Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto na záviny, šneky, bábovky a ovocné koláče (s verzí bez vajec)

Recept na dvě varianty kynutého těsta, se žloutky a bez žloutků, ze kterého můžete připravit nejen záviny, ale i šneky, bábovky, nebo ovocné koláče. S těstem se snadno pracuje a po upečení je krásně křehké.

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min bez doby kynutí

20 min (20 min příprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 dávky

2dávky

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 791 kJ /
8 793 kcal
Bílkoviny227,89 g
Tuky251,69 g
Vláknina59,82 g
Cholesterol 1,09 g
Sodík 391 mg
Sůl0,87 g
Sacharidy1 374,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, žloutky rozšlehané ve vlažném mléce a vše přidáme k mouce a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Krok 3: Těsto můžeme zadělat v domácí pekárně, kde zvolíme program "Těsto". Těsto ale nenecháme v pekárně celou dobu kynout, přendáme ho do mísy, jelikož by "uteklo". Krok 4: Z těsta můžeme běžným způsobem upéct různé moučníky - záviny, šneky, koláče, bábovky, dukátové buchtičky.

TIP: Top 7: Nejlepší recepty z kynutého těsta

Zveřejněno 18. 7. 2008

Poznámka autorky Merylas

Taky třeba jen vyválený plát potřít vlahým tukem, posypat sekanými oříšky s trochou cukru a svinout. Taky se dá místo oříšků posypat kakaem s cukrem, nahoře se ještě musí pokapat rozpuštěným tukem a svinout. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme chvíli kynout, potřeme vlahým tukem, vložíme do předehřáté trouby, po zapečení už trochu volněji dopečeme. Pokud posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na kolečka a upečeme, máme šneky. Tukem potírám pak i na povrchu, těsně před pečením. Šneky dělám i s oříšky, dají se nakrájet i trošku hrubší a upéct ve formě jako růže, mezi sebou je tukem nepotírám, jen na povrchu. Závin s libovolnou nádivkou z poloviny těsta můžeme upéct ve vymazané větší bábovkové formě. Z těsta se dají péct taky ovocné moučníky, na plechu nebo v koláčové formě. Poklást např. rozpůlenými švestkami, trošku posypat skořicovým cukrem a nahoru dát drobenku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté těsto na záviny, šneky, bábovky a ovocné koláče (s verzí bez vajec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o22X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté těsto na záviny, šneky, bábovky a ovocné koláče (s verzí bez vajec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o22X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (39)

Luci@: Díky. :-K

:yes: Velký palec nahoru... perfektní těsto!!! :-K

Marie: Děkuji za vyzkoušení a jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

Martina.Vagner: Děkuji za zprávu, jsem ráda, že recept nezklamal. :-K Někdy na pečení závinů používám bagetový plech, kde si záviny udrží svůj tvar a jsou všechny stejné. Stačí méně těsta, záviny jsou o menším průměru. Ještě jednou díky.:-K

Zobrazit starší odpověď

Moc děkuji za super recept, s těstem jsem neměla ani jednou problém, možná jen ten, že po upečení je rychle pryč :-)dělala jsem šneky skořicové, ale u nás nejvíc vede kakaový závin...moc díky a vřele doporučuji:-*

Tento recept jsem si vybrala na vyzkoušení do své nové bábovkové formy (modrá, litinová, krásná:-8;-)). A udělala jsem dobře:yes:

Moooooc dobre :-D:-D:yes:

Merylas, zdravím!!! Kdysi jsem si říkala, že si tady ten recept musím uložit, že se vždycky hodí.;-). Neuložila a včera jsem ho hledala i pomocí Andrey. No a našla. Teď ho mám vytisknutý ve svých receptech doufám napořád. Těsto je skvělé. Udělala jsem z poloviny dva záviny. Jedem makový a druhý s kakaovou náplní. Děkuji, jsou výborné. Přidávám foto;-)

mandarinka 11. 9. 2012 14:49
Závin se povedl, :-))je výborný..můžu jen doporučit:yes:

mandarinka 11. 9. 2012 12:46
Dneska to těsto zkusím, tchýně na slovensku dělá čokoládovou náplň tak, že smíchá kakao, olej a cukr, natře na těsto, nic neteče a je to super..zkuste:yes:

Super recept,používám to těsto na hodně způsobů a dětem moc chutná:-p,Ještě vyzkoušíme to s tou skořicí.

Začateční kuchař 30. 9. 2009 20:32
;-) ha ha diky moc na praxi delam rozdilovky a tohle me docela pomohlo, jsem na oboru Kuchař a buchty z kynutého těsta mám na zkoušku,

Výborné těsto, dělala jsem 4 náplně - makovou, tvarohovou a jablečnou podle Helly a čokoládovou se smetanou dle Marty (obzvláště dobrá - navrhuji jako samostatný recept, tady zanikne). Výborné :-p Bodík letí

Budu muset ty náplně postupně zkoušet;-)

S dovolením pridám svoju "kakaovú" verziu: vyvaľkané cesto potriem na tenko džemom (ríbezľový, marhuľový), posypem kryštálovým cukrom a práškovým kakaom, nešetrím. Zaviniem a upečiem. Nie je to suché, super je aj plnka z uvareného pudingu, ale toto je taká bleskovka.

Hospodyňko, díky!! Už mám uložený tenhle receptík a je tady spousta opravdu super rad!:yes::-)

Hospodyňka 30. 1. 2009 14:19
Mám taky jeden dobrý tip na kakaovou náplň do kynuté bábovky: udělat kašičku z kakaa, cukru a mléka a tu pak zahustit trochou hladké mouky. Mouka se upeče a náplň je taková, že je do čeho "kousnout", přitom neteče, ale nemusíte vařit žádný pudink. Jen posypat těsto kakaem s cukrem je hrozně "chudé", to není nádivka v pravém slova smyslu..

Tak kynutou bábovku s kakaovou náplní dělává tchýně. Je moc dobrá :-p

CAVORINA,jana.m, Marti, moc díky, já si to hned ukládám. Je fakt, že kakaovou náplň dělá málokdo a když si vzpomenu na ty záviny z mého dětství na Vranově, to bylo něco! Díky moc.:yes:

Zdravím všechny nadšené kuchařky ;-) Připojuji se k debatě o kakaové náplni. Nedávno mě manžel přesvědčil, abych mu udělala "kakaovník", jako mu kdysi dělávala maminka. Těsto je stejné a ta náplň kakaová se dělá tak, že smícháte tmavé kakao s cukrem (lepší je krystal, než moučka), poměr bohužel nedokáži určit, vždy jsem to dělala od oka. Těsto, které jsme si rozváleli potřeme máslem a posypeme silnou vrstvou kakaa s cukrem. Poté ještě "pocákáme" máslem a zabalíme, jako klasický štrůdl. Je to jedinná varianta, kdy se vám kakao "nevyleje" s těsta. Snad jsem někomu dala tip ;-) Manžel mě pochválil a "musím" mu kakaovník péct téměř každý víkend :-p;-)

Fis, případné výpadky velkých písmen na začátku věty a v názvech budeme tolerovat :-D:-D:-D:yes:

Holky-moc s:-8e omlouvám za ta velká písmenka. Mi to tak vyhovovalo,protože zapomínám dělat v nové větě velké písmeno ,a pak jenom opravuju. Ale jak vidíte-už jsem se polepšila.

Tak už mám toto těsto také v oblíbených. Lovím, co všechno můžu nacpat do DP. Ď. Merylas ;-)

Fis, myslím,že to dělají všechny děti stejně :-D A taky poprosím o malé písmo, nic ve zlém, opravdu, ale nerve to tak oči a líp se to čte ;-):-)

FIS, klikni si na Caps Lock ať na nás tolik nekřičíš ! Prosím ! :-)):-))

DĚLÁM NĚCO PODOBNÉHO-ŘÍKÁME TOMU FERDINANDI. ROZVÁLENÉ TĚSTO POMAŽU TUKEM,POSYPU SKOŘICI,CUKREM ,ROZINKAMI A OŘÍŠKY. PAK TO ZABALÍM A NAKRÁJÍM NA ŠPALÍKY ASI5-6 CM VELKÉ. TY PAK POSTAVÍM DO PEKÁČE VEDLE SEBE-VŽDYCKY OMÁZNU TUKEM AŤ SE NELEPÍ A NA ZÁVĚR POVRCH TROŠKU POCUKRUJU A POSYPU JEŠTĚ SKOŘICÍ A ZAKÁPNU TUKEM. PŘI PEČENÍ ONY VYSKOČÍDO TVARŮ ÚLKŮ. DĚCKA JE MILOVALY. JEDLY JE TAK,ŽE JE ODMOTÁVALY. :-p

Pre Janu Remkovú-ja som našla na inej stránke túto kakaovú náplň,ktorú som dnes vyskúšala a bola super.Z 1/4l mlieka ,1 čokoládového pudingu a 125 g kryštál.cukru uvaríme hustý puding.Do mierne vychladnutého pudingu primiešame 125 g Palmarínu alebo Hery a necháme vychladnúť.Potom primiešame 2PL kakaa,dobre premiešame a natrieme na cesto.

Jani, já jsem mrkla do Velké knihy moučníků a našla jsem tam jen kynutou kakaovou bábovku - 4 lžíce kakaa se smíchají se 4 lžícemi moučky a 2 lžícemi kysané pochoutkové smetany, nesmí to být moc řídké. Ale vyzkoušené to nemám, tak nevím. Mám pocit, že mám někde časopis, ve kterém je závin s kakaem, zkusím ho najít.

No, tak nic, ale holky, nevíte někdo, jak se dělá kakaová náplň?

Jani, tak to bohužel neporadím, snad bude vědět někdo jiný a odpoví. Já právě taky používám jen kakao s cukrem a před srolováním pokapu rozpuštěným, vlahým tukem. Je to jen tenká vrstva.

Merylas, když jsem byla malá holka, jezdili jsme na Vranovskou přehradu, kupovala nám mamka takové záviny s kakaovou náplní a bylo jí tak kupa!!! Všechny ostatní náplně bych zvládla, ale jak se dělá ta kakaová mi dodnes není známo, přece nestačí jen posypat kakaem!:-O To byla hrubá vrstva a bylo to vynikající! Věděla bys, jak na to?:-S

Áááááááách....!:yes:

Ali, nepřeháněj s chválou, někde jsem to viděla, tak jsem to chtěla zkusit a dobrý. A vypadá to zas jinak.

Merylas, ty jsi učiněná kuchařka :-)) :yes:

Dělala jsem skořicové šneky, ale nakrájela jsem silnější kolečka a dala péct do vymazané muffinkové formy.

Ty dvě nádivky budou hezky vypadat na řezu ;-) Receptů na kynuté těsto je spousta, tady ten mám na takové běžné pečení, jinak na koláče dělám těsto, kde je podstatně více tuku a víc žloutků. Ty peču na svátky a takové slavnostnější chvíle :-)

na stedry vecer mamicka piekla tzv. stedrak..bolo to kysnute cesto, kde bola najprv orechova, na nej slivkovolekvarova a nakoniec tvarohova plnka......vzdy z plechu nakoniec nieco vykvaplo na dno truby a dymilo to, ale bol to fantasticky kolac.....vzdy ma palila po nom zaha...ako po kazdom kysnutom ceste....ale keby ho niekto predo mna polozil, tak ho zjem za tanier

Já do kynutého závinu dávám vrstvu makové nádivky a na to ještě tvarohovou nádivku. Je to moc dobré.

Tématické fráze:
kynute testo na kolace, kynuté těsto, kynuté koláče, zavin z kynuteho těsta, koláče z kynutého těsta, šneci z kynutého těsta, kynutý závin, kynutý závin s kakaem, kynuté těsto na koláč, ovocné koláče, kynuté zaviny, makový závin z kynutého těsta, kynutý kakaový závin, kakaová napln do zavinu, kynutý makový závin, šneky z kynuteho těsta, kakaový závin z kynutého těsta, kynutý štrudl, babovky, kynuté koláče recept

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, máslo, žloutek, mléko, droždí čerstvé, mouka hladká, mouka sojová, sůl, máslo, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, droždí čerstvé, mléko

Přidat fotografie receptu