Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo bez zavařování

Uvařte si plný hrnec čerstvého leča, dokud je letní zelenina ještě v kondici. Kdy jindy totiž dostanete polní papriky a rajčata, která mají na rozdíl od těch zimních opravdovou vůni a chuť. Jako konzervant poslouží hořčice, tudíž není potřeba sklenice zavařovat.

Hodnocení receptu je 4,8 (86×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

AgataSikora

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 50 min

60 min (10 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 885 kJ /
4 036 kcal
Bílkoviny48,00 g
Tuky272,40 g
Vláknina100,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,60 g
Sůl41,00 g
Sacharidy315,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata můžeme oloupat. Krok 2: Do hrnce dáme olej, vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny. Krok 3: Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme. Krok 4: Ještě vroucí plníme do čistých sklenic, utřeme hrdla, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.

TIP: Lečo - oblíbené recepty

Zveřejněno 4. 8. 2011

Poznámka autorky AgataSikora

Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli déle, to netuším, pak ho vždycky už sníme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo bez zavařování

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xoEB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo bez zavařování

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xoEB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (163)

Podle tohoto receptu dělám lečo už 13 let a opravdu je moc dobré:-QDávám pod maso,na topinku a někdy s míchanými vejci.Ty smažím zvlášť:-)Ještě jednou velké díky za recept:-K

Fantastický recept ,dělám už několik let , nepoužívám na lečo, ,ale po uvaření vyklopím skleničku do hotového guláše a chvilku prohřeji .A to teprve dostane ten pravý gulášový šmak :-):yes::-):yes::-)

Vynikající a opravdu vydrží do další sezóny

Každé léto se odhodlávám vyzkoušet lečo bez zavařování. Od kamarádek slýchám jen samou chválu na tento postup. Byla jsem celkem skeptická, protože jsem už podobný recept asi před deseti lety zkoušela, ovšem nepodařilo se. Časem jsem přišla na to, že jsem udělala chybu při uskladnění. Výsledek zní - ne špatný recept, ale špatná kuchařka! Takže podle vašeho receptu jdu letos do toho. Věřím, že se mi to povede ;-)

Dělám poprvé, tak uvidím. Přidal jsem dvě pálivé papriky, lžičku pepře a lžičku sušeného česneku. Máme rádi pikantní 😉....

cathleen (moderátorka): Taky jsem loni vyzkoušela a fakt se to nezkazí! ;-)

Každý rok jsem na tento recept koukala lehce nevěřícně :-D až vloni jsme vyzkoušeli. S perfektními zkušenostmi :yes::yes: takže letos bude opakování!

Dělala jsem ho loni a letos opět. Za mne 5*. Chuťově výborné, rychlé a bez zavařování se opravdu nezkazilo. Děkuji za recept. :-K

Děkuji autorce za tento recept! Zpracovávám úrodu ze zahrady podle něj už několik let a opravdu se lečo nekazí a navíc mu hořčice dodá výbornou chuť! Toto lečo přidávám i k různým směsím typu Katův šleh a tam se výborně hodí. Každou zimu autorku receptu velebím, že mi šetří čas při vaření.

To musím letos vyzkoušet.

Dala jsem dneska skleničku do guláše , když už bylo maso měkké ,jenom prohřát a je to dobré , moc ????

Houska68 : fakt dobrý nápad ,:yes: ty papriky už byly skoro měkký ,tak jsem už nechtěla dál vařit ,aby nebylo místo leča bláto.Dala jsem to do skleniček i s tou "vodou" , nevím proč jí bylo letos tolik :-) děkuju :-K

zdenka.s: Když je šťávy opravdu hodně, dávala jsem ji zvlášť do malých skleniček, zasterilovala a pak přidala třeba do guláše nebo pod plátky.

ivulinka : mockrát děkuji :-K

zdenka.s: vař déle a nechej tekutinu varem odpařit a pořádně míchej;-)

Právě vařím a nevím ,ta tekutina se tam nechává a dává se s lečem do sklenic ?

dělala jsem přesně podle receptu, je naprosto vynikající, dnes rozdělaná poslední sklenice od loňska, opíkla jsem manžovi klobásku, chlebík - a oběd na stole. Jestli bude dost surovin, letos alespoň ze dvou dávek. :yes:

Rostislavmervinsky: Vaření je o inspiraci, inovaci, nápaditosti. Recepty přece nejsou na rozdíl od pravidel pravopisu zákon! A vůbec, Vy víte, co je pravé lečo? :-D

Rostislavmervinsky: ja dávam do leča cukor (nemám rada kyslé - zakázané to nie je ), varím na oleji.

Rostislavmervinsky: " lečo se nikdy nedělá na oleji"
No a proč neééé ;-)

A ještě jedna drobnost, lečo se nikdy nedělá na oleji, pravé lečo se vždy dělá na sádle❗❗❗

Dobrý den, musím jen podotknout, takto dělám lečo také, s malím rozdílem, té hořčice je na to množství šíleně moc, to přetluče chuť zeleniny, dále do leča patří pepř a cukr❓Kde jste viděla aby se do leča dával cukr, to musí být pěkně humus❗

Lucy81: Zdravím, není třeba přidávat vodu, zelenina pustí dostatečné množství.

zdravím, do leča se tedy nepřidává voda?

dneska opět spácháno, z dvojité várky, vše se povedlo. Sklenice taky nevyvařuji, jen je umyji a vysuším a nechám je před použitím protočit v mikrovlnce 1 minutu na max výkon:-). Nic se nezkazilo ani z loňska, nedávno jsme spotřebovali poslední skleničku :-)

tooli : stejně jako Tom Beyk nikdy nevyvařuji sklenice ,mám je umyté v myčce a tak je jen vypláchnu a vytřu dosucha.Lečo dělám 3 roky a nikdy se mi ani jedna sklenička nezkazila. Postupuji přesně podle receptu a je to skvělé do masových jídel :yes:

tooli: sklenice jsem nikdy nevyvařoval, používám jen suché sklenice ze špajzu. Důležité je aby lečo bylo vkládáno do sklenic vařící, vypínám hořák až když mám v hrnci poslední zbytek. Plné sklenice na chvilku (půl minuty) otočím a potom nechám sklenice vystydnout na prkénku dokud se víčka neprohnou dovnitř - někdy to lupne. Je to důkaz, že jsou víčka utažená. Pak teprve uklízím do špajzu.
V tvém případě mohlo být některé rajče uvnitř nahnilé a nakvašené (domnívám se). Ale sám tomu moc nevěřím.:-?

tooli: A měla jste vyvařené a horké sklenice? To by mohl být problém

Tak jsem dnes po cca týdnu od uvaření leča všech šest sklenic musela vyhodit, jelikož ve všech začalo lečo kvasit. Nevím, kde se stala chyba, ale bez zavařování už nikdy lečo zkoušet nebudu. Škoda práce a surovin.

Hm, jak je vidět, některým lidem chutná úplně všechno. Do leča nacpat hořčici, ještě k tomu celé balení, to je síla! :-((

Tom Beyk: adminům jsem návrh s ručním spuštěním videa přetlumočila - děkují za návrh, promyslí a případně aplikují ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Do leča hořčice nepatří. Když to lečo dáte do sklenic dostatečně horké tak není třeba zavařovat
. Takhle zavařovala moje babička . Okurky horký nálev dvojitý celofán namočený ve studení vodě gumička, horká zelenina (lečo) celofán gumička , houby, povidla ,atd a vše vydrželo dokud se to nesnědlo. Dneska patentní zavařovačka naplnit otočit dnem vzhůru a hotovo .:-D.

jan.alois: ...je vidět, že si nečetl celou diskusi a snad ani recpt. Jsi úplně mimoň. Děláš zbytečný vlny.8-(

tak jsem neodolala a vyzkoušela. Měla jsem strach z té hořčice, tak jsem dělala jen z jedné várky, ale je to fakt vynikající. Uvidíme, až se to uleží, zatím ji tam trochu cítím, ale o to líp, je to pikantní. Přidávám bod, foto a chválu:-):yes::-K
Btw, z jedné várky mám přesně 4 sklenice 0,7 l :-)

Lenunka: Já dělám lečo podle tohoto receptu již sedmou sezonu a také stále žiju:-DJiné už nedělám:-8

Zobrazit 2 starší odpovědi

Právě jsem dodělala lečo,které dělám né prvně už je ve sklenicích a protože letos máme velkou úrodu paprik a rajčat,tak to nebyla poslední várka.Je to skvělý a rychlý receptík a v zimě super lečo a nebo pod maso atd.díky za receptík;-):yes:

Skvělý recept.Dělala jsem loni poprvé, moc nám chutnalo hlavně do guláše a různě pod maso. Ani nedošlo na lečo ,protože už nebylo z čeho.
Moc se mi líbí nápad z komentářů : udělat s rýží, určitě vyzkouším.
Nezavařuji,není důvod, všechny suroviny projdou varem. :yes:

Mám dotaz: zkoušel jste někdo zavařit si lečo i s klobáskou? Takové, jaké se dá koupit v obchodě?

sona.pokorna: S klobásou bych to nedělala. V domácích podmínkách by si člověk koledoval o botulismus. To by pak chtělo sterilovat tak hodinu.

Zobrazit 6 starších odpovědí

Velká pochvala i od mé kamarádky. Dala jsem ji velkou sklenici na ochutnani a pak napsala, že to bylo tak výborný, že nezbylo ani na dceru......:-Q

Včera jsme poprvé vyzkoušeli toto lečo z léta. Nechtěla jsem věřit tomu, ze tam ta hořčice není znát. Opravdu výborný recept. Už se tesim az lečo vyzkousim v kombinaci s vepřovým masem. Ukladam do oblíbených a v létě určitě budu dělat zase. <3

šikovné! keďže hočica je konzervant , nevyskúšal niekto hočicové semeno, trebars pomleté? alebo iný prírodný produkt.

Eva Maršíková 29. 9. 2017 20:01
Luxusní, jednoduchost, dělám 2. rokem <3

Dobrý den,
lečo jsem uvařila podle receptu a je vynikající na topinkách, ještě dobřejší je posypané šunkou nebo nějakým masem.

Lečo podle tohoto receptu děláme druhým rokem, nekazí se a je vy-ni-ka-jí-cí! Děkujeme!

Agátko, dnes jsme dělali lečo bez zavařování dle tohoto receptu. Z té jedné dávky jsme měli 5 sklenic od velké tatarky.Trochu mi zbylo, tak jsem hned vyzkoušela klepnout vajíčko a udělat si lečo. Holka zlatá, to bylo pochutnáníčko. Opravdu skvělý recept. Doufám, že se nezkazí ve sklepě do zimy, protože se chystáme udělat ještě aspoň ze dvou dávek. Moc děkují a dávám 1 s hvězdičkou. S pozdravem Zdeňka Truhlářová.

...momentálně bublá na sporáku. Šel jsem se sem radši mrknout jestli jsem tam nezapoměl něco vrazit.:-)
...je to prostě geniální lečo, žádná práce. :yes::yes::yes:<3

tejaja: ...když to dělá člověk s láskou, tak to není žádná práce...:-D;-)

Zobrazit starší odpověď

Tohle lečo dělám už dlouho-líbí se mi,že se nemusí sterilovat....je suprový :yes: <3

super lečo,,jina už nedělam a hořčice k tomu mnamka,nema chybu.jak řikam ja nebe v hubě<3:-)

Dobrý den všem, lečo se vám zkazí protože tam dáváte cibuli, která kvasí. Cibule je dostupná celoročně a za stejnou cenu, takže ji dodávám až při přípravě před konzumací. Já peču lečo v troubě: napřed papriky cca 10 minut, pak přidám rajčata cca 10 minut peču, sůl, chili papričky jak kdo má rád, cuketa atd... pak plním do sklenic širokým trychtýřem, který se používá do myčky na sypání soli / to z toho důvodu, aby se mi tak neumazaly okraje sklenic/. Zavařuji v myčce tak, že to klidně dám s nádobím i tabletou na stejný program. Lečo je při pečení čiré a chuťově lepší, není to taková glajda, jako když se dusí v hrnci.

Luďka : Cibule už nekvasí, protože není syrová, ale už je podušená. Letos jsme dělali tohle lečo z dvojité várky a nezkazila se jediná sklenice.

Zobrazit 5 starších odpovědí

Ilona Kynčlová 10. 9. 2016 14:17
Dělala jsem ho,ale už nebudu ta hořčice mi tam vadí.Možná kdyby jí bylo jen trochu pro chuť.

Urcitě vyzkousim,ja do leča davam i cuketu...co myslíte mozno ji pridat i sem???
:-?:-)

Taruska: Klidně přidejte cuketu, já to dělávám často, když je velká úroda, a pak můžu použít i ty větší přerostlé, a klidně přidejte i cele 1kg k základnímu poměru surovin, cuketa nanejvýš zjemní celkovou chuť, takže můžete eventuálně přisolit...
opravdu mám vyzkoušeno a ani odpůrci cuket ji v leču nerozpoznají...

Zobrazit 2 starší odpovědi

:yes: Výborné. Připomíná mi chuťově kupované znojemské lečo, na které vzpomíná nostalgicky nejeden pamětník.

Ahojte, super recept, zvládnul jsem to s cerkou za 1/2 hodinky nakrájat a udělat, chutná dobře

Já do sklenice s lečem přidávám orestovaného tunáka nebo ho můžete udělat na páře poté sklenici vložím do horkovzdušné trouby na 180 s, a jakmile vydím ,že sklenice se začíná dostávat do varu stáhnu teplotu na 90 st, a dovařuji 20minut.
TOJE BAŠTA S TĚSTOVINAMI NEBO JEN TAK S PEČIVEM.;-)

Tak tohle lečo jsem dělala letos poprvé - a bylo perfektní!!! Dala jsem ho pod maso, do guláše a všude bylo fantastické!!!! Nedělala jsem z těch dávek žádnou vědu - protože ta horčice je fakt dobrý konzervant. Za recept moc děkuji:-K:yes:

Uvařte v tom leču rýži, přidejte salám a trochu vody, vysušte jako rizoto, dejte na hoďku do deky. Vyzkoušeno - to nemá chybu.

Madla: toto lečo jsem ještě nezkoušela,ale to své používám dost často pod maso - je to u nás oblíbené.Plátky vepřového masa (takové jako když děláte řízky) osolí,opepřím a dám dělat do tlakáče. Po opečení zaleji lečem a podusím,až je maso měkké.Zkus:-)te,je to moc dobré.

Madla:

Děkuji moc za super receptík,taky jsem ho letos dělala a jsem na něj zvědavá,zatím mám sklenice v komoře,tak uvidíme,ale líbí se mi,že to nedá moc velkou práci,snad jen to pokrájení veškeré zeleniny:-D

Pavla M.:dusila jsem to tak jako když dělám lečo,mám to nachystané ve sklenici,že už jenom pak otevřít a ohřát,na pánvi si orestuji uzeninu,přidám vejceaby se usmažila a pak to dám do ohřáteho leča a je hotovo:-pSnad jsem trochu pomohla;-)

Pavla M. 7. 9. 2015 20:01
Jak dlouho dusíte směs po přidání rajčat? Bojím se, aby krátká doba neovlivnila receptík negativně...nebo abych to naopak z tohoto důvodu s délkou dušení nepřehnala. Děkuji za odpověď. :-)

Agi,už párý rok nedělám jiné lečo,než to Tvé;-)První várka je hotová a druhá bude za 2 týdny:-pJeště jednou velké díky za recept:-K

Tak lečo je hotové

cupak: je to akorát - tři a půl deka soli na tři kila zeleniny...;-)

A prosim není to moc ty soli.? Budu dělat ze 4 dávek tak se raději ptám

Děkuju

cupak: nevím, čemu říkáš velké sklenice, takovou tu od okurek - asi 750 ml spotřebuješ snadno. Pokud dáš do třílitrovek, určitě ti vydrží min. tři dny v lednici, asi jako uvařené lečo. Dělám je každý rok a je fakt super

A děvčata skleničky už nemám,ale ty velký jeste jo. Myslíte,ze když se pak ta sklenice otevře ze se to hned neskazi. Nemáte stim některá zkušenost???

Protože zahrádka začíná dávat vše potřebné, dovolil jsem si přidat také foto.
Je to prostě bezva recept (přidal jsem ještě petrželku a kozí rohy) nemá to chybu.:yes::yes::yes::-*

Paní Agáto, v minulém roce jsem dělala lečo dle vašeho receptu, díky za něj, a teď ho dělám opět a ve větším množství - je prostě super.:yes:

Gerdulka 8. 8. 2015 21:14
:yes::-*:yes:

Tak jsem to lečo dnes udělal,ze 3.kil paprik,3 kil rajčat a 2. kil cibule.
Vyšlo mi to na 6.eurosklenic a 4 půlky.Chuťově super,uvidíme až jak se uleží.Agáto dík za jednoduchý a rychlý recept.S přípravou až po plnění do sklenic-1,5 hodinky.:-D:-))

Agátko,dnes jsem udělala už druhou várku Tvého vynikajícího leča a během měsíce bude ještě jedna;-):-))
Lečo bez zavařování připravuji podle Tebe od roku 2011 a jiné už vážně nedělám:yes:
Vyhovuje mi,že se nemusí zavařovat:yes::yes:Ještě nikdy se mi nepokazila ani jedna sklenička;-)

AgataSikora:...tak jsem udělal dávku (2 velké sklenice a misku) pouze z kozích rohů, řeknu vám teda je to něco!!! Ohřál jsem tu misku s kousky špekáčku a pálili mě snad i malíčky u nohou:-)).
Takže příště přidám konzervu fazolí a je skvělé Chilli con Carne jak vymalované:yes::yes::yes::-D

Recept se mi zdá velmi dobrý, tak jej vyzkouším. Ale stejně, jak tu některé ženy píší, tak těch 20 minut na 80 st. mě nezabije. Pro jistotu.

Madla: pod maso, pokud samostatně, tak na pánvi vedle osmažit uzeninu, pak usmažit vejce a vmíchat do leča. Podle tohoto receptu jsem dělala i vloni, stále je v pohodě. Bod přidávám dodatečně:yes:

A jak toto lečo všude používáte? Taky do něj pak ještě klepnete vejce,:-) když to bude k večeři s chlebem?:-8:-O:-//

Loni jen jedna dávka letos z 6,leco nilujeme a tohle je výborné a nic se nezkazi,nedávám cukr,můžu jen doporučit :yes:

AgataSikora:...máme stejný nápad - zvlášť udělám dávku s kozími rohy, letos jsou zase jak žiletky.:yes::-))
Když se to nebude dát jíst samotné, tak to bude pasta do gulášů, číny atd.:-*:-p

Děkuji všem za komentáře, letos již "lečová" sezona zahájena, maminka dělala najednou ze 7 dávek a já se chystám nakoupit na víkend aspoň na tři dávky, budu dělat i extra dávku z čili papričkami a do jedné dávky opět "zamaskuju" přerostlé cukety.

...opravdu to funguje - loni (2013) jsem udělal 4 sklenice, jednu jsem ve špajsce přehlédl až letos v květnu jsme jí snědli - bylo to perfektní. Všem doporučuji - výborný recept :yes::yes::yes:

Dělám již třetím rokem, pokaždé z větší a většá dávky a nedám na to dopustit. Je to maximálně skvělé. Když chcete dělat, je to již perfektně ochucené, nemá to chybu. :-)

Žena z Brna: A môžete mi objasniť, prečo by som riskovala život? Top predsa nie je mäso, aby som to sterilizovala dokonca 2x. V živote sme to 2x nesterilizovali, ani som o tom nepočula, a žijeme nielen my, ale všetci dookola, čo zavárajú lečo. Tým, že sa to horúce plní a otočí hore dnom, sa zabráni prístupu vzduchu, teda sa zabráni kazeniu. ;-)

Žena z Brna: Přechází to varem, tudíž sterilace je zcela zbytečná. Dělám stejně bez hořčice, nekazí se. Ale letos zkusím i s hořčicí pár skleniček, máme hořčici rádi :yes::yes::yes:
Džem nebo marmeládu taky nesteriluju, protože se vaří.

Žena z Brna 24. 7. 2014 14:22
Nic ve zlém, ale to lečo by se mělo sterilovat, a to dokonce dvakrát. Bez sterilace riskujete život.

Žena z Brna: kolik lidí už z toho leča umřelo, přihlaste se :-D:-D

Udělala jsem další várku tohoto skvělého leča. Moc chválím bodík už byl minule dnes jen foto :yes::yes::-p:-p:-p:-K

Může tam být přidaný a provařený kečup?

Agi,tak letos opět došlo na Tvé výborné lečo;-)Je vážně chutné jak s vejcem,tak i pod maso,nebo na různé těstoviny:-p:yes:Ještě jednou díky za receptík:-K:-K

jarka skrobakova:Jaruško,neboj:-!Podle tohoto rcp dělávám lečo již 3rokem a zatím bez nehod:-D

To vypadá božsky asi to zkusím mám ráda dobré a rychlé recepty:-):yes:

jarka skrobakova:Musím tenro recept taky pochválit.Já zavařovala minulý rok.Pár flašek mám ještě ve sklepě a nic se do té doby nezkazilo.Takže můžu doporučit zavařovat ve velkém.Dnes ho budu taky zavařovat :-)

Agáto, udělala jsem lečo dle Tvého rcp a chválám. Je to chuťově moc dobré. Doufám, že se mi to nebude kazit. Recept jsem dodržela tak doufám že ne:-!;-) Posílám bodík a foto :yes::yes:;-):-p:-p:-p:-K

velice moc dobrý recept:-):-)v komentářích jsem četl že se mu to zkazilo myslím si jestli se mu nezkvasila cibule raději by to zavařil.Jinak super

Ahojte hospodyňky,prosím,kolik zavařovacích sklenek 0,7l budu potřebovat na jednu dávku leča? Nerada bych byla zaskočená nedostatkem zavařovaček;-)

Dnes jsem vyzkoušela tento recept, připravila jsem sice jen 3 sklenice kvůli momentálnímu nedostatku papriky a zbytek jsem si udělala na večeři, a moc mi lečo chutnalo. Dávám bod a určitě ještě na zimu udělám. Dávala jsem do šroubovacích sklenic.

Také mohu jen doporučit toto lečo.Dělala jsem vloni,neskazilo se nic a i když byly 3 dávky,tak nestačilo ;-( letos se opět chystáme a nezavařuji!Dělala jsem i cuketovou hořčici a též bez zavařování a jsme spokojeni.

Tématické fráze:
lečo na zimu, zavařujeme lečo, recept na zeleninové lečo do sklenic, domácí lečo zavařování, lečo, jak zavařit lečo, zeleninové lečo zavařování, zavarovani leca do sklenic, lečo do sklenic, zeleninové lečo bez zavařování, zavařování leča v troubě, leco s horcici, jak se dela leco, jak se zavařuje lečo, lečo na zavaření, recept na vyborne leco, zavařování zeleninové lečo, jak zamrazit lečo, zaváření leča, zeleninové lečo na zimu

Suroviny:
cibule, paprika čerstvá červená, rajče, olej, hořčice plnotučná, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu