Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařené okurky bez vaření nálevu

Nakládané okurky zvládneme připravit i bez vaření nálevu. Sterilované okurky jsou krásně křupavé a perfektně doplní naše oblíbená česká jídla. Využijeme je i do různých pomazánek a tak je dobré je mít vždy při ruce.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kucerova45 kucerova45

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie286 kJ /
68 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy17,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky očistíme. Mrkev a křen oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Krok 2: Na dno sklenice dáme asi pět koleček mrkve, dvě kolečka křenu, trochu cibule, narovnáme okurky do půlky sklenice, opět dáme cibuli, mrkev, křen, bobkový list, snítku kopru a okurky dorovnáme do plné sklenice. Krok 3: Nahoru dáme mrkev, cibuli, křen, sůl, cukr, Spolarin, pepř, nové koření, ocet a zalejeme vodou, aby byly okurky potopené. Krok 4: Očistíme vrch sklenice, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut na 80 °C.

Zveřejněno 21. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařené okurky bez vaření nálevu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k6NK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařené okurky bez vaření nálevu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k6NK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

helena:Tak super. Díky za vysvětlení;-)

v podstate neide o to, či je to pre zdravých, či pre chorých. uhorky s pridaním daného umelého sladidla /aj sacharínu/, sú chrumkavé aj po dlhšom čase skladovania a tým, že sú chrumkavejšie, sú aj chutnejšie. cukor sám dáva prirodzenú sladkú chuť a nepreráža pachuť sladidla. toto je dôvod kombinácie sladidla a cukru.

cathleen: tak asi tak;-).

Jana Remkova: nic nehrotím:-!
Tohle není otázka: Podle mého: pro zdravé jedince to asi nebude ten správný recept na okurčičky.

cathleen: já bych to tak nehrotila;-) Hell se jen ptá proč obojí-cukr i sladidlo. Já to nějak neřeším, éčka nehlídám:-8 a taky jsem dělávala se sladidlem okurky. Její dotaz je, proč se dává obojí. A to já taky nevím;-).

Hell.: :-Opro zdravého jedince? Tady už se "hlídá" i nálev na okurky? Fakt žasnu....odjakživa jsem okurky zavářela v nálevu velice podobném tomuto http://www.toprecepty.cz/recept/13671-okurky-babic..., kde se dává i cukr i sladidlo. Je i v knize o zavařování, v časopisech, předávají si ho rodiny mezi sebou. Tak asi tak "nezdravý" nebude.

Jaňulinko, význam sladidla pro diabetiky samozřejmě chápu :-D ale to tam zas nemá co dělat ten cukr, žeáno :-D
To, co mi vrtá hlavou je právě to míchání cukru a sladidla. Tři lžičky cukru na sklenici mi přijdou akurátní...když uvážím že sladidlo má několikanásobně vyšší sladivost a navíc je to éčko jako hrom, tak mi význam takového zavařování fakt uniká,a páč nechci umřít jako blbec, tak se ptám...
Podle mého: pro zdravé jedince to asi nebude ten správný recept na okurčičky :-/

Hell.:No, dal by se vynechat cukr a místo něj dát pouze sladidlo a okurky by byly dobré pro diabetiky. Tak to chápu já. Proč ale napůl cukr a napůl diasladidlo nevím;-)

Hell.:ahoj, pokiaľ viem, vraj sú uhorky chrumkavejšie, ale netuším, či je to pravda, možno autorka prezradí viac...ja robím s cukrom a mám ich tiež chrumkavé - jednoducho ich netreba "prevariť" pri sterilizácii...

Noo, vypadá to dobře..jen nechápu to umělý sladidlo...za léta zavařování jsem nepřišla na to, proč bych ho měla do nálevu dávat :-( víte někdo? :-)

Můžou být fakt skvělé. Já miluji právě ty Milotické a teď si říkám, že tyhle budou asi kyselejší, ale možná ne, když tam jde i ten spolarin. No, uvidíme, možná zkusím pár sklenic, pokud ovšem ten déšť a slimáci nezničí všechno, co zůstalo.:-((

Tématické fráze:
nálev na okurky bez vaření, okurky bez vaření nálevu, spolarin, zavareni okurek, jak správně zavařit okurky, okurky bez vaření, zavařování okurek bez vaření, zavařené okurky, okurky bez nalevu, zdravý nálev na okurky, nálev bez vaření, zavařený křen, zavařování okurek bez vaření nálevu, okurkový nálev bez vaření, nálev na okurky se sladidlem, nálev na okurky pro diabetiky, miluji vaření cz top recepty, okurky na zavaření, nalev na okurky, zdravé zavařování okurek

Suroviny:
okurka čerstvá, sůl, cukr krupice, spolarin, ocet, koření nové koření, bobkový list, pepř celý, kopr, mrkev, cibule, křen

Přidat fotografie receptu