Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská bramborová omáčka s hříbky

Sytou houbovou omáčku podle starého rodinného receptu doplňují plátky vařených brambor. Máslem zjemněná omáčka voní nejen použitými houbami a česnekem, ale i majoránkou, kterou ji okořeníme v samotném závěru vaření.

Hodnocení receptu je 5,0 (65×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min bez doby chladnutí brambor

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava, bez doby chladnutí brambor)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 312 kJ /
1 509 kcal
Bílkoviny43,61 g
Tuky39,74 g
Vláknina56,56 g
Cholesterol 102 mg
Sodík 117 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy216,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Krok 2: Houby očistíme a nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Krok 3: V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a usmažíme tmavší jíšku. Zalijeme ji vývarem, prošleháme, přidáme hříbky, česnek se solí, koření a vaříme při mírné teplotě asi 30 minut. Krok 4: Poté přidáme plátky vařených brambor, rozemnutou majoránku a případně dosolíme. Krok 5: Podáváme posypané nakrájenou pažitkou.

TIP: Z jakých hub bude ta uvařena ta nejlepší omáčka?

Zveřejněno 14. 6. 2011

Poznámka autorky Eliza

Zdroj: podle mojí babičky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská bramborová omáčka s hříbky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKZ0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská bramborová omáčka s hříbky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKZ0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Marie Svarcova: Moje babička říkávala - dobrá hospodyňka z prdu i kuličku udělá. Protože zažila 2 světové války, učila mě dělat si zásoby. Musíš mít doma - říkala - 3 kg mouky, 3 kg cukru, brambory, těstoviny, luštěniny a když dojdou peníze, vždy něco uvaříš. Často na ni vzpomínám, dala mi spoustu dobrých rad do života.:-)

:-)<3:yes: naše babičky uměly i z mála udělat parádní oběd, je dobré si připomínat staré recepty, moc se mi to líbí :yes::-K

Dnes jsem vyzkoušela a moc jsme si pochutnali. Báječná večeře

Dneska jsem to s maličkými úpravami udělala a je to moooc dobré. Jen jsem přidala do základu malou cibulku a nakonec trošku libečku a zelené cibulky<3:yes:

Tak nám to teda vůbec nechutnalo, nevím,kde se stala chyba.:-(

Zní to skvěle, zítra udělám na oběd. V jednoduchosti je krása a babičky měly vždy super recepty.:yes:

Děkuji za recept, je skvělý!!! Udělala jsem si omáčku s těstovinami, přidala bylinky, které mám doma a místo vývaru použila mléko...jsem přesně důkaz toho, že když dva dělají totéž, není to totéž...ale inspirace byla báječná. Moc jsem si pochutnala...a přidala fotečky své první houbové omáčky:yes:

:yes::-p

Eli, krásné fotky - ostatně jako vždy a omáčka bude jistě také dobrá, ;-) jen bych ji nazvala spíše houbovou s bramborama než bramborovou - vždyť se v ní brambory ani nevaří, jen se přidají prohřát do hotové omáčky.

tak tohle je paráda...

Recept se mi líbí:-p+21:yes:

Eli už mám uloženo a co nejdříve vyzkouším, v mrazáku ještě čekají hříbky:yes::-K

nádherná variace na hříbkové téma:-8:yes::yes::-K
ukládám..a až mě dobří kamarádi obdarují hříbkama:-8( páč já posbírám klíďo i muchomůrky:-8:-D)ihned realizuju,vypadá to velice zajímavě..bez smetany..takže i zdravé to bude..chutné určitě..dle fotky soudě:-p:-p:-)

hríby moc nemusím, ale vyzerá to tak úžasne, že by som sa nechala nahovoriť :-D:-D:-D:yes:

Tak tohle ukladam a z te fotky mam hlad:-// +17 :-K.

Tématické fráze:
omáčka z hříbků, bílá omáčka z hříbků, bramborová omáčka bílá, bramborová omáčka, omáčka z bílých hříbků, staročeská houbová omáčka, hříbky do mražáku, omáčka s hříbky, hříbky na smetaně, bila bramborova omacka, omáčka z čerstvých hříbků, mrazené hribky, bramborová omáčka s koprem, jídla z hříbků, staročeské recepty, bramborová omáčka recept, houbova omacka s bramborem, bílá hříbková omáčka, bílá omáčka s hříbky, hříbky recepty

Suroviny:
brambory, houba hřib, máslo, mouka hladká, vývar masový, majoránka, česnek, zázvor mletý, pepř, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu