Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanový bramborový guláš s houbami

Receptů na bramborový guláš najdete spousty. Tentokrát jsou k bramborám a kvalitním párkům přidané i houby a hotový guláš je zjemněný smetanou. Vyzkoušejte a uvidíte, že rodina ocení vaše kuchařské schopnosti.

Hodnocení receptu je 5,0 (54×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 975 kJ /
1 906 kcal
Bílkoviny73,65 g
Tuky112,54 g
Vláknina31,68 g
Cholesterol 198 mg
Sodík 2,51 g
Sůl6,00 g
Sacharidy135,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji do světle zlatavé barvy. Přidáme mletou papriku, zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vývarem nebo vodou. Pokud bychom nechali papriku dlouho, tak hořkne. Krok 2: Přidáme brambory nakrájené na kostky, párky nakrájené na kolečka, nakrájené houby, sůl, mletý pepř a přivedeme k varu. Krok 3: Hladkou mouku rozšleháme v části mléka, guláš zahustíme, stále mícháme, přidáme zbytek mléka a podle potřeby vývar nebo vodu, podle požadované hustoty guláše. Mícháme, až se zavaří, pak teplotu zmírníme a necháme za občasného promíchání lehce provařit, asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Ke konci přidáme sladkou smetanu. Krok 4: Můžeme dát méně mléka nebo vůbec a celý kelímek smetany. V tomto receptu jsou použity lesní houby, sterilované ve vlastní šťávě. Doporučujeme připravovat v nádobí se silným dnem. Podáváme s pečivem.

TIP: 20 receptů na nejlepší guláše

Zveřejněno 12. 5. 2011

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Kuchařka Speciality teplé kuchyně od Zdeňka Roubínka.

Recept na sterilované houby je tady

http://www.toprecepty.cz/recept/2514-houby-ve-vlas...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smetanový bramborový guláš s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DYz5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smetanový bramborový guláš s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DYz5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

:-)<3:yes::yes: ten mám moc ráda - taky bych došla :-K

Hledala jsem recept na bramborovy gulas "trochu jinak" sice jsem nemela houby, ale i tak je výborný. Se smetanou me to snad ani nenapadlo. Moc dekuji a urcite budeme delat znovu.:yes:

Tak musím napsat, že jsem dneska šla cíleně na Top recepty, abych si našla nějaký jiný recept na bramborový guláš, než jaký dělám klasicky stejně já. :-D Hned první recept byl ten váš. Jakmile jsem uviděla to mléko a smetanu a houby, tak jsem byla v údivu. :D Všechny ingredience jsem měla doma, tak jsem ho uvařila, jen bez hřibečků, které můj manžel bohužel nejí. I tak byl guláš výborný. :-) Manžel přišel s talířem a já se ho ptala, jak mu chutnal. A on no, že se díval, že je světlejší na guláš, ale výborný. Tak jsem mu prozradila tajemství Top receptů a on sám mi sdělil, ať tu napíšu: Že VÝBORNÝ !!! :yes: Děkuji za recept :yes:

no jéje, konečně normální bramborovej guláš :-D zkoukla jsem tady asi 10 receptů a jímala mě hrůza, normálně samá oranžová řídká voda s nakrájeným párkem, no šílené :-(( dělám ho podobně jako vy a potřebovala jsem si to oživit, takže moc děkuji :-K

BILKOVAI: Děkuji:-K:-* Já zase více používám v teplé kuchyni sladkou smetanu, ale jasně, že můžeš dát tu "svoji":-))
A k tomu P.S.: :-D:-D:-D

Náhodně jsem natrefila na Tvůj recept, který se prezentoval jako "podobný". Nádherné fotky,:-O:-O:-O akorát mně víc láká dát zakysanou smetanu místo sladké.Na té totiž ujíždím:-p:-* To je můj problém:-8 Ale bodík musím dát......+1:yes::yes::yes:
P.S. Teď jsem se podívala na Tvůj profil a máš stejné motto, jako já. Akorát Ty jsi slušnější:-D:-D

xanny::-)) Děkuji:-K

Už je na sporáku, voní celý dům :yes:. Bude na dnešní večeři, jak ochutnávám, asi nic nezbude :-p.
Kmín jsem přidala, nějak mi k houbám patří.....:-)
A plus bodík letí...............;-):yes:

Všem děkuji za milé komentáře:-K

Arween: Tobě navíc děkuji za vyzkoušení a bodík, jsem opravdu moc ráda že chutnalo:-K

Výborný!:yes:
Já mám ráda klasická jídla něčím ozvláštněná;-)
Nakonec jsem ani smetanu nedávala, přišlo mi to jemné i s mlékem a přidala jsem kvůli manžovi trošku pálivé papriky a ten se jen oblizoval:-)
Bodík už letí:-K

Merylas :-D:yes: dělám téměř stejně (dávám i bobkový list), je výborný, někdy přidávám ke konci i nakrájenou sladkokyselou okurku - prý je to krkonošský bramborový guláš - nevím, ale je to opravdu dobrota, moc se Ti povedl:-D

Merylas, já dost často dávám do buřtguláše smetanu, zjemní ho to, ale houby sem asi ještě nepoužila, tak to prubnu. Dávám 19.bod:yes:

Z takové krásné mísy bych si tuhle dobrotu také nabrala:-p+18:yes:

mery máš to pěkný. to mě ještě nenapadlo, do buřtguláša vrazit smetanu:-O a s hubkama:-p to musí být lahodná kombinace pro chuťové pohárky:yes::yes:

:yes::yes:Jooo, naše Maruška umííí!:-DNechala bych se k tobě pozvat na oběd...:-p

Jejda, jsem nemocna a vubec nemam chut k jidlu, ale ted jsem ji dostala....;-) +1.

Děkuji za milé komentáře všem, kterým se tohle jídlo líbí:-K

Jára: Ano, buřt guláš je běžné jídlo, tento se liší v tom, že je jemnější, nedává se česnek, kmín, majoránka a navíc oproti klasice se přidávají houby, mléko a smetana.
Netvrdila bych, že ho umí každý chlap. Je spousta mužů, kteří vařit neumí a trefí třeba jen v kuchyni do lednice pro pivo. Umí třeba zase jiné věci. Tak pokud by si ho uvařit chtěli, tak mají recept k dispozici;-)A je taky dost začínajících, kteří vysloveně hledají recepty na běžné, rychlé, nenáročné a levné jídla. A je jinak fajn, že Ti dělá chutě znojemská. Tvrdím, že tady na Topkách si každý vybere podle svého gusta;-). A co se týče tleskání, tak pokud Ti uniká jen tohle, tak to by mě vůbec netrápilo:-)

Tady je u tohodle receptu jasné, že je to běžný jídlo, umí ho i každý chlap, má někdo jiný nádobí, a co taková znojemská tady mi děla větší chutě než blbej buřt guláš,nebo je to přehlídka nádobí, uniká mi proč se tleská v tomhle babinci:no::-//:-((

To je ovšem nádhera, nezaslouží nic menšího než uložení, tisk a vyzkoušení...:yes::-K Bod putuje jako průzkumník, pěkně předem...:-)

Maruško, krásný buřtguášek, já ho mám moc ráda:yes::-p+

:-KMoc pěkné+:yes::yes:

To bych mohla!!:-p

tenhle houbový buřtgulášek miluji...:-p:yes:
opět krásné fotky, Merylas :yes:
miska je výborná, jídlo vypadá hned ještě zajímavěji :yes:

jo, znám, dělám ho i v zimě, jako houbový gulášek, z hub mražených i z hub čerstvých, někdy do toho takto brambůrky, aneb bez a pak knedlícek, hm nam..:-K::-p:yes:

Zítra udělám k obědu, nebudu dopoledne doma, takže to bude rychlovka:yes:

překrásně naservírováno:-K:-K
hmm,dala bych si:-p:-p
máš štěstí,že jsem po večeři..jinak....:-D:-D:yes:

Tak to dělám stejně - jen ne ze sušených, z těch dalších jo, ale je to :-p:-p:yes::yes: a dík za tip na tu misku :yes::yes:

Tématické fráze:
houbový guláš s bramborem, houbový guláš se smetanou, krkonošský guláš, bramborový guláš se žampiony, buřtguláš s žampiony, buřt guláš s houbami, bramborový guláš, houbový bramborový guláš, krkonošský guláš recept, houbový guláš z mražených hub, houbový guláš se zakysanou smetanou, burtgulas s houbami, smetanový guláš, bramborový guláš recept, bramborový guláš s žampiony, bramborovo houbovy gulas, jak zavařit guláš, smetanový houbový guláš, bramborový guláš jinak, zavařit guláš

Suroviny:
olej, cibule, paprika sušená sladká, brambory, párky, houby lesní, sůl, pepř mletý, vývar masový, mouka hladká, mléko, smetana 12%

Přidat fotografie receptu