Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařujeme v papiňáku (tlakovém hrnci)

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 355 kJ /
1 280 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy320,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodě si rozvaříme cukr a necháme vystydnout. Krok 2: Meruňky opláchneme, nožíkem rozřízneme, vypeckujeme, naskládáme do sklenic, zalijeme chladným nálevem 5 mm od vršku sklenice a zavíčkujeme. Krok 3: Na dno 7 l papiňáku dáme pařáček na knedlíky, přilijeme 400 ml horké vody, naskládáme sklenice- vejdou se 3 ks/720 ml, uzavřeme tlakovou poklicí, zapneme sporák a od doby varu, až začne hrnec nejvíce syčet, necháme na plný výkon vařit 4 minuty. Krok 4: Pak hrnec vypneme, za minutu odpustíme tlakovým ventilem zbytek vzduchu a otevřeme. Sklenice vyndáme, otočíme na podložku víčkem dolů a necháme zchládnout.

Zveřejněno 24. 6. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Sladkost nálevu si přizpůsobíme dle toho, jak je ovoce sladké. Tyhle meruňky byly skoro bez chuti:-(

Většinou zavařuji ovoce a zeleninu nebo hříbky po menších částech a je škoda na pár skleniček zahřívat troubu. Tento způsob používám už přes 30 let a jsem spokojená. Jen se nesmíte bát papiňáku!

Jsou tady 2 príma recepty na zavařování, které přidávám do podobných receptů:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařujeme v papiňáku (tlakovém hrnci)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7pz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařujeme v papiňáku (tlakovém hrnci)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7pz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

VendaS: Děkuji za moc hezký komentář:-8:-KTaké jsem začínala s hliníkovou Kuktou,1 menší a 2 velké:-)Časem je nahradily papiňáky z nerezu a dodnes na ně nedám dopustit;-)Moje maminka měla dva,ale nikdy je nepoužila.Měla z nich strach:-(

Jj, hrnec páně Papina je super vynález, mívala jsem 2 maďarské hliníkové /svatební dary v r. 1975, po letech skončily na vaření masa pro psíky/, pak vyšší smaltovaný od BELIS Č. Budějovice - byl moc fajn, ale asi po 10 letech už byl smalt lehce poškrabaný, proto jsem používala právě na zavařovaní ovoce i zeleniny. Teď mám asi 12 let dva 5-l, nerez, každý s jiným systémem uzavírání, jeden má i skleněnou poklici, oba jsou super. Nejen že v nich zavařuji, ale vařím komplet vše, hlavně z české kuchyně, svíčková nemá chybu i zvěřina je výborná, vývary super. Jsem babi 70 +, ale takových vynálezů se nebojím, osvědčily se mi. Mám i el. zavařovací hrnec, ale pro menší množství suroviny k zavaření je papiňák ideální. :-) A ještě moc děkuji všem, co se podělili o zkušenosti se zavářením v mikrovlnce, musím vyzkoušet. :-O

Děkuji za komentáře i bodíky:-K:-K
Simi-já jsem hodně let také měla hliníkový,ale 9 l papiňák.Postupem času jsem pomalu dokupovala nerezové a různé velikosti a hlinikáče šly do šrotu:-)Ale v malém papiňáku zavařuji rybíz v malých skleničkách od dětské výživy.Ten jím jen já a je to taková jednorázová dávka a do malého hrnce se v pohodě vejde:-*
JaniR.-trochu záleží i na velikosti ovoce.Mě se těch meruněk do jedné skl.vešlo 6-7ks(do 14 půlek)a nálev byl 260ml na jednu sklenici.Ten hrnec jsem koupila v akci v Tescu i se skleněnou poklicí navíc za 799,-kč a využívám ho hlavně na to zavařování a na držťkovku s gulášem,když vařím ve větším množství,Ještě mám i 9l a to pak někdy u nás jen syčí;-):-D

Špagi:-D:-D Jedeš hade?.....víš?:-D:-D:-D

ja som ako špagetka...

Aničko, BEZVA a díííky!!! Jen dotaz, kolik zaliju z jedné dávky láku sklenic? Já si snad koupím ten 7 litrový hrnec:-D:yes:

Já mám papiňák 35let,je to už děda smaltovaný,ale mne se do něj sklenice nevejde:-(teda vejde,ale už ho nezavřu,takže mne by zbývala ta trouba.;-)

Aničko, to je úžasně urychlené zavařování:yes: i když já po pravdě taky z papiňáku nejásám, jako Špagetka, ale vyzkouším to na broskvých, až dozrajou. Dávám 2.boda:yes:

U mě platí předposlední věta v poznámce :-O:-8:-D, papiňáky mám 2, vařím v nich, ale mám z nich strach :-D:-D:-D,
jinak beru jako nápad ;-):yes:

Tématické fráze:
zavařování v tlakovém hrnci, zavařování v papináku, zavarujeme merunky, zavařování masa v tlakovém hrnci, jak dlouho zavařujeme meruňky, zavařování masa v papinaku, zavařujeme vepřové maso, zavařování v hrnci, nálev na zavařování meruněk, zavařování meruněk, zavařujeme meruňky recept, zavařujeme maso recepty, zavařujeme maso, zavařování meruněk nálev, jak zavařovat v papiňáku, zavařování špendlíků, recept na zavařování meruněk, zavarovani merunek v hrnci, zavařování meruněk v horkovzdušné troubě, papinák v akci

Suroviny:
ovoce, voda, cukr

Přidat fotografie receptu