Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský vrabec

Moravský vrabec je klasika restauračních hotovek. Ať je se zelím nebo s dušeným špenátem, vždy by měl mít typickou chuť, kterou mu dává tučnější vepřové maso, česnek, cibule a kmín. Nejčastěji se podává s knedlíkem, kynutým či bramborovým.

Hodnocení receptu je 5,0 (137×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

alus.s

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 90 min

105 min (15 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 957 kJ /
2 858 kcal
Bílkoviny179,36 g
Tuky219,88 g
Vláknina13,90 g
Cholesterol 600 mg
Sodík 564 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy37,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso pokrájíme na větší kousky, nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso, rozdrcený česnek, kmín a sůl. Krok 2: Krátce osmahneme po všech stranách, podlijeme trochou vody, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C. Krok 3: Po upečení maso vytáhneme, výpek zaprášíme moukou, krátce restujeme, přidáme malinko vody a povaříme. Krok 4: Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, jako přílohu použijeme dušené zelí nebo špenát.

TIP: Rozdělení a použití vepřového masa

Zveřejněno 19. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravský vrabec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxxp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravský vrabec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxxp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (74)

Moravský vrabec patří mezi opravdovou klasiku. Dosud jsem nikdy maso neopékala, rovnou šlo do trouby, ovšem teď už budu dělat jen podle vašeho receptu. Doma ho podáváme se zelím, špenátem nebo dušenou kapustou. Příloha většinou knedlík, ke kapustě vařené brambory. Děkuji za dobrý tip 😊

Moooc dobré 🙂

:-)<3:yes::yes::-K

Simona Skolakova: Děkuji. Já to také tak dělám, ale na videu to vypadalo, že to pečou odkryté...:-)

DorotaM: určitě přikrýt a až bude maso měkké tak nechat odkryté a ještě chvíli péci,aby mělo hezkou barvičku;-)Já to tak dělám;-)

Prosím o radu. Maso se po zasmahnutí peče v troubě přiklopené nebo ne? Děkuji

Tonja: Moravský vrabec nemá s Moravou nic společného. V receptu chybí ještě použití nitrosoli, aby bylo maso pěkně červeňoučké a v socialistických restauracích šel moravský vrabec na odbyt. Recept najdete v normativních kuchařkách psaných na 10 porcí pro RaJ.:-)

Tak jsem dnes nebyla líná :-D a maso jsem nedala do pekáčku syrové s cibulí, česnekem a kořením, ale nejdřív osmahla. Stálo to za to, maso se rozpadá na jazyku. Použila jsem krkovičku b.k. nakrájenou na kousky asi 5x5 cm. Jen jsem ji pekla na 180°C jen hodinu a bylo to akorát. :-8 Příště už jen s předsmažením. :-8 K tomu kysané zelí zahuštěné zásmažkou na cibulce a špeku a vařené brambory (já). :-8

Jednoduchý recept, výborné jídlo.

Pridal som trochu horcice, papriky, oleja a osolene nechal odležať

Pechcii: váš vulgární komentář mažu.

Vrabců tedy receptů na něj je asi stejně jako na guláš,svíčkovou a ak dále,co barák to tochu jiná úprava...přihodím vlastní jednu klasiku ,ale ...Seženu si u dobrýho řezníka půl kila plece a třičtvtrtě kila bůčku s kostí,večér před úpravou maso naložím do solného roztoku kdy na kilo maso masa dávám 2 gramy soli a vody aby bylo maso pod hadinou do nádoby aby byla odpovídajíci k velikosti masa....ráno maso nechám okapat-bůček vykostím a kosti použiju na dno pekáče,nakrájím plec i bůček na velikosti vrabců tedy zhruba 3x5 cm-pokud je na bůčku kůže,nechám ji tam...lehce osolím-opravdu lehce a okmínuju.Peču zhruba hodinu přikryté na 190 stupňu,mezi tím nakrájím dvě velké cibule a tři čtyři stroužky česneku nadrobno,po hodině vyndám z trouby a zapracuju cibuli s česnekem-dopékám do změknutí a na barvu za občasného přelévání výpekem-je to stejný,ale maličko jiný kdy se cibule a česnek úplně nerozpeče..maso vytahám i s kostma,tuk zapráším-zasmažím,přileju vývar-vodu,provařím a stáhnu z boků pekáče pokud možno co nejvíc napečeného,vrátím maso a klasika-zelí-knedlík..malinko pracnější alternatíva se vám odmění bohatou a silnou chutí

Hanes: Moravský vrabec je moravská klasika!

Ano, tohle je klasika. Asi má nejoblíbenější jídla, vrabci, výpečky. Ale vždy s bramborovým knedlíkem a špenátem. Snesu i dušené zelí, ale je z hlávkového. Rozhodně nemusím s kysaným zelím a už vůbec ne s houskovým knedlíkem. I když mám dost kamarádů a nakonec i můj tatínek, by si jinak vrabce nedali. Mě tuto kombinaci otrávili na Moravě, kde celá porce byla naložena na plný talíř zahuštěného kysaného zelí. Z čehož pak byla odporná břečka.
Tady ale dávám bodík. Česká klasika, je česká klasika:-D:yes:

Právě doděláno, jen jsem výpek nezahustila moukou ale přidala jsem pořádný kus másla, ta vůně a chuť je nepopsatelná. Mňam:-K:-K:-K:-K

Tématické fráze:
moravsky brabec, vepřový vrabec - nejlepší recept, vepřový vrabec, vepřový vrabec recept, moravští vrabci, moravský brabec recept, recept na moravského vrabce, recept na moravské vrabce, vrabci recept, moravský brabec se špenátem recept, moravský brabec video, recepty moravský brabec, pečení vrabci, vepřový brabec se špenátem, peceny moravsky brabec, moravský vrabec se zelím, moravské vrabce, moravští brabci, moravští vrabci recept, recept na moravske brabce

Suroviny:
plecko vepřové, bůček vepřový, sádlo, mouka hladká, cibule, česnek, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu