Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronovo-pomerančový koncentrát na výrobu džusu

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 2 l koncentrátu

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 801 kJ /
4 255 kcal
Bílkoviny5,04 g
Tuky2,88 g
Vláknina16,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 29 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 043,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citrony a pomeranče dobře umyjeme a nakrájíme je i s kůrou na větší kostky, špičky můžeme odkrojit, dáme do hrnce a zalijeme vodou a vaříme asi 1 hodinu do změknutí ovoce. Rozvařenou směs rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Přisypeme cukr a kyselinu citronovou a ještě jednou promixujeme. Krok 2: Vzniklé směsi by mělo být asi 2 litry.
Po vychladnutí nalijeme do PET - láhve a uložíme do lednice. Krok 3: Tento koncentrát by vystačil na smíchání s 10-ti litry vody.
Před podáváním nalijeme koncentrát do sklenic a dolijeme podle chuti vodou a rozmícháme.

Zveřejněno 7. 5. 2011

Poznámka autorky ivulinka

Recept jsem dostala od manželovy tety a u ní jsem ho vlastně i poprve ochutnala. Ona ale celý koncentrát naředila 10 l vody.

Při představě, že bych v lednici měla uloženo asi 12 l nápoje jsem se rozhodla, že si raději do lednice dám jen koncentrát, dva litry jsou přeci jen méně než litrů dvanáct.

A velice mile mě překvapila snadná příprava tohoto lahodného nápoje.

Původně jsem chtěla přiložit fotku k některému zdejšímu podobnému receptu, ale po důkladném prozkoumání jsem zjistila, že tento recept tu není.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronovo-pomerančový koncentrát na výrobu džusu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZwA2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronovo-pomerančový koncentrát na výrobu džusu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZwA2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Výborné :-) . Sice 100% šťáva je nejlepší, ale na změnu bomba!
Na mne je tedy osobně 1kg cukru moc, nedala jsem ani 1/2kg ale děkuji za recept + bodík :yes:

Tento recept je moc dobrý, jsem schopna ho vypít dost a dost :-). Jen jsem si ho trochu upravila: 4 pomeranče,2 citrony(oškrabu jen oranžovou kůru), lžičku kyseliny citronové a půl kila cukru - dávám do 10litrů vody. Opravdu skvělý recept.

Právě doděláno, já 3 pomeranče oloupala a 1 dala s kůrou k tomu 1 grep a 1 citron - dolila jsem 7 litry vody a až to vychladne doliju do flašek všem doporučuji :yes::yes::yes::-p:-K

Kura se muze dat vzdycky, ale jen nastrouhat tu oranzovou cast kury z pomerance a zlutou z citronu. Nesmi se tam dostat bila cast kury, ktera zbyde po nastrouhani te barevne casti. Ta bila, ostrouhana slupka se oloupe. Ta dela tu horkou chut.

ivulinka: Rozhodně sebou letos na dovolenou vezmu ponorný mixer.;-) Protože koncentrát z čerstvě trhaných a na slunci zralých pomerančů a citronů na jihu Itálie bude prostě báječný:yes: :-K

Sarovka:jsem nadšená, že ty jsi nadšená z mého receptu:-K:yes::-!
Děkuji za vyzkoušení, taky tuto šťávinku máme rádi:-)

Ivulinko, přečetla jsem recept a komentáře a upravila jsem si postup:-D Oloupala jsem pomeranče a citrony a dala je do misky, svařila jsem kůry v cukrovém rozvaru. Pak vše smíchala a rozmixovala. Jsem naprosto nadšená. :yes: Děkuji, budu často a ráda opakovat.:-K

Michaela Medkova: poslední dobou jsem se naučila kůru z velké části odstranit taky, díky za komentík a za obrázek:-K

Koncentrát je hotový, nalitý i v lahvích.Mě a manželovi velmi chutná, ale nevím co řeknou děti, přeci jen je trochu hořčí. Možná, že příště pomeranče oloupu.;-) Díky za recept a posílám bodíčka.Přidávám i foto.

ty jo, tak to vyzkouším určitě, hned si jdu koupit ovoce!!:-O:-p:yes:

:yes:,,dovětek Václava nemá chybu..jednodušší a velmi chutný koncentrát:-K:-K:-K

Ivanko. Nějak mi unikl tvůj recept z května a až nyní jsem si všíml. Já dělám koncentrát na limonády a i do čaje již řadu let a začínal jsem podobně jako ty. Ale vždy mi z toho vznikla chuť spíše připomínající "LIFT", což je samozřejmě také moc dobré, ale vytrácela se mi z toho ta pravá chuť citrónů a i trochu trpkosti z kůry. Zjistil jsem, že je to tím vařením. Proto již řadu let dělám , jak říkám CITRÓNKU nevařenou.
Rozkutruji 4 citróny(celé), 1 grep(CELÝ), 2pmeranče(celé) a tuto hmotu zředím cca 1 litrem převařené vody a nechám stát za občasného míchání 24 hod. Pak vodu scedím přez plátýnko a uvařím 1 kg cukru s co možná málo vody a přidám dost kyseliny citronové . Po vychladnutí smíchám citrusový koncentrát s tímto kyselo sladkým sirupem. Vzniký výrobek je fantasticky dobrý, osvěžující jak s vodou, tak v čaji a podobně. Již pár měsíců mám koupený domácí výrobník sifonu (dost propagovaný a je super) a sifon s touto šťávou a s ledem a ve džbánu s pár kolečky citrńu nebo limetka, či pomeranče všechny vždy nadchne. Ale jnáč máš +bodík

spagetka:Moc děkuji,jdu na to;-)

Hanka: bez problémů v lednici i několik měsíců, pokud ho nevypijete dřív.... znám ten recept od malinka, měli jsme ve sklepě vždy několik litrů a jelikož byla skvělá vodaze studny, minerálky jsme nekupovali a babička vždycky obměňovala ovoce, jééé :-*:-*:-*:-*:-p:-p:-p:-p
No a při úklidu jsem objevila lahev označenou půl roku před tím... byla skvělá pořád :yes::yes::yes:
Ivuli, jééé já nedala bodík, napravuji :yes::yes::yes:
a máš pravdu, vždycky to byl jen koncetrát, který se dle potřeby naředil;-):-p

Dobrý den,můžete mi prosím napsat jak dlouho koncentrát vydrží?

Zuzka: to já taky ee..nemám ráda ty koustíčky dužiny:-//:-D
ale dá se to přecedit přes nějaké plátýnko nebo mul;-):yes:

Jojo, taky nam to mamka delavala, jen z pomerancu. Meli jsme pak doma plnou spiz dzusu :-p Ja dala jen pul kila cukru a trochu mene kyseliny citronove. Dnes zkusim i s mrkvi a oloupat kuru. I po rozmixovani zbydou kousicky a to moji dcerunce nejelo :-))

Děkuji za odpověď Ivanko, byla jsem rychlejší a chuťovečku hned šla vařit, bez kůry i mrkve ( příště zkusím s mrkví ), místo celého kg cukru bílého jsem dala půl kg třtinového a půl bílého. Je to výborné i s touto úpravou;-)

Anduli: Dej jen malinko, má to pak aromatičtější chuť s tou kůrou.
Raději pak ale předej mrkve, abys dosáhla sytější barvy, i já jsem už tak dělala, mám ji pořád v lednic v PET láhvi a je pořád při ruce, hlavně manželovi;-)

Co by se stalo, kdybych tam nedala tu kůru?? Ta mi tam moc nesedí. Mylíte, že by to hodně změnilo chuť ? Díky

Petra Ku.: té vody tolik, aby bylo ovoce ponořené.

Skvělý nápad, Ivi! Akorát, přiznám se, se mi tam nelíbí to kilo cukru. Též není moc zdravé na dětské zoubky. Ale když ho nahradím nějakým umělým sladidlem. . . brrrr, tak to né. :yes::-p+

Ivulinko, prosím, kolik té vody má být, když budu zalívat nakrájené ovoce? Tolik, aby bylo celé schované, nebo i víc?

:yes: jak od maminky;-)

To je něco pro mne, dělám si už 14 dní denně mix ovoce v mixeru, zázvor vše možné a ovoce a vodu převařenou, měla jsem to ted v nedělnim Blesku a moc je to prima denně pit, a toto si ráda napísí, prima věc, prima díky:-K:-K:yes::yes:

:yes::yes:

Díky za oživení paměti:-O,dělávala jsem,když byli kluci malí,ale i s mrkví.Na horké dny ideální:yes::yes:

Taky máte někdo takový ten pocit, při pohledu na ty nádherné fotky, že lížete citrón?:-D Normálně mám žízeň!:-p Ivo, dělám to stejně. Někdy přidám jablko, někdy kousek mrkve na barvu.:yes:

:yes: tento recept znám strašně moc let, je dobrý - já dělávám někdy jen pomerančový. Taky je dobré zamrazit si kostičky a dolévat minerálkou, v létě je to moc osvěžující.:-K

Vypadá to moc dobře a určitě vyzkouším :yes:

Tématické fráze:
domácí pomerančový džus, jak vyrobit celerový džus, domaci celerovy dzus, celerovy džus, celerový džus recept, domácí džus, domaci vyroba pomerancoveho dzusu, recept domácí celerový džus, domaci vyroba dzusu, pomerančový džus, jak vyrobit pomerancovy dzus, recept na celerovy džus, zdravé domácí džusy, domaci dzus s pomeranc, celerový džus prodejny, domácí výroba celerového džusu, domácí džus z pomerančů, pomerančový džus s citronem, domácí výrobky tety petry, pomerančový džus ze šlupek

Suroviny:
citron, pomeranče, cukr krupice, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu