Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klatovský báč

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lilith-Isa Lilith-Isa

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 806 kJ /
2 583 kcal
Bílkoviny98,96 g
Tuky37,74 g
Vláknina28,88 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 389 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy448,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z trošky vlažného mléka, droždí, lžičky mouky, špetky cukru připravíme kvásek. Krok 2: Brambory oloupáme a najemno nastrouháme, slijeme z nich vodu a smícháme z vejcem, moukou, zbylým mlékem, sádlem ze škvarky a vzešlým kváskem. Krok 3: Nakonec přidáme rozetřený česnek, sůl a koření. Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 20 minut kynout, pak vlijeme na vymazaný pekáč a dáme na dalších 20 min. kynout a vložíme do vyhřáté trouby. Krok 5: Po 20 minutách pečení povrch potřeme sádlem a pečeme dalších cca 30 minut, dokud na povrchu nezezlátne.

Zveřejněno 8. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klatovský báč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A8o1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klatovský báč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A8o1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Tuhle bezva obyčejnou buchtu dostávám občas od sousedky, když ji udělá, nikdy předtím jsem ji neznala,ale tady v Lázu u Příbramě je to prý samozřejmost, peče se tady od nepaměti.https://www.toprecepty.cz/recept/21877-klatovsky-b...

ZFranclova 18. 5. 2015 18:06
Je to krása, díky. Musím se Tě, Lilith-Isy, velice zastat! Také tuto báječnou slanou buchtu považuji za neobyčejnou a její název je vžitý a zřejmě velmi starý. Dělá se také v Rožmitále (u Příbrami - v Brdech), kam jezdíme na chalupu. Tam se jmenuje BÁC, někdy i BÁČ, jak je v Tvém receptu. Je v ní ale více česneku a nahoře je hustě sypaná mákem. Ten se dává také až po prvním zapečení. Mákem bývá také někdy vysypaný plech pod buchtou. Dobrá je teplá i studená. Zajímá mě vztah buchty k zahradním, resp. chlévským dřevákům se stejným názvem (nahoře volská kůže, podrážka silné dřevo). Asi to, že buchta se krájí na velké obdélníky, malé rozhodně nikomu nestačí. A je škoda, že se Ti ode mne může dát jen jeden bod.

přesně tak, tento pokrm pochází ze západních čech, z klatovska a nechápu proč by se měl okamžitě shazovat slovy, že je to "jen obyčejná bramborová buchta" ... i kdyby byla, nevidím důvod být negativní :-8

Musím se tady zastat Šárky. Klatovský báč je originální název. Je to pokrm pocházející z Klatovska. Pokud je shodný s jinými, jsou to pak bramborové buchty podobné Klatovskému báči;-)

asi tak jen s jiným názvem :-D

Takže klasická bramborová buchta;-)

Tématické fráze:
bramborový báč, báč, báč recept, cuketový báč, recept na bramborový bác, bramborový bac recept, bramborová buchta báč, báč bramborový, recept bac, bác se škvarkama, klatovský závitek, recept na bac, bác z cukety, klatovské koláče, kolac bac, pečený báč, buchta báč, báč buchta, bác bramborová buchta, bramboroví báč

Suroviny:
mouka hladká, brambory, vejce, mléko, droždí, česnek, škvarky, sůl, pepř, cukr, majoránka, sádlo

Přidat fotografie receptu