Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemná polévka s chutí pečených brambor

Hodnocení receptu je 4,7 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gabi.gabi

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 518 kJ /
841 kcal
Bílkoviny22,73 g
Tuky5,21 g
Vláknina22,09 g
Cholesterol 1 mg
Sodík 733 mg
Sůl1,82 g
Sacharidy164,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory opékáme na másle, které jsme si předem rozehřáli. Brambory by měly zaplňovat přibližně 3/4 hrnce. Krok 2: Když brambory chytnou zlatou barvu, přihodíme bujóny a ještě chvilku opékáme. Potom zalijeme vařící vodou, těsně nad brambory a necháme uvařit do měkka. Krok 3: Potom stáhneme z plotny, brambory i s vodou rozmixujeme, vrátíme zpátky na oheň. Osolíme, opepříme, případně přidáme houby, které jsme si předem namočili nebo sušenou zeleninu. Ještě chvilku provaříme a můžeme podávat. Krok 4: Polévka by měla být jemná, bez kousků brambor a spíše hustší a krémová. Krok 5: Dle chuti strávníků se dají na hotovou polévku nasypat krutony nebo můžeme podávat s opečeným toastem.

Zveřejněno 20. 5. 2011

Poznámka autora gabi.gabi

Tato polévka patří mezi moje nejoblíbenější, opravdu zkuste:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemná polévka s chutí pečených brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gx1j

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemná polévka s chutí pečených brambor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gx1j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

milka011::-p

Gabi,moc ďakujem za recept,je výborná:-p:-p:yes:Už patrí aj medzi naše najobľúbenejšie:-))Tiež som tam dala nakoniec huby,ako Eliza,ale na fotke to neni vidieť:-8Budem opakovať:-!;-)

opravdu výýýýýbornáááá:-p sklidila jsem velikou pochvalu od celé rodiny a i já jsem si moc pochutnala.Moc děkuju:-)

Jsem ráda že polévka chutnala a děkuji za krásnou fotodokumentaci:yes::-)

No tak to fakt vypadá moc dobře, určitě vyzkouším:-p:yes:

Polévka je fantastická, posílám jí velký bod a foto. Doporučuji vyzkoušet, sama jsem ji rozhodně nevařila naposledy.:-p:yes:

Betyna:proč ne čerstvá,zmražená nebo konzervovaná??Protože prostě sušená:-D Nevím co na to odpověděť.
Jinak gramáž másla jsem zblbla, protože jsem nejdřív myslela že každý ví že myslím čtvrtku z klasické kostky a pak špatně napsala 500g.
A pokud by se vám celý postup jídla nechtěl dělat,tak ho prostě nedělejte.Já vás nepřijdu doma kontrolovat, jestli jste ji udělala k nedělnímu obědu;-)

Bety, ja ji budu delat asi pristi tyden, tak napisu presny recept, ale myslim, ze ma mnoho variant, takze tuhle vyzkousim. Sice trochu upravim, podle nasich chuti, ale verim, ze se uvarit da... Tu co jsem uvedla v komentari delam pokazde, kdyz grilujeme a zbydou pecene brambory ve slupce. Ty potom pouze oloupu a udelam polevku....Prece je nevyhodim :-D:-D:-D, ale polevka je z nich vazne bajecna....;-). Pridam recept s presnym postupem, mas pravdu, v mnoha bodech se lisi, ale ty pecene brambory tomu vazne daji smak....;-):-):-).

Daniella O.: takže z pečených brambor, bez zeleniny, ale se smetanou, sýrem, pažitkou a slaninou... hm, to mi zní jako úplně jiná polévka :-D než jako ta ze syrových brambor opékaných na másle a se sušenými houbami či zeleninou - a to tam ani nemusí být...

Me se polevka libi a znam ji, ale z pecenych brambor ve slupce. Pouze nedavam susenou zeleninu, ale trochu smetany, syr (muze byt i s paprickami ) a nezalevam vodou, ale vyvarem. Posypat opecenou slaninkou a pazitkou a je to dobrota :yes::-p. Nazev mi nevadi, proc :-?:-?:-?. Zarazeni je spravne, tak si tohle asi nikdo nenalije na spagety....:-D:-D:-D. V tomto pripade mi kritizovani autorky za nazev prijde zbytecne. Me spise vadi, kdyz nekdo nazve jidlo " Mexicke".....neco a s mexikem to ma spolecne pouze fazole....:-D:-D:-D. Mnozstvi masla myslim, ze si kazda kucharka odhadne sama ;-). Protoze tuhle polevku znam a je vyborna, davam bodik ...;-).

já (neregistrovaný/á) - jo v Albertuu a Intersparu. Ale souhlasím, že se za klasiku považuje 250 g

Neviděla jsem ještě kostku másla s gramáží 500 g,řekla bych,že za klasickou kostku se považuje 250 g.Je někde 500 g kostka k dostání?Opravdu jsem ji ještě nikde v krámě neviděla.

Nelíbí se mi název ani recept. Vůbec by se mi nechtělo opékat 3/4 hrnce brambor do zlatova a pak je pražit dál s bujónem.
Klasickou kostku másla u nás prodávají 250g a říká se jí čtvrtka másla, protože je to čtvrtina z kila. Polovina z klasické kostky másla je 125g a říká se jí osmička másla, protože je to osmina z kila...
sušená zelenina nebo sušené houby - nemusí být? a co čerstvá? Nebo zmražená? Nebo konzervovaná? :-// :no:

gabi.gabi. 20. 5. 2011 19:18
Jana Remkova:
bazírujete na blbosti.Když je to v kategorii polévky a ingredience tomu též nasvědčují, tak těžko je to zaměnitelné s bábovkou.Nebuďte hnidopich:-D

Děvčata;-), je tu spousta receptů s jen velmi orientačními údaji, kde se píše, "že to snad každý pozná".Často jsem na to upozorňovala, takže si nemyslím, že by původní rcp Gabi byl nějak extra nesrozumitelný.
viz zde http://www.toprecepty.cz/recept/6555-jablka-v-zupa...

gabi.gabi.: No, kdybys napsal(la) jemná polévka, nebo tak něco, tak chápu, ale název jídla.."Jemná s chutí pečených brambor", tak z toho jsem jelen. Já vím, že je to v kategorii polévky, ale nelíbí se mi ten název. Stačilo by napsat Jemná polévka...atd..

gabi.gabi. 20. 5. 2011 16:19
:-?:-?:-? Nechápu???

myšlenka 20. 5. 2011 16:01
Musím se zastat Jany Remkové, protože vznesla dost jasný dotaz: Co jemná? Asi ti tam chybí slovo polévka:-)):yes:

gabi.gabi. (neregistrovaný/á) - já třeba chápu (aspoň si myslím), že myslíš klasickou kostku o celkové gramáži 250 g - dřív se jiné nevyráběly, ale dnes je u nás k dostání i gramáž 125, 500 a i 625 - takže Kadlíkovu otázku chápu a fakt to chce upřesnit. Začínající kuchařka tvou skvělou polévku neuvaří, protože každý kdo začíná, musí nejdřív mít přesné váhy a zkušenostmi pak může až odhadovat ;-)
Tu zeleninu i houby - taky někdo nemusí pochopit, že je třeba to vařit, jak už se zmiňuje níže Maris - recept přece dáváš pro široký okruh, tak se musíš snažit, aby to bylo jasné každému ;-)

gabi.gabi. 20. 5. 2011 14:16
Kadlik: čtvrtkaz klasické kostky.Jinou gramáž másla neznám:-D

gabi.gabi. 20. 5. 2011 14:15
Jana Remková: co je prosím nesrozumitelné na slovu jemná:-? Prostě jemná, hladká,bez hrudek:-O

Maris: když budetete hodně míchat, tak se vám opečou.Mě se to vždy povedlo.:-)

gabi.gabi. 20. 5. 2011 14:13
Nadja: jestli máš šestilitrový, tak udělej polévku do šestilitrového hrnce, tak aby si měla do 3/4 brambory:-))Píšu to z toho důvodu, že polévka má být hustá a tím že má doma každý jinak velký hrnec, proto píšu že mají zabírat 3/4 hrnce.
Ale já třeba na 3l hrnec dám přibližně 1kg brambor:yes:

Ja si myslím,že nič také nezrozumitelné na tomto recepte nie je,ale gramáže by sa mali upresniť,to je pravda;-)Mňa zaujala tá chuť pečených zemiakov:-*,určite ju vyskúšam:-)

Jani, no přece abys to neodflákla a pořádně ji rozmixovala, abys nemusela vůbec kousat!

Já nerozumím, jak opeču 3/4 hrnce brambor tak, aby všechny chytly zlatou barvu, potom nevím, proč mám nasucho opékat bujonové kostky a do třetice - namočené sušené houby o sušená zelenina se musí povařit a o tom tu není ani zmínka. Gabi.gabi promiň, ale já bych to podle Tebe neuvařila.:-8

:-S:-( To je divná míra "brambory dle velikosti hrnce - měly by zaplňovat přibližně 3/4 hrnce". Já mám např. hrnec 6ti litrový. Tam by se pak ta kostka másla hodila, ale to už bych vařila pro regiment.
:-p Brambůrky opečené na másle, to bude vůně a určitě i dobroučká polívčička, jen bych dala navrch něco zeleného, třeba pórek, nebo petrželku a nesmím zapomenout na libeček! Určitě i medvědí česnek by se hodil.

"Jemná" co:-O, tomu zas nerozumím já..

Autorka asi myslí 1/4 z kostky ;-) Jinak věřím, že opečení brambor dokáže ve výsledku dát velice dobrou chuť :-p

asi jsem jednoduššího typu, ale nějak nerozumím.. čtvrtka másla? 250 gramů??? na jaké množství těch brambor??? a nějaký poměr, prostě bych podle tohoto polívku nedělal...:-S

Tématické fráze:
polévka z pečené zeleniny, brambory recepty, pečená houbová polévka, pečené brambory, krém z pečených brambor, bramborová polévka s houbami, frankfurtská polévka recept kuchař ví, pečené brambory ve slupce nové, recepty z brambor, polévka brambory, recept polévka s brambory, jídla z bramobor, bramboracka z pecenych brambor, polévka z brambor, zmrazena zelenina do pecenych brambor, nazev jemna polevka, jemná jídla, polévka z pečených bramobor, 1/4 z 250g, gabi zelenina

Suroviny:
brambory, máslo, bujón, sůl, pepř, houby sušené

Přidat fotografie receptu