Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinková šťáva z květů

Květy bezu jsou darem přírody. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se tak perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.

Hodnocení receptu je 5,0 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

marcelka395 marcelka395

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chladnutí vody a doby odležení květů

100 min (70 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chladnutí vody a doby odležení květů)

Suroviny pro 6 litrů

6litrů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie84 475 kJ /
20 191 kcal
Bílkoviny3,78 g
Tuky2,16 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 42 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy5 032,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme jader. Vodu svaříme a necháme vychladnout. Krok 2: Květy prosypeme kyselinou citronovou, přidáme kolečka citronů a zalijeme převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát. Můžeme i déle, ale směs nesmí zkvasit. Krok 3: Tekutinu přecedíme přes plátýnko, přisypeme cukr a zahříváme až na 85 °C. Průběžně mícháme a sbíráme z povrchu pěnu. Krok 4: Horký sirup ihned plníme do nahřátých čistých lahví, hrdla otřeme čistou utěrkou, okamžitě uzavřeme a lahve alespoň na 30 minut položíme dnem vzhůru. Krok 5: Nejlépe se hodí lahve se šroubovacím víčkem. Ale můžeme použít i klasické zavařovací sklenice a sirup v nich sterilovat při 80 °C, aby déle vydržel.

TIP: Jak se dělá bezová šťáva zastudena

Zveřejněno 3. 6. 2011

Poznámka autorky marcelka395

Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželovy tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se nikdy nezkazila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinková šťáva z květů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4W6x

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinková šťáva z květů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4W6x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Já nic nezahřívám, cukr promíchávám za studena až se rozpustí. A šťáva v pohodě vydrží i několik let. Pokud se nevypije. Děláme takto všechny šťávy a nikdy žádný problém nebyl.

věra: to je pyl z květů, nezávadné.

Právě jsem šťávu dovařila, dělala jsem ji poprvé a pro jistotu povařila, aby déle vydržela.
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc

Dobry den chci se poradit zda roční dítě muže pit bezinkovou šťávu jestli mu to nějak neuškodí děkuji

Jana: A prečo chcete do tak malého dieťaťa zbytočne dávkovať cukor? Cukor je najväčší škodca zo všetkého, čo jeme. ;-)

Tak jsem ji dnes dovařila a je vynikající. Akorát jsem dala méně cukru, než je uvedeno v receptu. Použila jsem 3,5 kg a i tak se mi zdá hodně sladká. Každopádně děkuji za recept:-K

Abyste se nemuseli bát, že by se štáva zkazila, já vyplachuju lahve trochou slivovice, pěkně se zakonzervuje...je to osvědčené,a nevadí to ani dětem, není toho alkoholu zase až tolik, aby to vadilo, lžíce alkoholu stačí na potřebný počet lahví...:-)

Aby byl sirup tmavý lze použít třtinový cukr ,nebo nakombinovat půl na půl s bílým CO SE TÝČE HUSTOTY PŘIDÁVÁM NA TOTO MNOŽSTVÍ JEDNU ŽELÍRKU A JE TO ok.

eliška: to znamená přesně to, co je napsáno:-D Dá se sterilizovat, ne do doby varu ale asi na těch 80 stupňů.

ahoj, co prosím znamená ta věta - sterilizovat při 80°C, aby déle vydržela??? děkuji za vysvětlení:-)

Já nezavařuji,ale dám do lahví od mléka a šup s tím do mrazáku..na zimu,je moc dobrá:-p:-p

dělala jsem letos z bílého květu štávu a normálně z cukru a dnes koukám že tam je takový mráček který se dá roztřást .Dá se to pít ??udělalo se vám to někomu .Díky za radu:-S

Denda74:u diacukru, fruktozy vždycky počítejte čtvrtinou oproti běžné dávce cukru. Stévie je trošku jiná, tam se to těžko odhaduje, do tohohoto množství bych stévii nedávala.

Potřebovala bych poradit kolik mám dát fruktopuru popř.stevie na jednu dávku šťávy místo cukru. Manžel je diabetik a tak bych chtěla udělat šťávu i pro něj. Děkuji za odpověď.

simirge:je to napsané v postupu receptu,jak dlouho sterilizovat;-)pokud se to dává do zavařovaček;-)já dávám do lahví od alkoholu(řádně vypláchnuté)a šˇtávu,leji ihned po svaření a sebrání svchu kalu vařící a ihned uzavírám a nechám vychladnout,poté uklízím do sklepa či garáže;-)

Magdalena 5. 6. 2014 07:43
bezinkové kVarianta B: květy v těstíčku (kosmatice):
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.

Tématické fráze:
bezinková štáva, šťáva z bezinkových květů, bezinkova stava recept, bezová štáva, šťáva z květu bezinek, recept na bezinkovou šťávu, šťáva z bezinek, stava zbezinek, recept bezinková šťáva, domaci bezinkova stava, bezinková štáva za studena, bezinkové víno z květů, bezinková šťáva bez vaření, bezová šťáva recept, bezinková s, stava z bezinkoveho kvetu, bezinkový šťáva, stava z bezinek kvetu, stava z kvetu bezu, šťáva z květů bezinek recept

Suroviny:
bez černý, citron, voda, cukr krupice, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu