Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem, marmeláda

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

katenka katenka

Snadný

Doba přípravy záleží na množství ovoce

záleží na množství ovoce

Suroviny

Porce: Z 1 kg ovoce asi 375 ml skleniček.

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 769 kJ /
2 335 kcal
Bílkoviny7,00 g
Tuky3,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy560,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté, vypeckované, ovoce (jakékoliv:meruňky, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, třešně) dáme do formy pekárny - dáváme malé kousky - podle druhu, tedy aspoň pokrájíme na půlky. Rybíz, angrešt apod. rozmixujeme a propasírujeme. Krok 2: Přidáme Gelfix, cukr, kyselinu citronovou. Krok 3: Vždy se řídíme návodem na sáčku - poměr ovoce a cukru! spustíme program Džem / Marmeláda. Krok 4: Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme do čistých sklenic, ale NEPLNÍME až po okraj (můžeme zalít 1 zátkou rumu), které ihned uzavřeme a otočíme aspoň na 10 minut na víčko, aby se chytlo. Krok 5: Pak otočíme, po úplném vychladnutí uložíme do chladna. Krok 6: Pokud nechceme v džemu kousky ovoce může jej ihned po ukončení programu dát do mixeru.

Zveřejněno 14. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem, marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6Y7L

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem, marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6Y7L

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Marmeláda se do Čech už nevrátí. Tedy aspoň ne produkt, který si pod tímto pojmem známe. Želé z jahod, meruněk či jiného ovoce se od vstupu Česka do Evropské unie může jmenovat pouze džem či rosol. A tak tomu i zůstane. Jediná marmeláda u nás tak i nadále musí být vyrobena z citrusů.
Zdroj: ekonomika.idnes.cz/eu-zamitla-vyjimku-na-marmeladu-v-cesku-d9y-/ekonomika.aspx?c=A121009_212417_ekonomika_ert

Iveta: Tak kde máš ten rozdíl dnes?? EU TO VYŘEŠILA za všechny, kteří se dohadovali,co je co:-D:-D:-D:-D

tejaja: moc děkuji za fotta:-K:-K:-*

Včera sme doniesli černice, tak som vyskúšala džem v pekárni. Bolo to bez práce, doteraz som nerobila džem v pekárni. Ale určite budem robiť častejšie. :yes:

Pavla: že je to tobě jedno neznamená, že není potřeba vysvětlit ostatním, jaký je zásadní rozdíl mezi marmeládou a džemem. Klidně zůstaň nevzdělaná.

Ono to je opravdu jedno, protože v závěru autor píše, že kdo nechce kousky ovoce, má to rozmixovat. Prostě v tý pekárně z toho vznikne něco, co si namažu na chleba i palačinku, a je mě opravdu srdečně jedno, jak se to jmenuje :-D

Ovoce na marmeládu M E L U na masovém strojku, ovoce na džem POKRÁ:-))JÍM .

Džem a marmeláda jsou dvě dost odlišné věci a vyžadují různé použití.Džem je řidší, rosolovitější s kousky ovoce, třeba vhodný na chleba apod.Marmeláda má tužší konzistenci, často se dá i krájet, vyrábí se z ovocného protlaku a je vhodnější na pečení. Nerozteče se. To jen stručně, aby byl jasný rozdíl. Název receptu je zavádějící, ale netuším, co vyrobí domácí pekárna. Jestli džem nebo marmeládu. :-))

Martin Nový 15. 7. 2011 12:17
Jedno to není, protože džem je džem a marmeláda je marmeláda. Jako je rohlík rohlíkem a chleba chlebem - taky neřekneš, je to jedno, hlavně to něčím napaplu. A pokud je toto server o vaření a snažíte se ve všech směrech, aby byl v pořádku, tak rozlišujeme co je co a nepleteme hlavně začínající.

Prosím vás lidi, a není to jedno? Mě teda srdečně. Hlavně, že se to dá namatlat na chleba s máslem :-D:-D

Froněk: nepleťte hlavu začínajícím! :-((:no::-// viz: "Ostatní ovoce nekutrujeme, ale krájíme, aby v MARMELÁDĚ byly kousky ovoce a nevypadalo to jako DŽEM" - blbost!!! Je to přesně opačně!!! Džem MÁ kousky, marmeláda je BEZ kousků.
Wikipedie: "Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, často se zaměňuje za džem, ale oproti němu je hustší a bez kousků ovoce." Odjakživa je to jasné!!!!! Hlavně neodpovídejte, jak je tady zvykem, že u vás je to opačně :-)) NENÍ :-)):-D

Souhlasím s Věrkou, že jde hlavně o druh ovoce a i u každého ještě jak je kyselé a kdo jak rád sladké. Jako orientační - základní to jistě ale stačí. My rádi sladké a tak dáváme od 700g do 1000g cukru. Ale spíše třeba na meruňky 1000g. Rybíz také pasírujeme, angrešt neděláme. Ostatní ovoce nekutrujeme, ale krájíme, aby v MARMELÁDĚ byly kousky ovoce a nevypadalo to jako DŽEM. Dělám vše v Domácí pekárně a povidla z pravých švestek jedině v troubě v pekáči - bez míchání. Jinak máš +bodík 1

S tím cukrem bych to viděla tak, že se dává spíš podle sladkosti ovoce, ale proti gustu žádný dišputát.

Tématické fráze:
marmeláda z hroznů, marmeláda ze švestek, džem ze švestek, džem z hroznů, marmeláda recept, džem ze švestek recept, džem z angreštu, marmeláda z hroznů recept, rozdíl mezi marmeládou a džemem, recept na marmeládu, marmeláda nebo džem, marmelády recepty, džem, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem, rozdíl mezi džemem a marmeládou, švestky džem, džem nebo marmeláda, džem nebo marmeláda rozdíl, džem recept, džem z švestek

Suroviny:
ovoce, cukr, gelfix extra, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu