Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolky ze školky

Holky ze školky většinou nemají rády zelené fazolky. Ale paní učitelky je zbožňují, a tak není divu, že si recept vyprosily u paní kuchařky. Smetanová omáčka s kapkou octa se nejčastěji servíruje s vajíčky a vařenými bramborami.

Hodnocení receptu je 5,0 (91×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 40 min

45 min (5 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 353 kJ /
1 996 kcal
Bílkoviny87,10 g
Tuky125,94 g
Vláknina21,95 g
Cholesterol 1,35 g
Sodík 4,17 g
Sůl10,24 g
Sacharidy117,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo zpěníme, zasypeme moukou a umícháme žlutou jíšku. Krok 2: Přilijeme mléko a za stálého šlehání uvedeme k varu. Přidáme kopr, Vegetu, osolíme a snížíme teplotu. Za občasného zamíchání vaříme asi 20-25 minut. Krok 3: Pak přidáme cukr, ocet, smetanu a fazolky bez nálevu. Necháme už jen prohřát.
Omáčka má být hlaďounká a jemné, navinulé chuti. Krok 4: Podáváme s vařenými brambory a vejci.

TIP: Fazolky v naší kuchyni

Zveřejněno 28. 5. 2011

Poznámka autorky Eliza

Tento recept vyprosila moje sestra na kuchařkách ve školce, kde učí. Děti většinou nadšené nejsou, zato učitelky se ho nemohou ujíst, stejně jako já.

Našla jsem tu podobné pokrmy, ale ne stejný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolky ze školky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XY6v

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolky ze školky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XY6v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

:-)<3:yes::yes: skoro zapomenutý recept, díky za připomenutí :-K

Vařím po několikáté.Je to mňamka :-D

Moc jsem si pochutnala:yes:

No máš mě na svědomí....to jsou ony, od babičky a ze školky...jsem se naprosto ukrutně nacpala, mnaaam

Chuťově je výborná,ale pro začátečníky-ochutit octem až úplně na závěr, když už se omáčka nevaří. JINAK SE TO "ZDRCNE" !
Posílám 5 hvězdiček :-8

<3

Dělala jsem z mražených, které jsem povařila dále jsem postupovala stejně a u vnuka jsem sklidila velký úspěch. 5ti bodík :-D si zaslouží<3<3:yes:

fazolky nemají chybu !!!!!!!!!!!javascript:;

Odeta Wollmanova: Stačí chvilku předvařit v osolené vodě ! Jednak se zbaví "sáčkové mrazírenské pachuti " a prosolí se. Vařím 5 minut, od bodu varu. Vodu vyleju, dál nepoužiju. Když mrazím, tak taky očištěné a předvařené fazolky. Pak do sebe nenaberou v mrazáku nic a jsou, jako čerstvé celý rok.

To bych si dala hned.:yes: Už vím, proč moje fazolky nejsou jak že školní jídelny, protože používám zelené mražené nebo čerstvé. Musím koupit ty sterilované.

Dělala jsem přesně podle receptu a super, vše vyšlo jak mělo :-) děkuji za jednoduchý a chutný recept.:yes:

Miluju tohle jídlo, byl bych schopný sežrat i ten hrnec ve kterém se to vařilo <3

vyborné, delal po 20 ? letech, delala nam to tak babicka ,
,jak rikala " becickovym salamem" ???!- Mirek. <3

Zelené fazolky na smetaně, naše zamilované jídlo od dětství.Dělalo se u nás vždy s masem , které bylo upravené na přírodno, jen se šťávou(hovězí, drůbeží, vepřové-libové). Tou šťávou potom maminka přelila fazolky, k tomu brambora a tatínek si žádal kousíček chleba. Laskomina obrovská.maminka jí vaří vždycky sestře, když přijede z ciziny domů.
www.tulaci.tulaciklatovy.cz

Ivanko, děkuji za fotku, máš to krásné.:yes::-K

Teď jsem si dočetla komentáře pod tím mým pošírovaným pangasem, co jsi vytáhla...skoro by z toho člověku mohlo být smutno, kdyby nevěděl, že "lidi jsou různé" a "přece jsme snad stále v Čechách", no né...:-/ Přitom já tuhle zemi tak miluju a jsem pyšná na její velikány a hrdiny...No co už, za projevy některých lidí se asi budu už vždycky stydět.:-(

Eli, jako malá jsem tomuto jídlu nemohla přijít na jméno ani chuť a ušklíbala jsem se, když jsem viděla, s jakou chutí se do něj pustila máma...dneska jej miluji ;-) dělám velmi podobně tvému receptu, jen výrazněji dochucuji, už nejsme ve školce :-8 takže dávám bod a foto ;-):yes:+

Eliza: Pěkné ,jsou tady s temi fazolkami vždy moc pěkné receptíky, koukám ale všechny namkové podobné bašty :-K:-K:-K:-K:-K:-p

Klarisko, na jiné recepty také preferuji čerstvé nebo zelené fazolky a ty sterilované mi vždy připadaly příliš měkké, skoro "rozblemcané". Až v této úpravě jsem si je zamilovala a myslím, že za zkoušku to stojí. Troufám si říct, že k tomuto pokrmu patří právě ty měkké, sterilované fazolky, a i když většinou ctím čerstvé suroviny, tak sem podle mého názoru nepatří. Možná jsem až moc velký chuťový hnidopich, ale tady použití sterilovaných fazolek utváří autentickou výslednou chuť. Schválně to zkus...:-p;-)

Dělám skoro stejně, ale vždy jen z mražených fazolek a víc okyselím, tyhle fazolky miluju od dětství :yes:.

Klariska: :yes:

Jooo, tak téhle dobroty jsem schopná jíst šílený kvanta :-)

Miluji fazolky na smetaně a moje rodina také.:-p A vůbec školková jídla a jídla ze školní jídelny, která ostatní nesnášela, tak já je hrozně milovala :-))..rajskou, krupici, koprovku, fazolky, špenát...Elizo máš bodíka:yes: a díky za připomenutí školních let:-)):-)):-))

:yes::yes::yes::-p

:-K

:-p:yes: moc pěkné, určitě vyzkouším:-K

:-*:yes:

Eliza: Eli, díky:-), do polévek musí být skvělá, asi někdy vyzkouším, jinak používám taky kupovanou:-)

Maris - DOMÁCÍ VEGETA: 1/2 kg mrkve, 1/2 kg celeru, 1/2 kg petržele, 1/4 kg cibule, 1/4 kg pórku, 1/2 paličky česneku, hrstka petrželky, hrstka pažitky, hrstka libečku. vše rozsekáš v sekáčku nadrobno, rozprostřeš vrstvičku na papír a usušíš na slunci nebo na radiátoru. Můžeš osolit, ale nemusíš, ona ta sůl vlhne.

Jani...:-p Tak tohle je snad jediné jídlo, které si udělám i sama pro sebe (nebo právě pro ségru). Domča to jí a má rád, tak jsem dnes vařila i pro něj, jenže nedorazil, že přijde až na večeři...Riskuje, chlapec...:-D:-D Manžel i dcera musí něco jiného..
Maris, já se ti podívám po té vegetě, někde to budu mít napsané. Ale moc ji nevyrábím, raději kupuji ty nové verze, co už nemají glutamáty.

Fazolková omáčka je zamilované jídlo mé dcery a moje taky:-p, nedávám vegetu, ale zajímala by mě ta domácí, to neznám:-) Eli, máš na ni recept ?;-)

Jídlo, které miluji, ale nevařím, protože jsem doma jediná, kdo ho jí.:-p:yes:

Já jsem se tak přejedla, nemohla jsem se zastavit...;-):-D
My si to vaříme hlavně se ségrou, když se sejdeme - třeba i odpoledne. Naše dcery na nás koukají s nedůvěrou, ale neochutnají - jejich škoda...;-)Ale my jsme na to také přišly až jako dospělé.
Ségra říká, že tu "školkovou" chuť trefuju přesně, tak jsem se rozhodla,že se podělím i tady. Čokoládko, to finální dochucení je právě velmi důležité, to máš pravdu. Raději všeho méně a postupně přidávat - pořád uvažovat jako kuchařka ve školce, potom se povede ta jemná chuť...:-p

Mňam, to bych si dala;-)

OOO Eli:-O, jak já je měla ráda, doma mi je s chutí nejí, takže téměř nevařím, ale ty fotky, smekám:-! /chybí mi v ikonkách klobouk/;-)

Já chci zpátky do školky ;-);-);-) a chci slepice co snáší tak úžasná vejce s tmavě oranžovým žloutkem. Ty fotky to úplně nádherně doplňuje :-K

Eli:-K, ani netušíš, jakou jsi mi tímto receptem udělala radost.Fazolky zbožňuji a stále hledám recept, který by se podobal tomu babiččinému.Tato verze vypadá lákavě...+1
Moc se mi líbí, že je zde alespoň přibližně popsáno kolik cukru a octa, právě to finální dochucení nějak nevychytávám.

Tématické fráze:
fazolová omáčka s vejci, fazolková omáčka s vejci, recepty ze školky, omáčka ze zelených fazolek, sterilovane zelene fazolky, zelené fazolky sterilované, zelené fazolky omáčka, fazolky na smetane pro deti, fazolky recept, sterilované fazolky na smetaně, zelené fazolky na smetaně s vejci, recepty do školky, recepty pro školky, sterilované fazolky, zelené fazolky, omačka se zelenych fazolek, zelené fazolky jako příloha, fazole recept pro děti, zelené fazolky pro děti, fazolky pro děti

Suroviny:
máslo, mouka hladká, mléko, smetana ke šlehání, fazolky zelené, kopr sterilovaný, cukr krupice, ocet, vegeta, sůl, vejce, brambory

Přidat fotografie receptu