Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provensálské hovězí plátky

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 927 kJ /
1 178 kcal
Bílkoviny141,72 g
Tuky43,46 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 463 mg
Sůl0,96 g
Sacharidy49,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí plátky si jen zlehka naklepeme ( neklepeme je do tenka ), osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením. Krok 2: Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 3: V kastrolu si rozehřejeme olej a plátky masa na něm zlehka opečeme. Maso se má jen zatáhnou ( zešednout ). Opečené plátky odložíme na talíř. Krok 4: Do horkého výpeku si nasypeme nakrájenou cibuli a restujeme jí do červena - pozor na připálení. Poté do kastrolu vložíme plátky masa, vše podlijeme horkým vývarem ( vodou ) - do 2/3 výšky masa, zlehka osolíme, dusíme do měkka. Během dušení přiléváme dle potřeby vývar. Měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla. Krok 5: Šťávu z masa vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme a zalijeme studeným vývarem. Šťávu pečlivě rozmícháme, dáme na 15 minut provářet. Poté šťávu přecedíme přes jemný cedník. Zahustit lze i moukou rozmíchanou ve trošce studené vody - pak prováříme asi 20 minut. Krok 6: Během prováření šťávy si rajčata na špičce lehce nakrojíme do kříže a zalijeme je vroucí vodou. Po pár minutách je vyjmeme a rajčata oloupeme. Oloupaná rajčata rozkrojíme na poloviny, vyjmeme měkký obsah ( použijeme jej třeba do salátu ) a zbylá rajčata si nakrájíme na větší kusy. Krok 7: Do přecezené šťávy vmícháme hořčici, špetku čerstvého tymiánu nebo provensálské koření, zcezené žampiony, asi 2 lžíce nálevu a necháme jí dojít k pomalému varu, poté přidáme pokrájená rajčata a už jen zlehka zavaříme - šťáva má mít na povrchu tuk a rajčata nemají být rozvařená. Šťávu dle chuti doladíme špetkou čerstvě mletého pepře a solí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka, ale jen lehká, s glancem (tukem) na povrchu. Krok 8: Do hotové šťávy vložíme plátky masa, necháme je prohřát a podáváme třeba s rýží, těstovinami, bagetou. My jsme si ještě udělali lehký zeleninový salát.

Zveřejněno 2. 8. 2011

Poznámka autorky mirca75

Recept je z části můj a z části z kuchařky.

Nejsem nijak zastáncem sterilovaných jídel a celkem všeho z konzerv, ale tady jsou sterilované žampiony na místě. Dodají jídlu lehký šmrnc a jídlo není tolik houbové, jako by bylo z čerstvých žampionů.

Do hotového pokrmu, lze nakonec ještě vmíchat dobrou zakysanou smetanu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Provensálské hovězí plátky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OJjR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Provensálské hovězí plátky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OJjR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (19)

:-)<3:-K

:-p krása:yes::-K

všetko už bolo povedané...:yes:

:-K:-KMirečko, všechno už bylo řečeno:-)):yes::yes:+

Mirečko krásné fotky:yes:a jídlo taktéž;-)uloženo:-)a puntíka posílám taktéž:-)

:-K:-K;-):-)

To je šťavnatá fotka,takové by mohli ukazovat v jídelních lístcích v restauracích.Málokdo by odolal.;-):yes::yes:Tohle kdybych dala na stůl a odběhla pro snítku tymiánu,tak by bylo po jídle veta.Nádhera, jak si to vždy ,,vystajluješ".:-K

:-Kjako vždy není co dodat:-*+1:yes::yes:

A zase se jen opakuji - krásný recept, krásné fotky:-):yes:+

Opět další kásný a srozumitelně popsaný recept:-p+7:yes:který už jen podle fotek musí být velice chutný:-p:yes:

Toje zase paradicka:-O ty jsi se zase vyradila,kraasne vyradila;-):-p:yes:

Dám na tebe, jdu dát sterilovaným houbičkám ještě šanci, mrknu na ceny ;-):-D:yes::yes:

Špagetko:-) já nevím, co to bylo za značku:-8. Manžel mi koupil nějaké lepší (prý alespoň podle ceny:-D) a nebyly cítit plechem, ani chemií. Já v konzervách značky nemám...:-8. Ale když bych to porovnávala chutově - čerstvé a sterilované - tak bych zase upřednostnila ty sterilované. S těmi čerstvými by to bylo jiné jídlo... Takže tady mají "sterilky" z mé strany plus.
Jirholu:-) až se červenám....:-8:-K. Bibinko děkuju:-).

Mirko, ještě jsem recept ani neotevřela a už jsem věděla, že bude tvůj-jsi svými krásnými fotkami tak moc čitelná, že není možné tě nepoznat;-)Recept je pěknej a tak máš 4.boda:yes:

Klarisko, Rebeko, děkuju:-K.
Rebeko nejsou nové, jen je občas používám, když už mě "nebaví" bílé;-):-)).

Tématické fráze:
hovězí plátky, hovězí plátky recept, provensálské hovězí, hovězí plátek, hovezí na provensálském koření, provensalsky platek, hovězí na platky, hovězí plátky recepty, hovězí recepty, provensálske recepty, hovezi s provensalskym korenim, hovězí plátky z kýty, recepty z hovězího masa, hovezi kyta platky, hovězí plátky s provensálským kořením, lehke hovezi recepty, hovězí plátek recept, provensálské koření recepty, recept z hovezího, recept hovězí plátky

Suroviny:
plátek hovězí, cibule, rajče, žampiony sterilované, sůl, pepř bílý mletý, koření provensálské, olej, mouka hladká, hořčice dijonská, vývar

Přidat fotografie receptu