Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina čalamáda

Nedozrála vám rajčata? Udělejte čalamádu. K rajčatům přidejte cibuli a okurky, zalijte nálevem a již nemusíte sterilovat. Je rychle hotová a příjemně pikantní. Použijete ji všude tam, kde by jste mohli použít kyselé okurky.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Severinka Severinka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 994 kJ /
955 kcal
Bílkoviny31,00 g
Tuky5,40 g
Vláknina91,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 250 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy170,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme nálev z 1 deka podle návodu.
Všechny suroviny očistíme a nakrájíme na půlměsíčky. Krok 2: Zeleninu promícháme a naplníme do čistých lahví. Zalijeme vlažným nálevem a sklenice zavážeme celofánem. Krok 3: Čalamáda se musí nechat alespoň 14 dní uležet. Pak už můžeme ochutnávat. Je příjemně pikantní.

Zveřejněno 18. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7PZ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7PZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Ahoj lidi receptík se mi moc líbí,tak ho právě ted dělám,jen jsem se chtěl zeptat,jíst uleželý,jasně jako s utopencema,ale vydrží mi takto upravená čalamáda přes zimu?Díky,Luboš.

prof.lub: ano Luboši, vydrží až do jara, pokud se tedy dřív nesní;-);-)

Děkuju za vysvětlení, jak to s těmi rajčaty je, holky :-).

:-*Různé druhy čalamádek můžeme:-pa tahle je taky moc príma:yes:+8:yes:

Klariska: zrejme máš na mysli solanín...čalamádu robíme desaťročia, odkedy si pamätám, a predtým ďalšie generácie...v živote nikomu nič nebolo. Na otravu by musel byť ten solanín koncentrovaný, čo v bežnej čalamáde nie je. Nedokážete zjesť naraz tak veľké množstvo. ;-)

Klariska:u nás se odjakživa dělávala čalamáda ze zelených rajčat,přesně jak píše Severinka,néé z těch úplně brčálových,nemají se jísti to je pravda mají v sobě něco,co je ve větším množství jedovaté,ale pak to z nich vyprchá a proto se také čalamáda má nechat alespoň 14dní uležet,ono většinou se nechá i déle a pak je to v pohodě.Jedly jsme to už jako děti a nic se nám nestalo,dříve se i okurky dávaly pod celofán a nesterilovaly se ;-)

Severinka: robot nemá na to vplyv ;-) Ja režem všetko na robote už 37. rok a ešte nikdy mi nič neskyslo :-D Lisujem drbné ovocie tiež na robote :-D;-)

Klariska:jo, to také vím,ale babička to od léta dělávala takhle a nikdy nikdo neměl žádné potíže;-);-)Oni to nejsou ta úplně nezralá a brčálově zelená, ale taková jakoby už trošku do běla:-D:-D Na fotce je to vidět;-);-)

Mám za to, že zelená rajčata by se neměla jíst za syrova, měla by se tepelně opracovat (v tomto případě zavařit). Kdyžtak mě někdo opravte.

Jo a ještě něco Vám povím, 1x jsem si to chtěla urychlit, tak jsem vše nakrájela na robotu - nevím jestli to byla jen náhoda - ale vše zkejslo.:-O:-O:-O Od té doby krájím vše pěkně rúčo-fúčo a vše je OK:yes::yes::yes::-D:-D:-D

Severinko, ta je parádní a ta by se mi líbila-jó naše babičky:yes: Máš 4.bod:yes:

:yes::yes:

Miru, pěkné;-)taky jsem dřív zavařovala.Toto je rychlovka určitě zkusím:-p:yes:+:yes::yes:

Tohlee dělala moje babka taky, jen neměla deko, dělala vlastní nálev z koření :-O;-):-p:yes::yes::yes:

No,vypadá to moc hezky...:yes::yes::-D

Já jsem vždycky čalamádu jenom zavařovala,ale tohle se mi líbí,může se ujídat podle libosti.:-)):-p. Já dávám ještě papriky:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
čalamáda z okurek, calamada ze zelenych rajcat, calamada, čalamada z rajčat paprik, čalamáda recept, calamada z rajcat a paprik, čalamáda z rajčat, lák na čalamadu, zelena rajčata čalamada, čalamáda z paprik a rajčat, čalamáda z okurek a rajčat, čálamáda se zelenými rajčaty, čalamáda s rajčaty, zelena rajcata-calamada, čalamada se zelených rajčat, čalamáda bez zavařování, recept na čalamadu, čalamáda z rajčat paprik okurek a cibule, čalamáda zelená rajčata, recept čalamáda

Suroviny:
cibule, rajče, okurka čerstvá, deko

Přidat fotografie receptu