Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hodně rychlá povidla

Povidla jsou tradiční český ovocný produkt, který se vyrábí ze švestek. Jedná se o hustou a sladkou směs, která vzniká dlouhým vařením. Povidla mají bohatou chuť a výraznou vůni, a jsou oblíbenou součástí české kuchyně, kde se používají například jako náplň do koláčů nebo buchet.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bublais

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 669 kJ /
1 594 kcal
Bílkoviny6,50 g
Tuky2,00 g
Vláknina25,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 40 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy375,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vypeckované švestky s trochou vody rozmixujeme najemno. Krok 2: Ovocnou směs nalijeme do hrnce s nepřilnavým povrchem, dle sladkosti švestek přidáme cukr. Na přezrálé švestky cukr není potřeba, na méně zralé dáme na 1 kg švestek hrnek cukru. Jinak dochucení podle chuti. Krok 3: Necháme cca 2 hodiny vařit, občas promícháme. Výsledný efekt by měl být klasická konzistence povidel (jaké znáte např. z obchodu).

TIP: Jak udělat povidla - jednoduchý návod

Zveřejněno 29. 7. 2011

Poznámka autora Bublais

Zrychlený recept na povidla, chutnají opravdu stejně jako zavařená, rozmixování zrychlí dobu vaření. Můžete pro chuť přidat rum, já nedávala. Povidla jsem dělala a použila ihned. Nemám proto žádné zkušenosti s dobou trvanlivosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hodně rychlá povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wn6X

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hodně rychlá povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wn6X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (29)

Jarka D. 2. 7. 2014 20:51
Díky za komentáře:-8 a omlouvám se za chybu:-( ve slově od loňska ne od lošska to je tak, když si to člověk nepřečte co napíše, ale polepším se. Ještě k těm povidlím, opravdu to chce nějaké řídké plastové síto, vařené ovoce pasíruji horké jde to lépe nalévám i s peckami a zbudou v sítu jen pecky. Sem tam nějaký červík nevidíme, vždyť protejny jsou zdravé;-):-D. Nepoužívám žádná zahušťovadla, jednou jsem to dala na jahodový džem, bylo to dost nakyslé a úplně to změní chuť ovoce;-(. Ta třešňová povidla jsou vynikající:-p např. na lívance na vdolky apod. :-)Já jsem také z Jižních Čech přímo z hlavní metropole:-D. Když budete potřebovat poradit ohledně povidel apod. klidně napište i na e-mail. jarinaDV1@centrum.cz

spagetka: :-D:-D To je v pohodě;-) jo,a jak se to vařilo,tak se to samo odpeckovalo, takže ty pecky byly až na dně.:yes:

jarda Kadic: jardo, ale ta neregi na jejíž komentář reaguju, nepíše nic o pasírování. Nereaguju na recept, ale na komentík pode mnou, mrkni. Nebo blbě čtu?
Jo počkej, už to vidím,, "po částech ručně pasíruju" aha, to jsem fakt nedočetla, pardon:-8

spagetka: Vždyť pak s peckami nejsou,když se po uvaření pasírují;-) Takhle je dělala moje teta v jižních Čechách.Vařila je i s peckami,pak propasírovala.:yes: A alespoň jsme neviděli žádného červíka:-))

Jarka D.: neumím si představit použití povidel s peckami :-O:-O

Jarka D. 1. 7. 2014 11:23
Martina: Jestli mohu po tak dlouhé době, ještě poradit "NIC NEUCHVÁTAT":-O. 5kg zralých švestek dáme do většího hrnce, přidáme 0,60kg cukru, celý sáček celé skořice, celý sáček badyánu v celku ten zavážeme do uzlíčku, abyse nerozdrobil - zůstaly by tam kousky. Promícháme a necháme do druhého dne. Druhý den dáme na sporák rozvařit, stáhneme na minimum, přikryjeme a 4 - 5hodin si toho nevšímáme. NEMÍCHAT!, jakmile jednou míchnete začnou se přichytávat ke dnu. Po této době si dáme nějakou hlubší nádobu do dřezu, řidší sítko a po částech ručně pasírujeme, až do spotřebování. (Švestky nevypeckuji, povidla jsou chutnější). Dále si dám kastrol s nepřilnavým vnitřkem, nejlépe keramickým (mám ho od loška a velice se osvědčil. Švestkový protlak dávám po malých dávkách a vařím do zhoustnutí (dlouho to netrvá), přidám trochu rumu, ještě trochu promíchám, naliji do čistých suchých skleniček, zaliji dvěmi lžičkami rumu horké zavíčkuji otočím na 5minut dnem vzhůru otočím zpět a pokračuji do spotřebování protlaku. Zdá se Vám to možná trochu zdlouhavé, ale nebudete litovat:-!:-:-p:-p:- Tento postup dělám i s třešněmi (mám tmavé srdcovky) TY JSOU ÚPLNĚ ÚŽASNÉ:-!:-p:-p

Dobrý den,
nevydržela jsem a jednu malou skleničku povidel jsem otevřela, chuťově výborná, ale mohla jsem je tam ještě chvilku nechat. Nic jsem nezavářela a sklenička byla přichycená. Ještě se Vás všech zeptám. Někde jsem četla, že řidký džem se před použítím dá zahustit solamylem. Myslíte, že by šla i tato povidla? Mám obavu, když je budu dávat třeba na koláče, že budou ztékat. Přeji hezký den :-)

spagetka: Fakt ne. Já nejsem v tomhle moc zkušená, je mi 23 let:-) a to se člověk s povidlama moc nesetká. Resp. holka z paneláku;-)

Jířa:dnes jsem si ze zahrady prinesla 12 kg švestek a jdu je zavařovat. Váhám který z těchto všech receptů mám použít,protože povidla budu dělat poprvé, po přečtení Vaší reakce jak dopadly u Vás, jdu vyzkoušet tento způsob,tak jsem zvědavá zda-li vše dopadne také dobře :-)

Bublais: Fákt jsi to nevěděla? Já při vyklízení pozůstalosti po manželově mamince našla roku 2005 ve sklepě povidla, marmelády a džemy s nálepkou roku 1977 a můžu tě ujistit, že jen zcukernatěla, toť vše ;-). Musela jsem je tedy rozdat,protože muž je diabetik...

Děkuji za ponaučení, já opravdu nejdem profík;-) Ani jsem netušila, že ta povidla vydrží tak dlouho..:-O

Bublais:povidla, džemy, marmelády se přece dál nezavařují, už jsou uvařené ;-)

Bublais: asi jsem to prve napsala dost neomaleně, ale nemyslela jsem to ve zlém. Já jen nechápala, v čem je ta vyjímečnost. A jen na okraj - povidla nikdy nezavařuji, ani neznám nikoho, kdo by je zavařoval - a přesto vvydrží několik let, aniž by plesnivěly. A nakonec je možná dobré, že je tady recept i na takhle malé množství a může si je udělat kdokoliv.;-)

Jířa: Tak to jsem moc ráda, pokud potřebujete povidla uchovat, tomu zavaření by jste se opravdu zřejmě nevyhla. Tak jsem ráda:)

Dobrý den všem,
tak Vás jdu seznámit jak dopadla povidla. Švestky jsem rozmixovala bez přidání vody a šlo to lehce. Na 2kg švestek jsem dala 2 hrníčky cukru krystala a přidala 0,5 dl octa. Dala vařit a občas promíchala. Nic se nepřipalovalo, ale musela jsem je vařit 3,5 hod., protože po 2 hod. byla stále řídká jako polévka. Ještě teplé nandala do sklenic, zavíčkovala, otočila dnem nahoru, zabalila do deky a nechala do rána. Tak uvidím co to udělá. Dneska ve sklenici vypadají moc dobře a chuťově bala také dobrá. :-p:-):-p

Tématické fráze:
povidla, povidla recept, vaření povidel, jak zahustit povidla, čím zahustit povidla, recept na povidla, třešňová povidla, recept povidla, čim zahustit marmeladu, řidká povidla, jak zahustit řídkou marmeládu, rychla hruskova povidla, čím zahustit řídká povidla, recepty povidla, zařízení na vaření povidel, třešňová marmeláda s peckami, recepty z povidel, povidla a zdraví, čím zahustit švestková povidla, jak se vaři povidla

Suroviny:
švestky, cukr

Přidat fotografie receptu