Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ljutenice podle Airaniny babičky

Ljutenica je tradiční balkánská ochucovací pasta připravená ze zralé plodové zeleniny. Dochucená je do pikantní chuti podle vlastní úvahy připravujicího kuchaře. Výborná chuťovka k masu, sýrům či k dochucení zeleninových jídel.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 60 min

85 min (25 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 927 kJ /
3 568 kcal
Bílkoviny80,00 g
Tuky120,40 g
Vláknina156,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 440 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy480,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jemně nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme oloupaná, namletá rajčata a dusíme tak dlouho (za občasného míchání), až se vypaří šťáva. Krok 2: Mezitím si opečeme na plotně nebo v troubě kapie, sloupneme je a umeleme na masovém strojku. Krok 3: Kapie přidáme k rajčatům a opět podusíme, až hmota zůstane na oleji. Krok 4: Před sundáním z plotny dochutíme feferonkami, solí, cukrem a kdo má rád může přidat i prolisovaný česnek. Krok 5: Slijeme do skleniček a sterilujeme 25 minut při 85 °C.

TIP: Jak zavařovat

Zveřejněno 27. 5. 2011

Poznámka autorky zizala

Autorka: Airan na receptech.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ljutenice podle Airaniny babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vmg8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ljutenice podle Airaniny babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vmg8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Skvělý recept babičky Aranky, děláme její lutěnici již 3 rokem a vždy se po ní zapráší, jen papriky grilujeme venku na grilu, mají lepší šmak a když v zimě otevřete skleničku lutěnici cítíte vůní grilovaných paprik.:-K

jahoda: Mockrát děkuju za krásné fotky:-K:-K
a jsem ráda, že se recept osvědčil:-K:-)

Jak chutná kupovaná Ljutenice, nevím, ještě jsem ji v obchodě neviděla. Ale zase vím, že se dá podomácku vyrobit a je chuťově moc dobrá. Česnek jsem úmyslně nedávala, chtěla jsem mít spíše takový základ, který se dá různě chuťově upravovat.
Výborný recept:-p:yes:5.
Při letošní super úrodě jsem se rozhodla vše max. zpracovat, už jsem koupila lilek a jdu do dalšího receptu Ajvar:-D;-)
Dovolím si přidat do podobných recept od Mirci75 (snad nebude vadit), také jsem ho zkoušela, je na stejném principu, ale jsou zde navíc přidané bylinky.:-p

:yes::yes::yes:Super, tu já můžu mít ve všem, dobrý nápad,:-K

Bezvadné Jarko:yes:.

:yes::-p, už jsem si všechny Airaniny receptíky uložila, jsou:yes: a v létě budu pracovati na zimu:-D

Tématické fráze:
ljutenice, zralé babičky, ljutenice recept, ljutenica, ljutenica recept, recept ljutenice, co je ljutenice, recept na ljutenice, lutenice, recept ljutenica, lutenice me babicky, ljutenice, recept, ljutenice recepty, recepty z ljutenice, ijutenice, ljutenice,recept, lijutenica, sterilizovaná směs na topinky na zimu, pomazánka ljutenice, ljutěnice - recept

Suroviny:
cibule, rajče, kapie, olej, feferonka, česnek, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu