Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek patří mezi suroviny, které mimo jejich sezónu neseženeme. Nejlepším způsobem, jak ho uchovat a vychutnat pak i během roku, je připravit z něj pesto. Na přípravě není nic těžkého a v lednici pesto vydrží opravdu velmi dlouho.

Hodnocení receptu je 5,0 (51×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lemarti

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 012 kJ /
959 kcal
Bílkoviny4,20 g
Tuky101,20 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,00 g
Sůl15,00 g
Sacharidy4,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lístky česneku omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Krok 2: Tyčovým mixérem je s částí oleje v misce rozmixujeme, nebo je můžeme nasekat nadrobno nožem. Krok 3: Přidáme sůl, zbytek oleje a zamícháme. Krok 4: Pesto urovnáme do skleničky, povrch zalijeme vrstvou oleje, hrdlo skleničky otřeme čistou utěrkou a uzavřeme. Krok 5: Uchováváme v lednici, kde vydrží až do příští sezóny medvědího česneku. Po každém odebrání opět pesto zalijeme olejem tak, aby nevyčnívalo a nepřišlo do styku se vzduchem.

TIP: Jak a kam použít pesto z medvědího česneku?

Zveřejněno 8. 5. 2011

Poznámka autorky lemarti

Recept mám z jednoho německého webu a je výtečný. Chuť česneku mi přijde ještě silnější, než samotné čerstvé listy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pesto z medvědího česneku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B8D2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pesto z medvědího česneku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B8D2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (75)

Jednoduchá příprava a výsledek skvělý. Vynikající chuť. Olivový olej jsem nahradil zdravější variantou; olejem světlice barvířské.

Snadné a také opravdu skvělé :-) Pesto mě pravidelně zachraňuje, když mi dojdou nápady, co připravit k obědu :-D

15g soli je podle me moc …

????????✌

Na přípravu pesta jsem použila větší sekáček potravin a listy jsem rozsekala společně s olejem a solí. Soli jsem dala o trošku méně. Dovolila jsem si přidat foto. :-K

Pesto jsem si také udělala, a do jedné skleničky jsem přidala ještě 2 stroužky česneku ;-) aby mělo větší "grády" .... :-D :-K , ale nevím, jak přidat foto... :-(

MILI.@: noo - přes nabídku pod fotkou "přidat fotografii" :-)

Začíná mi vylézat z hlíny, těším se, že si toto pesto udělám.

Jak ho pak skladovat? V lednici? Ve špajzce? Jak dlouho vydrží? Děkuji :)

Super recept Dekuji včera jsem ho dělala bodik k tomu :yes:

Mám hotovo, děkuji za recept, pesto je super :-) Přikládám foto.

zahradník 23. 3. 2017 05:28
každý ví co se dělá moc rychle není dobře protože to vyloučí další látky které přebijí chut toho púvodního záměru, proto nakrájet na drobno a potom dřevem míchat to úplně stačí já je mám nejraděj se zaleným salátem jsem prostě králík

Umixovat v olivovém oleji a přidat rozsekané, umleté ořechy vlašské, nebo slunečnicová semínka.

Listy jsem natrhala na Hvězdě v Praze, doma vyprala v odstředivce na salát , osušila a rozmixovala v klasickým blenderu na koktejly s:amotné, Sůl a olej jsem dala nakonec a jen zamíchala. No a pak jsem nadšeně ochutnala.. A... Je to strašně hořký... ;-(8-(:no: ...snad se rozleží, ale moc tomu nevěřím ... Má někdo nápad co s tím a jak tomu předejít ?? Díky

Petra: Dost záleží na kvalitě a chuti oleje, který použijete... Stejně tak když do pesta přidáte ořechy nebo semena - můžete chuť vylepšit kvalitními anebo totálně zkazit lacinými produkty.

Zobrazit 4 starší odpovědi

když to nejde s mixerem,jde to dobře s mlýmkem na maso,i ručním,jdou stonky i s listím a květy

Mixovala jsem v Thermomixu,trvalo to dlouho,dneska jsem mlela na masovém strojku a super.:-)

Právě mám za sebou první pokus a podařilo se. Použila jsem tyčový mixer a bez problémů, jen jsem první dala olej a oříšky (vlašské) a k tomu po částech přidávala pokrájené listy. Přidala jsem i Parmezán a je to moc dobré. Jen soli jsem dala méně než je v receptu, tak doufám že se pesto nezkazí. Olej jsem použila olivový Franz Josef pro jeho jemnou chuť. Doporučuji. Děkuji za recept.

Dobrý den,poraďte mi, prosím, v jakém mixéru jste listy mixovali. A mixovali jste celé nebo predkrajene listy. S olejem a solí nebo bez? Tyčový mixér se ucpává, stolní to vůbec nebere. Mám celou kuchyň zelenou a nejde mi to :-))

Miloslava 17. 4. 2016 20:52
Já mixovala ručním mixérem,mám nádobku s tím sekáčkem,tak v tom,nacpala jsem tam lístky,sůl,olej a vše rozmixovala

Zobrazit 7 starších odpovědí

Ivana Gregorová 28. 3. 2016 17:32
Tak pesto uděláno :) díky za recept:) jen mě pobavil ten popisek: dvojitá dávka :D já děla čtveřitou dávku :D

Kolín a okolí Labe je plné medvěda:-), tak letos budou žně:-)).Tento recept se nemusí dělat jen z medvěda, stačí bazalka a přidat kuchynský česnek.S oříšky je to tak že do pravého pesta patří(vlašské,piniové) a samozřejmě parmezán.No a sůl jen špetičku protože se používá do různých pokrmů kde sůl již je.Konzervuje to kvalitní olej v lednici a mimo lednici to lze na nekolik minut sterilizovat.cca 10minut.

Petra Látalová 15. 2. 2016 08:28
Dobrý den,každý píše naložit do kvalitního oleje...tak mě napadlo nakrájený nebo rozmixovaný česnek smíchat s rozpuštěným sádlem,(může se hezky mazat hned na chleba) nebo jej napěchovat do sklenice a nalít trochu jen na povrch,co myslíte???? a co pomlet na mlýnku na maso-neztratí vitamíny při styku se železem?

Kristýna: Myslím, že pesto se dělá vždy jen z čerstvých rostlin :-)

Kristýna 18. 9. 2015 21:58
Je možné udělat pesto ze sušeného medvědího česneku?Pokud ano jaké množství mám použít.Děkuji

Dostala jsem dvě skleničky pesta od snachy,lidičky,to je taková bašta,že se to nedá popsat! Bez vlašáků a sýra,jen česnek,soli jen malinko a olivový olej.Na maso,do nádivek,do zapečené brokolice nebo cukety,prostě úžasné!Příští rok jdu nasbírat a udělám si aspoň 10 skleniček.

Bezva recept! Soli jsem dala jen trošku protože skoro nesolím, trochu mletých vlašáků a vrchovatou lžíci strouhaného sýra - mňam! A česnek jsem měla mražený, protože když byl čerstvý neměla jsem čas pesto udělat, I tak je výborné. Dala jsem olivový olej, mám ho ráa, ale přijde mi do toho moc "drsný", do příští dávku použiji slunečnicový. :-D:-))

mili: Mili, a jinak množství dáváš stejné? 120g čerstvého česneku a 100ml oleje? Dala jsem na to množství jen 5g soli a fuuuha...to se nedá jíst. dííkyy :)

Zase jsen si naběhl s hnusným hořkým olivovým panickým olejem. ;-(

dobrý den, slyšel někdo o česneku medvědím nalořený v soli jako konzervát a při potřebě se jenom smíchá porce s olejem ? Díky za radu i zkušenost .

Nekdo dava jako konzervant umeoocet - myslite, ze je to potreba? Diky za pripadne odpovedi :)

mili: nepisete jak dlouho takova sklenicka (s timto obsahem) vydrzi. Rok?
Dekuji za odpoved :-8

Dělám každý rok cca 25-30 skleniček, sůl nedávám vůbec, pouze kvalitní olivový olej, na každou dávku 5 jader vlašského ořechu a lžíci strouhaného parmezánu - příbuzní a známí mi sklenky trhají od ruky :-)))

Tématické fráze:
pesto z medvědího česneku, pesto z česneku medvědího, medvědí česnek pesto, medvědí česnek recepty, pesto z medvědího česneku recept, medvědí česnek pesto recept, medvědí česnek, recept na pesto z medvědího česneku, pesto z medvědího, medvědí česnek v kuchyni, pesto medvědí česnek, domácí pesto z medvědího česneku, česnekové pesto, pesto medvědí česnek recept, česnek medvědí recepty, medvědí česnek v kuchyni pesto, recepty z medvediho cesneku, recept pesto z medvediho cesneku, pesto, medvědí pesto

Suroviny:
česnek mědvědí, sůl, olej rostlinný

Přidat fotografie receptu