,pokud se nemusí rozpouštět.Mě zatím odrazuje cena:-OAle meltu mám sáčkovanou,tak to zase taková hrůza není;-)

Rebi,stretti,holky,fakt se dobře bavím:-D:-D

Ani,děláš chutě;-):yes:

handra vod švédskýho ogara tě došla?? no toť, to se bude u rebarborů cecko lesknout jak gule psí:-O:yes: ale bacha abys při tom lešťandu nevydřela až dírky...třeba ve voknech:-))
kúpiš ten roztok vod Cara?? dobře děláš diuče zlatý:-*,nenaděláš švajnerajnu a ještě si šmákneš;-):-)):yes:

srettka:ti věřím,cérko:-D:-D aj handr mikrovláknový už mám na počtě:-D:-D:-D:yes:a iďací z počty,koupím to Caro,a ešivá mě nikdo neuvidí,kúpim aj dvě pixle:-8:-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes:

Aničko, výborný nápad ;-). Žemličky už jsem dělala a byly moc dobré :-p, proto věřím, že i tohle bude dobrota :-p. +1:yes:

Udělám i bez pekárny.Těsto¨má kynout?

rebarborko...chuť je stejná bych řekla, ale je beze zbytku a můžeš ho do pekárny vrazit v suché formě, ne svářet meltu v hrncu:-p

Tématické fráze:
barvení vajec meltou, rozdíl mezi meltou a carem, buchta s meltou, rozdíl mezi caro a meltou, rozdíl mezi meltou a caro, housky zadělané s kefírem, jak se vaří melta, melta recept, je zdravější caro nebo melta, babicciny startovaci zemlicky, startovací žemličky, slunečnicová veka, žemličky bez kynutí, rozdíl mezi carem a meltou, domaci pecivo zemlicky, buchta z kefíru, žemličky, dobré domácí žemličky, hrníčkové houstíčky na primě, startovasci žemločky

Suroviny:
kefír, melta, žloutek, olej, cukr krupice, sůl, mouka hladká, semínka slunečnicová, mák, droždí

Přidat fotografie receptu